Un nou studiu dezvaluie alimentul consumat de multe persoane care tulbura somnul si intensifica visele urate.

Un studiu recent sugereaza ca obiceiul consumului de produse lactate inainte de culcare ar putea avea efecte mai neplacute decat o simpla indigestie, alimentand chiar si cosmarurile.
O echipa condusa de dr. Tore Nielsen, profesor la Universitatea din Montreal, a descoperit o legatura stransa intre intoleranta la lactoza si cosmaruri, ipoteza fiind ca disconfortul gastrointestinal din timpul noptii perturba somnul si se infiltreaza in continutul viselor.
Aproape o treime dintre participantii la cercetare au recunoscut ca experimenteaza cosmaruri frecvente, femeile fiind mai predispuse decat barbatii sa-si aminteasca visele si sa se planga de calitatea proasta a somnului.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.082 de studenti canadieni de la Universitatea MacEwan, care au fost chestionati despre durata si calitatea somnului, vise, cosmaruri si posibile legaturi intre alimentatie si ce se intampla in timpul somnului.
Potrivit autorilor studiului publicat in revista Frontiers in Psychology, severitatea cosmarurilor este direct asociata cu intoleranta la lactoza si cu alte alergii alimentare.

Disconfortul fizic cauzat de simptomele digestive nocturne poate tulbura somnul atat de mult incat starile negative sa se reverse in lumea viselor. „Cosmarurile pot fi extrem de deranjante, mai ales atunci cand trezesc persoana din somn intr-o stare de neliniste si pot duce chiar la comportamente de evitare a somnului”, a explicat Nielsen.
Pentru multi dintre cei chestionati, vina este aruncata frecvent pe branza, deserturi sau mancaruri picante. Studiul mentioneaza ca 5,5% dintre participanti au declarat ca sunt convinsi ca anumite alimente schimba tonul viselor lor, iar 40% cred ca mancarea consumata tarziu le afecteaza somnul.
Credinta populara ca alimentele ne influenteaza modul in care visam exista de sute de ani, dar dovezile stiintifice au fost sporadice pana recent. Pentru a verifica aceasta ipoteza, dr. Nielsen si colegii sai au analizat atat obiceiurile alimentare, cat si obiceiurile de somn. Rezultatele arata ca persoanele cu diete mai putin sanatoase au raportat vise mai negative si au avut o capacitate mai slaba de a-si aminti visele.
In comparatie cu un studiu similar realizat in urma cu un deceniu, mai putini respondenti fac acum legatura intre mancare si vise. Cercetatorii pun acest lucru pe seama constientizarii mai bune a intolerantelor alimentare, studentii evitand mai des alimentele care le pot tulbura somnul.
Marie-Pierre St-Onge, director al Centrului de Excelenta pentru Somn si Cercetare Circadiana din cadrul Universitatii Columbia, declara ca problemele gastrointestinale pot explica tulburarile de somn care se reflecta in continutul viselor.
Nielsen recunoaste insa ca legatura dintre alimentatie si vise ramane un domeniu insuficient explorat. Impreuna cu colegul sau Russell Powell va continua studiile, testand ipoteza si pe alte grupuri de varsta si stiluri de viata. Cercetatorii iau in calcul chiar si un experiment controlat, in care unii participanti sa consume produse lactate inainte de culcare, iar altii un aliment neutru, pentru a observa diferentele.
Desi cercetarea indica o corelatie puternica intre intoleranta la lactoza si cosmaruri, autorii avertizeaza ca dieta precara poate duce la somn de slaba calitate, dar si reversul poate fi adevarat. Totusi, Nielsen incurajeaza oamenii sa fie atenti la ce consuma, mai ales inainte de culcare, si sa faca schimbari simple in alimentatie pentru a-si imbunatati calitatea somnului, fara a fi nevoie de interventia unui specialist.
Studiul poate fi consultat aici.