Skip to content

In Spania, turistii imbracati necorespunzator vor primi amenzi de 600 de euro. In spatiul public nu aveti voie cu costume de baie, tricouri de fotbal sau la bustul gol. Consumul de alcool este limitat la sase pahare pe zi.

In weekendul trecut a inceput oficial vara dedicata sporturilor la nivel european. Pe de o parte au demarat meciurile Euro 2024, desfasurate in 10 orase din Germania, iar in curand vor debuta si Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Paris. Pentru turistii care opteaza totusi sa mearga in Spania, Ministerul Afacerilor Externe si al Commonwealth-ului (din Regatul Unit) a emis o serie de avertismente cu privire la codul vestimentar impus de legislatia actuala la nivel local.

Cei care doresc sa poarte bikini, pantaloni scurti de baie sau chiar tricouri de fotbal in anumite zone publice ar putea fi sanctionati cu amenzi de pana la 600 de euro. 

Spania a introdus recent mai multe reglementari stricte, inclusiv reguli privind imbracamintea adecvata pentru turisti.

In timp ce imbracamintea de plaja este perfect acceptabila la mare sau la piscina, cei care se aventureaza in baruri, restaurante sau se plimba pur si simplu pe faleza in costum de baie s-ar putea confrunta cu o amenda considerabila.

In Barcelona, care primeste anual aproximativ 27 de milioane de vizitatori, autoritatile dau amenzi de 300 de euro pentru cei care sunt prinsi purtand bikini sau costume de baie in spatii publice. In alte orase spaniole, amenda ajunge la 600 de euro.

Potrivit anuntului de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si al Commonwealth-ului: “In unele parti ale Spaniei este ilegal sa fii pe strada purtand doar bikini sau pantaloni scurti de baie. De asemenea, in unele zone din Spania este ilegal sa fii in bustul gol. Ati putea fi amendat daca sunteti prins purtand costume de baie pe faleza de la malul marii sau pe strazile adiacente.”

In timp ce unele zone vor ramane mai relaxate in ceea ce priveste imbracamintea, se pare ca unele locuri din insula Majorca din Insulele Baleare vor fi probabil mai stricte in ceea ce priveste tricourile de fotbal pentru a promova un „mediu mai respectuos”. Acest lucru este legat de conflictele pornite deseori intre turisti in stare de ebrietate care sunt iritati de tricourile celor care sprijina echipe diferite fata de preferatele lor, pornind scandaluri si uneori atacuri fizice.

Codurile vestimentare au fost introduse in 2022 pentru a stabili o atmosfera publica mult mai decenta.

Din motive de securitate, unele autoritati publice din Spania nu permit ca burka sau niqab sa fie purtate in cladirile lor. Persoanelor care viziteaza institutii publice — inclusiv banci sau sediile unor corporatii — purtand o burka, li se poate cere sa renunte la obiectul vestimentar respectiv.

Potrivit specialistilor britanici in turism, regulile au fost introduse printr-o ordonanta pentru convietuire civica cu scopul de a reduce practica mersului la bustul gol in magazine si restaurante. Cea mai ridicata amenda este cea aplicata pentru persoanele care merg la bustul gol in afara plajelor — aproximativ 850 de euro.

Nu este prima data cand zone populare din Spania au anuntat restrictii pentru a se asigura ca destinatiile aglomerate raman placute pentru toata lumea. Luna trecuta, insule spaniole precum Majorca, Magaluf, Palma si Ibiza si-au reiterat legile privind consumul de alcool in spatiile publice, care, daca sunt ignorate, pot duce la o amenda de 3.000 de euro. 

Limita bauturile alcoolice a fost stabilita la sase pe zi, trei la pranz si restul la cina, acest lucru fiind impus inclusiv in pachetele de vacanta all-inclusive rezervate in zonele respective.

Citește în continuare