Skip to content

La 96 de ani, Sir David Attenborough este protagonistul unui nou serial documentar despre viata salbatica. Va fi ultimul serial din cariera sa filmat „pe teren”.

In varsta de 96 de ani, celebrul biolog si prezentator TV Sir David Attenborough isi va incheia cariera cu povesti despre viata salbatica din tara sa natala. Seria se numeste „Wild Isles” (insulele salbatice) si va fi difuzata pe BBC One in cinci parti, incepand cu 12 martie. Ulterior, va fi disponibila si in restul lumii, cel mai probabil pe servicii de streaming precum Netflix.

„Wild Isles” exploreaza fauna naturala a Marii Britanii si Irlandei, de la orcile care vaneaza foci in largul Insulelor Shetland pana la un parc din Londra.

In timp ce publicatiile The Guardian si Observer sustin ca productia este ultima in care Attenborough a filmat la fata locului, proiectul este primul din ultimii 5 ani in care biologul s-a aflat pe platourile de filmare. Cel mai recent documentar al sau pentru care a filmat de la fata locului a fost „Planeta Verde” care a fost lansat in 2022 si inregistrat in urma cu patru ani in 27 de tari, inclusiv Japonia, SUA si Costa Rica.

Un purtator de cuvant al lui Attenborough a declarat pentru Observer ca prezentatorul are mai multe proiecte in lucru si in mod sigur nu se retrage.

Serialul de pe BBC vine dupa ce biologul a dezvaluit ca unul dintre singurele sale regrete este ca a petrecut atat de mult timp lucrand la documentare de istorie naturala in strainatate, in loc sa se concentreze pe viata salbatica din Marea Britanie. Astfel, „Wild Isles” isi propune sa puna in lumina varietatea si provocarile care afecteaza natura din insulele britanice.

Regretul lui Attenborough s-a datorat politicii interne a BBC din 1952 – cand s-a alaturat televiziunii nationale britanice – prin care a fost angajat in mod special pentru a documenta viata salbatica din jurul lumii. La vremea respectiva exista deja un departament dedicat documentarelor de istorie naturala din Marea Britanie.

Noul serial va avea un episod introductiv in care Attenborough va explica de ce Marea Britanie si Irlanda sunt importante la nivel mondial pentru natura.

Celelalte patru episoade cu durata de o ora vor celebra cele patru habitate cheie ale insulelor britanice – paduri, pasuni, apa dulce si mediul marin. 

Alastair Fothergill, producatorul seriei, care lucreaza cu Attenborough de 35 de ani, a declarat ca biologul „are o perspectiva unica, datorita varstei sale, asupra modului in care s-a schimbat peisajul rural britanic in timpul vietii sale. El introduce si incheie fiecare episod cu mesajul ca,  intrucat aceasta este casa noastra, este responsabilitatea noastra sa ajutam la refacerea naturii.”

Potrivit lui Fothergill, co-fondator si director al Silverback Films, filmarile au avut loc pe parcursul verii trecute iar lui Attenborough i-a placut in mod deosebit sa calatoreasca de doua ori pe insula Skomer, in largul coastei de vest a Tarii Galilor. Acolo, prezentatorul a vazut puii de starc Manx parasindu-si cuibul pentru prima data in august. 

„Sunt in jur de 67 de trepte abrupte din locul in care cobori din barca pana cand ajungi la prima poteca din varful insulei. Pentru noi toti, mai ales cu tot echipamentul nostru foarte greu de camera, acesti pasi au fost o adevarata provocare. Dar David le-a gestionat uimitor, in ciuda celor 96 de ani pe care ii are.”, a spus Fothergill pentru Observer.

Pe langa activitatea din timpul filmarilor, Sir David Attenborough a tinut sa se implice in scrierea scenariului, analizand si corectand fiecare replica pe care o spune in serial. In total, s-au filmat 200 de secvente in 1631 de zile, cu tot cu scenele din natura in care prezentatorul TV nu apare. Dintre acestea, 71 de zile au fost dedicate filmarii somonilor, 65 de zile pentru gaste si 57 de zile pentru ton.

Scopul seriei este sa educe publicul britanic si sa contribuie la cresterea interesului pentru turismul natural intern.

Intre timp, zilele acestea puteti urmari pe Netflix „A life in our Planet”, narat tot de Sir David Attenborough. Combina imagini uimitoare si tehnologie de ultima ora cu privelisti extraordinare ale unor locuri salbatice filmate pentru prima data si ale animalelor ce populeaza aceste tinuturi.

Acest proiect ambitios s-a desfasurat pe parcursul a patru ani si a fost filmat in 50 de tari si pe 7 continente, fiind rezultatul muncii unei echipe de peste 600 de persoane. Documentarul a adunat mai mult de 3500 de zile de filmare, care evidentiaza diversitatea extraordinara a habitatelor din intreaga lume, de la salbaticia meleagurilor izolate ale Polului Nord, la adancurile misterioase ale oceanelor si pana la vastele tinuturi africane si junglele Americii de Sud.

Citește în continuare