Skip to content

Silviu Purcarete in dialog online cu Coca Bloos si Ofelia Popii, intr-o conversatie moderata de criticul Octavian Saiu. Intalnirea celebreaza cei 70 de ani ai lui Silviu Purcarete

Teatrelli organizeaza pe 20 august, de la ora 19.00, o intalnire online in care criticul de teatru Octavian Saiu il are ca invitat pe regizorul Silviu Purcarete, o editie speciala a Anotimpurilor dialogului despre teatru, seria de evenimente culturale pe care Octavian Saiu a initiat-o pentru publicul larg.  

Dialogul cu regizorul roman va fi live, pe pagina de Facebook Teatrelli, iar invitatii evenimentului sunt actritele Coca Bloos si Ofelia Popii, precum si fostul director al Festivalului International de la Edinburgh si a Festivalului de la Melbourne, Jonathan Mills. Evenimentul se va desfasura in limba romana, cu subtitrare in limba engleza.

Momentul marcheaza atat aniversarea regizorului, cat si 25 de ani de la premiera mondiala a spectacolului „Danaidele”, spectacol care avea sa marcheze istoria teatrului deopotriva in România si in lume.

Regizorul Silviu Purcarete acorda rar interviuri, asa cum declara Octavian Saiu, insa “Cateodata, Silviu Purcarete accepta supliciul unor intrebari, le raspunde cu o seninatate dezarmanta, aproape ca se destainuie. Sunteti invitati, asadar, la o intalnire online cu si despre Silviu Purcarete – aflat la el acasa, intr-o perioada de izolare pe care o considera binevenita si chinuitoare, deopotriva. La 70 de ani, ramane acelasi spirit sceptic, dar se pregateste de un nou spectacol la Tokyo si isi pastreaza intact simtul umorului”.

Numele lui Silviu Purcarete este strans legat de colaborarea cu Teatrul National din Craiova unde a montat spectacole memorabile precum “Titus Andronicus”, “Danaidele” sau  “A douasprezecea noapte”, multe dintre acestea fiind invitate la numeroase festivaluri din intreaga lume: Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna.

In anul 2007, Silviu Purcarete a pus in scena pentru Royal Shakespeare Company piesa lui Eugen Ionescu “Macbett” si, in acelasi an, a montat “Troilus si Cresida” la Teatrul Katona Jozsef din Budapesta.

Un an mai tarziu, la a 15-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (2008), i-au fost prezentate trei spectacole: “Lulu”, “Asteptandu-l pe Godot” si “Faust”. Anul urmator, in 2009, “Faust” a lui Silviu Purcarete a deschis si Festivalul International de la Edinburgh, spectacolul fiind declarat sold out cu doua saptamani inainte de a avea prima reprezentatie. De la premiera si pana astazi, “Faust” se joaca in continuare pe scena Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, cu proiectii aproape de fiecare data sold-out.

Silviu Purcarete a regizat si spectacole de opera, cele mai cunoscute puneri in scena fiind  La Boehme de Puccini (Essen), Parsifal de Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor si Polux de Rameau (Opera din Bonn).  De curand, Silviu Purcarete a regizat si a scris scenariul pentru filmul “Undeva la Palilula”, unde Ofelia Popii joaca rolul principal.

Citește în continuare