Skip to content

SPECIAL GOPO 2022. Marc Titieni, nominalizare Tanara Speranta: „Nu vreau sa ma fac actor, imi doresc sa devin scenarist”

Marc Titieni, juniorul familiei Titieni, s-a intors pe scena alaturi de tatal sau, Adrian Titieni, de aceasta data in „Otto Barbarul”, filmul romanesc care la aceasta editie a premiilor Gopo are 13 nominalizari la 12 categorii, regizat de Ruxandra Ghitescu.

Otto Barbarul ne face cunostinta cu un adolescent punk, in varsta de 17 ani, ce se confrunta cu pierderea iubitei sale. Acesta devine captiv intr-un cerc vicios creat de parinti, bunicul sau batran, mama iubitei sale si ancheta derulata de serviciile sociale. Pentru a supravietui, Otto trebuie sa-si infrunte sentimentele si vinovatia.

Student in ultimul an de licenta la Scenaristica la UNATC, Marc Titieni a jucat intr-o serie de filme romanesti pana acum, fiind cunoscut publicului si din „Alice T” (r. Radu Muntean), „Domestic” (r. Adrian Sitaru), „Q.E.D” (r. Andrei Gruzsniczki), printre altele.

Intr-o serie de interviuri speciale dedicate nominalizatilor Gopo 2022, Urban.ro a stat de vorba cu Marc Titieni despre rolul sau in  „Otto Barbarul”.

Anul acesta, „Otto Barbarul” are 13 nominalizari la premiile Gopo, iar tu esti nominalizat la categoria Tanara Speranta. Ce inseamna pentru tine premiile Gopo?

Este frumos sa fiu recunoscut pentru rolul pe care l-am facut.

Ai avut vreo referinta in apropierea ta pentru suferinta tanarului pe care-l interpretezi?

Da, pe Octavian Albu, care este cumva cea mai apropiata varianta a lui Otto real. Ruxandra, regizoarea, a inceput sa scrie scenariul dupa ce a gasit un articol despre el in ziar. Latura punk a lui Otto este foarte similara cu Otto real.

Filmul are ca tema centrala dilemele si problemele adolescentilor, pornind de la o situatie neobisnuita, sinuciderea unei alte adolescente – mai exact iubita ta din film, iar personajul tau devine depresiv. Te-ai regasit in vreo scena din film? Daca da, care?

Da, m-am regasit in scenele in care fumam si in scenele in care ma certam cu parintii.

Stim ca filmul a avut si o companie de constientizare a problemelor adolescentilor. Fiind si tu adolescent la randul tau, cum ai simtit toate intrebarile pe care le-ai primit dupa lansarea filmului?

Desi nu ma regasesc in problemele reprezentate in film, campania de constientizare mi s-a parut foarte buna pentru aborda acest subiect cat de cat taboo, iar intrebarile pe care le-am primit dupa aceea, desi eu nu am fost in masura sa raspund la anumite vizionari, a fost prezenta cu noi o doamna psiholog care a dat curs tuturor intrebarilor.

Ai jucat in mai multe filme cu tatal tau, inclusiv in „Capace” (r. Sorin Marin), unde il interpretai pe el la varsta ta, iar acum ai jucat rolul unui adolescent rebel, cu multe ciocniri verbale cu familia. Cum l-ai descrie pe adolescentul Marc Titieni? Dar cum te descrie cel mai des tata?

Adolescentul Marc Titieni este lenes, de obicei dezinteresat, tot timpul fara chef de scoala, dar mereu cu chef de viata. Probabil tatal meu ma descrie exact la fel adaugand ca sunt mai destept ca el.

Intr-un interviu al domnului Titieni, mentioneaza ca ai crescut de mic cu parintii tai in culisele teatrului, ai fost cu ei pe platourile de filmare si in salile de spectacole. Iti amintesti primul spectacol pe care l-ai vazut? 

Da, primul spectacol pe care l-am vazut se numea „Ceasul Rau” si se juca la Brasov, o piesa pe care am vazut-o de zeci de ori si care mi-a placut foarte tare. Ironia sortii face ca mi-a picat si la examenul de bacalaureat la subiectul al doilea.

De ce ai ales Scenaristica pentru studiile universitare?

Nu vreau sa ma fac actor, imi doresc sa devin scenarist pentru ca imi doresc mai tare sa scriu decat sa joc. Si pentru ca am o satisfactie mult mai mare cand scriu ceva care mi se pare bun decat un rol pe care mi se pare ca l-am facut bine.

Ai deja in palmares mai multe scurtmetraje si lungmetraje. Ce vrei sa faci pe mai departe ?

Sper cat mai multe scenarii scrise.

Citește în continuare