Skip to content

Steaua fara nume pe scena Teatrului Dramaturgilor Romani, in regia lui Victor Ioan Frunza

Spectacolul “Steaua fara nume” de Mihail Sebastian regizat de Victor Ioan Frunza s-a bucurat de o noua premiera in 2019, la Teatrul Dramaturgilor Romani si se poate vedea si in stagiunea aceasta.

Acesta a fost montat in 2015 la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu”, tot de Victor Ioan Frunza cu aceeasi distributie.

Intr-un mic orasel de provincie, intr-o gara in care trenurile rapide nu opresc, existenta localnicilor este ravasita de sosirea unei straine fara bilet si fara acte fugita dintr-un cazino.

Piesa este scrisa in 1944 si este povestea unei intalniri neobisnuite dintre necunoscuta data jos din tren si localnici. Femeia frumoasa si rafinata Mona (Nicoleta Hancu) contrasteaza cu locuitorii orasului, nu doreste sa se legitimeze atunci cand seful garii ii cere (Adrian Nicolae) si se afla in imposibilitatea de a-si continua calatoria spre Bucuresti. Situatia este rezolvata de profesorul Miroiu (Alexandru Pavel) care se ofera sa o gazduiasca, iar a doua zi sa ii cumpere un bilet de tren. Actiunea se desfasoara pe parcursul noptii respective si a doua zi dimineata.

Regizorul face o radiografie reala al unui oras, uitat parca de lume, in care singura distractie era privitul trenurilor in gara, si prezinta confruntarea dintre doua segmente sociale existente dintotdeauna: lumea saraca cu oameni bogati spiritual, asa cum este Miroiu, si lumea celor bogati care este adusa subtil in scena de necunoscuta Mona.

“Steaua fara nume” este un spectacol regizat cu sensibilitate, umor si inteligenta, in care Victor Ioan Frunza prin distributia aleasa da viata personajelor lui Mihai Sebastian

Spectacolul este construit fara efecte si artificii regizorale inutile si respecta textul autorului de la inceput pana la final. Sub indrumarea corecta a regizorului actorii descifreaza substratul fiecarei replici si sunt sustinuti in interpetari de scenografia creata de Adriana Grand: pe de-o parte gara, prafuita si anonima, care lasa sa se vada prin cadrul usii peronul si campul de la marginea civilizatiei, pe de cealalta, locuinta profesorului, o insula din carti intr-un spatiu inchis prevazut cu o mansarda care da spre infinit.

Scena intalnirii dintre domnisoara Cucu (Luminita Erga) si Mona scoate la iveala cele doua lumi din care provin cele doua femei

Actrita Nicoleta Hancu traieste intensiv situatiile si relatiile cu fiecare personaj din preajma ei si arata cum se reuseste o schimbare interioara in perceprea lumii.

Alexandru Pavel propune un nou Miroiu, aparent imbatranit de viata modesta din provincie, refugiat in universul studiului si preocupat de steaua la care visa. Actorul interpreteaza firesc felul in care cum intr-o provincie lipsita de idealuri cunoaste pentru o noapte bucuria vietii prin intalnirea cu Mona, iar in final, sugereaza ca singuratatea sa ar fi posibil sa fie uitata pentru ca a aflat numele acesteia.

Regizorul exploateaza situatiile si prin jocul luminilor pentru a puncta esenta acestora, imbina comicul cu dramaticul cu usoare accente poetice, iar scenografa concepe si costumele pentru a defini personajele

Interpretii personajelor secundare: taranul care doreste un bilet de tren (Sorin Miron), sublaternul sefului de gara, Ichim (Andrei Hutuleac) si conductorul trenului (George Costin) isi construiesc perfect rolurile doar prin cateva replici. Mihaela Velicu este credibila in rolul elevei, pasionata de trecerea trenurilor prin gara, pentru ca este autentica in intalnirile cu ceilalti in diverse situatii.

Spectacolul surprinde prin minunatele partituri comice ale interpretilor si prin stilul proaspat de joc care evidentiaza universul mediocru al unui orasel de provincie

In afara interpretarii excelente a celor doua personaje centrale, Mona si profesorul Miroiu, versiunea propusa de Victor Ioan Frunza prilejuieste remarcabile creatii actoricesti si este impresionanta prin evolutia fiecarui actor in partiturile din plan secund. Acestea sunt scoase in evidenta inspirat prin viziunea regizorala.

Spectacolul se poate vedea in 21 si 22 martie, ora 19.00, Sala Iosif Naghlu

“Steaua fara nume” de Mihail Sebastian

Regia: Victor Ioan Frunza

Distributia: Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alexandru Pavel, Andrei Hutuleac, Luminita Erga / Corina Moise, Mihaela Velicu, Codrin Boldea, George Costin, Nicoleta Hancu, Sorin Miron

Durata: 2h 30min (cu pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare