Skip to content

Trei spectacole in premiera: la TNB se joaca „O scrisoare pierduta” in regia lui Horatiu Malaele si „Efectul razelor Gamma asupra craitelor lunatice” cu Oana Pellea in rolul principal, iar „Cina cu prieteni” este pe scena Teatrului Bulandra

Inceputul anului a  fost marcat de aniversarea Teatrului de Comedie, iar acum, desi noi restrictii sunt in vigoare si capacitatea salilor de spectacole a scazut la 30% din cauza numarului mare de infectari, teatrele isi asteapta publicul la premiere.

La Teatrul National Bucuresti, Horatiu Malaele propune pentru 2022 o versiune „revazuta si adaugita” a spectacolului „O scrisoare pierduta”, dupa I. L. Caragiale. Premiera acestui spectacol a avut loc in 2012, iar in 2022 sunt marcati si 170 de ani de la nasterea dramaturgului.

Daca in 2012, regizorul Malaele optase pentru renuntarea la intregul act 3 al comediei lui Caragiale, pe 12 ianuarie 2022, „O scrisoare pierduta” va reveni pe scena Salii „Ion Caramitru” a TNB in versiune integrala.

Distributia este alcatuita din: Horatiu Malaele (Dandanache), Mircea Rusu (Tipatescu), Virgil Ogasanu (Trahanache), Mihai Constantin (Catavencu), Marian Ralea (Cetateanul turmentat), Raluca Petra (Zoe), Marius Rizea (Farfuridi), Mihai Calota/ Eduard Adam (Branzovenescu), Marcelo S. Cobzariu (Pristanda). De asemenea, pe scena va fi si acordeonistul Emy Dragoi. Primele reprezentatii din 2022 vor avea loc in zilele de 12, 13, 14, 19 si 20 ianuarie. Bilete aici.

Oana Pellea este actrita principala din spectacolul „Efectul razelor Gamma asupra craitelor lunatice”, care se joaca pe scena Nationalului incepand cu data de 13 ianuarie 2022, in programul Sălii Studio a TNB.

Piesa lui Paul Zindel este o noua intalnire cu Oana Pellea, secondata de Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian. Textul are momente de drama, poezie, umor, sarcasm, auto-ironie si i-a adus autorului sau un premiu Pulitzer in 1971.

Spectacolul vorbeste despre tensionata relatie dintre generatii, despre luarea in deradere a unei vieti mizere, despre disperarea unei mame care traieste cu grija zilei de maine, dar si despre speranta. Spectacolul Marianei Camarasan extrage poezia din prozaicul unei vieti dure, conferind textului ritm, frenezie, sensibilitate si umor.

„Efectul razelor Gamma asupra craitelor lunatice” este o piesa-metafora despre trei „craite” expuse celor mai puternice radiatii, cele ale vietii: atunci cand radiatiile sunt bine dozate, craitele capata viata; cand radiatiile sunt prea puternice, delicatele flori se ofilesc. Bilete aici.

In regia lui Cristi Juncu, „Cina cu prietenii” are premiera in aceasta saptamana, cu spectacole pe 14, 15, 16, 19 si 20 ianuarie, cu Serban Pavlu, Andreea Biberi, Ana Ioana Macaria si Vlad Zamfirescu in rolurile principale.

Textul este cunoscut publicului bucurestean, avand mai multe montari in ultimii zece ani, ”Cina cu prieteni” a fost scrisa pentru Actors Theater din Louisville, Kentucky, fiind jucata pentru prima data in martie 1998 in cadrul Humana Festival of New American Plays. A fost apoi montata in octombrie la South Coast Repertory, California si la Comédie des Champs-Élysées din Paris in 1999, an in care textul va fi prezentat pentru prima oara si off-Broadway la Variety Arts Theatre din New York pe data de 4 noiembrie.

Piesa a fost montata in mai multe teatre din SUA, Marea Britanie si Canada, fiind distinsa cu prestigiosul premiu Pulitzer pentru dramaturgie in 2000. In 2001, HBO a adaptat „Cina cu prieteni” in regia lui Norman Jewison, avandu-i in distributie pe Dennis Quaid (Gabe), Andie MacDowell (Karen), Greg Kinnear (Tom) si Toni Collette (Beth). Filmul a fost nominalizat la Premiile Emmy in 2002. Bilete aici.

Citește în continuare