Skip to content

Special Ziua Americii: Trei regizori care au creat divertismentul pentru micul si marele ecran : Disney, Scorsese, Spielberg

Desi fratii Lumiere au creat cinematograful, americanii au perfectionat tot ce tine de aceasta industrie: de la sistemul de lucru – cu mari studiouri, mari agentii de casting, actori care aveau exclusivitate pentru un studio, si pana la extensii de brand cu canale de televiziune, parcuri de distractie, magazine specializate cu merchandising, jocuri pe computer.

Am fi putut alege multi regizori americani care au influentat generatii, ne-am oprit insa la trei nume pentru puterea muncii si viziunea lor.

Walt Disney a fost geniul autoritar si vizionar care a inventat cuvinte pentru lucruri din film pentru ca nu existasera pana la el.

E regizorul care detine 22 de premii Oscar si 59 de nominalizari, e cel care a facut primul lung metraj animat – Alba Ca Zapada in 1937, care a creat parcurile de distractii inspirate din filmele sale, dar si pe cel mai iubit personaj animat din toate timpurile Mickey Mouse.

Walt Disney a fost un geniu autoritar care a sustinut intotdeauna ca ideile se fac asa cum si le imagineaza el sau nu se mai fac deloc. Pentru Mary Poppins, film care mixa animatia cu actori reali, si-a dorit-o pe Julie Andrews pe care o vazuse in teatru la Londra. Actrita era insarcinata si, ca sa nu o piarda, Walt a amanat filmarile cu un an, si i-a angajat si sotul, director de costume, ca sa aiba un motiv bun sa vina cu toata familia in America.

Cand a facut primul parc de distractii le-a spus angajatilor ca in fiecare zi totul trebuie sa arate perfect ca in decorurile unui film, iar regulile create de el in 1955 sunt respectate si acum. La fel si job-ul imagineer – un mix dintre inginer si creator- cei care gasesc solutii tehnice pentru ca totul in jur sa para o magie.

Imperiul Disney are astazi TV – el l-a dus prima data pe Mickey Mouse la tv, divizie de jocuri, magazine de menchardise in toata lumea, canale specializate de televiziune, mai multe studiouri de film, parcuri de distractii pe mai multe continente si o platforma de streaming lansata recent.

Disney e unul dintre cele mai mari branduri din lumea divertismentului, brand care mai respecta inca valorile lui Walt de la inceputul secolului trecut.

Numit in toate topurile regizori influenti din istoria cinematografiei, Martin Scorsese nu e doar un regizor extrem de creativ si de prolific, ci si unul dintre oamenii din cinematografia americana care munceste in mod constant si sustinut pentru conservarea filmelor si pentru recuperarea istoriei cinematografice.

Are 77 de ani, un singur Oscar plus peste 160 de alte premii importante ale industriei. Apartine curentului numit New Hollywood si contributia sa la cinematografia mondiala (Taxi Driver, Mean Street, GoodFellas, New York, New York, Aviatorul, Last Temptation of Christ, Kundun, The Wolf Of Wall Street etc) il fac intangibil in orice negociere.

Este atat de influent incat dupa ce canalul Netflix a cheltuit cateva sute de milioane de dolari pentru productia si promovarea filmului The Irishman ( a cumparat chiar un cinematograf pentru a avea un loc de proiectie ca filmul sa fie eligibil la Oscar), dupa tot acest efort Scorsese s–a mutat cu arme si bagaje – plus actorul preferat in acest moment Leonardo di Caprio – la canalul Disney+, platforma concurenta Netflix.

Din 1990 are o fundatie prin care reface digital marile productii cinematografice americane si o parte importanta din castigurile sale merg in directia dezvoltarii unor  arhive digitale pentru a pastra cele mai importante filme americane.

Are in post productie in aceste zile un film despre viata presedintelui american Theodore Roosevelt, cu Leonardo di Caprio in rolul principal.

imagine din Minority Report

Steven Spielberg e cel care a multiplicat prin tehnologie forma de transmitere a emotiilor cinematografice create de Disney si a adus filmele intr-o zona care anticipeaza viitorul intr-un mod apropiat oamenilor

Steven Spielberg e unul dintre regizorii si producatorii care garanteaza in rice moment un mare success, odata ce s-a implicat intr-un proiect.

Vine din aceeasi generatie cu Scorsese si e creatorul unor filme iconice ca E. T, Jurassic Parc, Indiana Jones, Lista lui Schindler, Saving Private Ryan, dar si producator pentru alte mari succese de casa din toate timpurile, Men in Black, Transformers, Back to the future.

Pentru Minority Report, film care a avut premiera in 2002, a avut acces la dosarele de cercetare NASA si Apple; la vremea lansarii filmului a anuntat ca mai mult de jumatate din cele 50 de inovatii tehnologice prezente in film care pareau ireale – actiunea filmului se intampla in 2054 – vor fi pe piata in mai putin de 20 de ani. Astazi toate sunt pe piata.

E fondatorul a doua dintre cele mai mari studiouri de film din lume, DreamWorks Pictures si Amblin Entertainment, are doua Oscaruri, dar atat de multe blockbusttere in portofoliu incat e regizorul care a facut cei mai multi bani in toata istoria filmului.

Conform Forbes, averea sa se ridica la 3,7 miliarde de dolari.

In acest moment lucreaza la o versiune pentru cinema a musicalului West Side Story.  

Citește în continuare