Skip to content

In aceasta toamna, Silviu Purcarete monteaza la Sibiu „Jocuri, vorbe, greieri…” cu Constantin Chiriac in rolul principal. Teatrul National din Sibiu incepe o noua colaborare si cu UNTEATRU

Regizorul Silviu Purcarete, un apropiat al Teatrului National Radu Stanca (TNRS) din Sibiu, revine in luna septembrie cu o premiera, un spectacol care il are in rolul principal pe Constantin Chiriac, directorul teatrului si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS).

„Jocuri, vorbe, greieri…” va avea avanpremiera in 10 septembrie, la ora 19:00, iar premiera in 11 septembrie, la ora 17:00, la Fabrica de Cultură IACM Constructii SA UniCredit.

Pe langa Constantin Chiriac, din distributie mai fac parte Adrian Neacsu, Ali Deac, Catalin Neghina, Cendana Trifan, Codruta Vasiu, Cristian Stanca, Cristina Ragos, Cristina Stoleriu, Diana Vacaru Lazar, Eduard Patrascu, Emőke Boldizsár, Fabiola Petri, Ioana Blaga Frunzescu, Ioana Cosma, Liviu Vlad, Pali Vecsei si Viorel Rata.

Scenografia este semnata de Dragos Buhagiar, cu muzica originala a lui Vasile Sirli, colaboratorii apropiati ai regizorului Silviu Purcarete.

Despre spectacol, Constantin Chiriac spune ca „Fara poezie omenirea si-ar pierde sufletul. Un mare scriitor roman isi incepea, la modul foarte inspirat, poemul astfel: M-atarn de tine poezie/ Ca un copil de poala mumii. Spectacolul Jocuri, vorbe, greieri… este o marturisire ca toti avem nevoie sa visam, sa ne jucam, sa cautam acel loc de la capatul curcubeului, unde nu mai conteaza anii sau ierarhiile sociale, ci doar bucuria de a ne intalni cu marea poezie a lumii. In spectacolul lui Silviu Purcarete, Poezia este la ea acasa, tot asa cum frumusetea, simplitatea si emotia intra intr-un dialog firesc cu publicul de toate varstele. Impreuna cu 17 actori ai Nationalului Sibian, sub bagheta magica a lui Silviu Purcarete, incercam sa realizam un spectacol altfel, in care poezia si jocul fac punte pentru emotia si starea de gratie care vor crea, la fiecare noua reprezentatie, cate un moment special dedicat publicului din fiecare seara”.

Purcarete si Chiriac continua astfel colaborarea regizor actor – dupa D’ale Carnavalului si Astepandu-l pe Godot.

Si Teatrul National Bucuresti a anuntat la inceputul anului o premiera semnata de Silviu Purcarete, „Mizantropul” de Moliere, cu lansare in partea a doua a lui 2022, insa nu au aparut pana acum noi informatii despre spectacol.

De curand, tot la Bucuresti, regizorul a montat pentru Opera Nationala Romana spectacolul „Lohengrin”, pregatit si lansat la 100 de ani de la momentul in care George Enescu a dirijat „Lohengrin” in aceiasi institutie.

Totodata, Nationalul Sibian a anuntat si un proiect teatral in colaborare cu unteatru, premiera spectacolului „MASS”, o coproductie TNRS – UNTEATRU regia Andrei si Andreea Grosu, care va avea loc pe 8 septembrie.

„MASS”, de  Fran Kranz ii are in distributie pe Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki si Marius Turdeanu, iar scenografia este semnata de Vladimir Turturica.

Textul e o atenta examinare a durerii, a furiei si a acceptarii, avand in centru doua familii care incearca sa se ierte si sa mearga mai departe.

„Acest spectacol este o fericita colaborare intre TNRS si UNTEATRU, alaturi de regizorii Andrei si Andreea Grosu, care au cucerit publicul sibian cu minunatele productii realizate pentru scena noastra. (…) Ne dorim ca aceasta coproductie, care deschide seria spectacolelor din toamna, sa fie o noua sansa de a ne bucura de teatru si de a celebra frumusetea de pretutindeni”, a declarat Constantin Chiriac, directorul TNRS si presedintele FITS.

„MASS” va avea avanpremiera in 8 septembrie, ora 19:00, iar premiera pe 9 septembrie, ora 19:00, la Fabrica de Cultura IACM Construcţii SA UniCredit, Sala Lulu.

Toate biletele pentru spectacolele anuntate in premiera sunt disponibile pe www.tnrs.ro si la Agentia Teatrala din Sibiu.

Citește în continuare