Skip to content

Sir Ian McKellen se intoarce dupa 50 de ani in rolul lui Hamlet la Theatre Royal Windsor. Cush Jumbo (The Good Wife) e un alt Hamlet, femeie, de culoare, la Young Vic. Spectacolele se vor putea vedea si online

Personajul Hamlet in interpretarea lui Sir Ian McKellen urmeaza sa isi faca din nou aparitia pe scena britanica, de aceasta data in productia nou montata de Theatre Royal Windsor.

La 50 de ani diferenta de cand McKellen a fost pe scena interpretandu-l pe Hamlet, teatrul a confirmat atat noua productie, cat si actorii care vor fi parte. Alaturi de McKellen, vor mai juca Steven Berkoff, Jenny Seagrove si Francesca Annis. El a jucat piesa “Hamlet” intr-un turneu britanic si european in 1971 alaturi de Compania de Teatru Prospect.

Sir Ian McKellen, care implineste 82 de ani in luna mai, va aparea in Hamlet in luna iunie, iar in septembrie, publicul il va putea vedea celebrandu-l pe Cehov, intr-o adaptare de Martin Sherman si cu McKellen in rolul Firs, Annis in rolul Ranevskaya si Seagrove in rolul lui Gaev.

Sir Ian McKellen 65th Evening Standard Theatre Awards, The London Coliseum, UK – 24 Nov 2019,Image: 484624823, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Publicatia The Guardian citeaza actorul spunand ca “nu mi-am imaginat ca as mai putea vreodata sa fiu Hamlet”. Traditional, Hamlet este interpretat de un actor tanar, care nu poate avea mai mult de 30 de ani. Totodata, aceeasi publicatie subliniaza ca “portretizarea printului Danemarcei a oferit acum o modalitate de a analiza cat de mult avem nevoie pentru a vedea ceea ce auzim”, conform lui Ian McKellen.

Biletele pentru primele trei saptamani vor fi puse in vanzare la o capacitate redusa, ca masura de precautie, pana cand guvernul va furniza indrumari si clarificari ale datelor in care se poate vedea spectacolul cu public.

Cunoscut publicului din toata lumea pentru rolurile Gandalf din “Stapanul inelelor” sau Magento din “X-Men”, Ian McKellen este si un celebru actor de teatru. In 2020, a devenit primul din lista celor mai influenti oameni din teatrul britanic, potrivit The Stage 100.

Romeo, Malvolio, Richard al II-lea, Richard al III-lea, Iago, Coriolanus, Edward al II-lea, Hamlet, Macbeth, King Lear sunt doar o parte dintre personajele shakespeariene pe care le-a interpretat de-a lungul timpului.

S-a nascut la 25 mai 1939, a studiat la Cambridge si este un sustinator al drepturilor LGBT, de cand si-a recunoscut homosexualitatea in 1988, live, la radio. La frumoasa varsta de 81 de ani, actorul englez a trait o viata plina, pe parcursul careia a castigat laude pentru talentul acoricesc dar si pentru activismul de care a dat dovada. In 1990 a devenit cavaler al Imperiului Britanic, datorita serviciilor lui aduse artei si mai ales teatrului.

La 78 de ani, a declarat o sa mai joace Shakespeare doar daca i se ofera rolul lui Mercutio din “Romeo si Julieta”. “Intotdeauna mi-am dorit sa am o cariera. Cei pe care i-am admirat – John Gielgud, Laurence Olivier, Ian Richardson – toti au avut o cariera, nu au fost celebri doar pentru un singur lucru; au avut momentele lor de cadere, dar au mers mai departe. Si de la o varsta simti ca nu mai esti potrivit pentru un rol: La naiba, nu mai pot sa joc Romeo sau Hamlet, curand esti prea batran si pentru Macbeth. Nu-i nimic, mereu va exista Lear!”

In toamna lui 2017 a avut loc premiera spectacolului “Regele Lear” care s-a bucurat de un mare succes, datorat si prezentei sale incredibile pe scena.

De asemenea, tot la Londra se monteaza si o noua versiune de Hamlet, unde Cush Jumbo debuteaza pe scena Young Vic.

foto profimedia

Noua productie a fost amanata din vara lui 2020, insa reprezinta o perceptie revigorantă asupra indecisului print Hamlet. Cush Jumbo isi face debutul in Young Vic, incalcand domnia barbatilor albi pentru a juca tanarul danez, iar alaturi ii vor fi Maxine Peake si Michelle Terry. Productia se va juca pe scena Young Vic intre 27 septembrie si 13 noiembrie. 

Cush Jumbo este cunoscuta publicului international pentru rolul lui Lucca Quinn din serialul “The Good Wife” si din serialul “The Good Fight”, iar acesta are o vasta experienta si ca actrita de teatru, jucand diferite piese de Shakespeare la Globe si la Royal Exchange Theatre din Manchester.

Citește în continuare