Skip to content

Silviu Purcarete regizeaza o opera care nu s-a mai jucat de 200 de ani in debutul anului in care Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana

Pentru anul in care Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, Silviu Purcarete pregateste o opera care nu a mai fost pusa in scena de aproape doua secole. Acesta este primul eveniment anuntat din seria celor din anul 2021.

Opera “Traian in Dacia”, scrisa de compozitorul italian Giuseppe Nicolini, va fi regizata de Silviu Purcarete, in scenografia lui Dragos Buhagiar. Spectacolul lui Giuseppe Nicolini s-a jucat ultima data in anul 1822.

“Traian in Dacia” va fi unul dintre evenimentele care va marca deschiderea oficiala a anului capitalei culturale

“Opera, care respecta atat invingatorii, cat si invinsii, a fost pusa in scena pentru prima data in Roma in 1807. Dupa aceea a fost jucata in toate marile opere europene ale vremii pana in anul 1822. Multumita muncii laborioase de recuperare si transcriere a partiturilor acestei lucrari aproape uitate de catre maestrul Enrico Primo Cannata, cu sprijinul maestrului Cristian Rudic, director al Operei Nationale, sub patronajul Asociatiei Timisoara 2021 si al Asociatiei Fucina Griselini, aceasta importanta opera va fi pusa in scena, in premiera nationala in Romania, la Timisoara”, au anuntat cei de la TM2021.

Silviu Purcarete este regizorul, Dragos Buhagiar este scenograful, iar Davide Crescenzi este dirijorul operei

Aflat inca in faza de proiect, spectacolul are regizor, scenograf si dirijor. Cei trei sunt la a doua colaborarare cu Opera Nationala Romana Timisoara.

 “Eu cred ca aceasta opera este reprezentativa pentru Romania, la fel cum “Carmen” este reprezentativa pentru Spania. Speram ca in viitor va intra in repertoriul operelor din Romania, dupa premiera de la Timisoara”, spune Crescenzi.

„Prin faptul ca se va juca la inceputul anului 2021, aceasta opera fiind si o premiera mondiala, nu s-a mai jucat din anul 1822, va constitui un lucru foarte important din seria evenimentelor de deschidere. Deschiderea anului capitalei culturale va fi probabil in perioada 23-24 ianuarie 2021. Aceasta opera jucata intr-o institutie culturala foarte importanta din Timisoara va fi un eveniment de foarte bun augur si pentru a proiecta dinspre Europa multiculturalitatea acestei regiuni, a Timisoarei si a Banatului, in acest caz prin colaborarea cu comunitatea italiana”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al TM2021.

Colaborarea cu Silviu Purcarete ar putea aduce la Timisoara spectatori dupa un alt model celebru. “Daca la Sibiu functioneaza acel pelerinaj al foarte multor straini, ca sa vada spectacolele semnate Purcarete, de ce nu s-ar intampla asta si la Timisoara?”, a afirmat Cristian Rudic, directorul Operei Nationale Romane Timisoara.

Silviu Purcarete este unul dintre mai cunoscuti regizori de teatru si film din tara si din strainatate

S-a nascut la Bucuresti, in 1950. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1974, clasa prof. Valeriu Moisescu). A lucrat la Piatra Neamt, Constanta, Bucuresti si, din 1988, la Teatrul National din Craiova: “Piticul din gradina de vara” de Dumitru Radu Popescu (1989) si “Ubu Rex” cu scene din “Macbeth” de Alfred Jarry/William Shakespeare (1990), ‘Titus Andronicus” de Shakespeare, “Phaedra” dupa Euripide si Seneca, “Danaidele” si “Orestia” de Eschil, “Noaptea de la spartul targului” (“A douasprezecea noapte”) si “Masura pentru masura” de Shakespeare.

Este cunoscut de asemenea pentru realizarea spectacolelor: “Richard al III-lea” de W. Shakespeare, “Decameronul” dupa Boccaccio, “Trei surori” de Cehov, “Pilafuri si parfum de magar” dupa “O mie si una de nopti”, “Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Beckett, “Metamorfoze” dupa Ovidiu sau “Faust “de J.W. Goethe (2007, Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, spectacol care a obtinut un notabil succes la Edinburgh, 2009), precum si spectacole de opera: “Die Bakchen” de Euripide, “Satyagraha” de Philip Glass, “Lucia di Lammermoor” de Gatano Donizetti, “Castor & Pollux” de Jean-Philippe Rameau si “L’ange de feu” de Serghei Prokofiev.

A lucrat la teatre din Anglia (Royal Shakespeare Company, Nottingham Playhouse), Austria (Burgtheater), Franta (Théatre de l’Union), Norvegia (Teatrul National din Bergen, Det Norske Teatret, Oslo), Portugalia (Teatrul National São João), Ungaria (Teatrul „Katona József” din Budapesta si Teatrul Csokonai din Debrecen), precum si la Operele din Bonn, Cardiff, Viena, Essen.

Citește în continuare