Un studiu japonez arata cum vitamina C poate intineri pielea. Reactiveaza genele responsabile de cresterea si regenerarea celulelor.

Cercetatorii din Japonia au venit recent cu o veste care ar putea schimba modul in care ne gandim la ingrijirea pielii. Un studiu publicat in Journal of Investigative Dermatology demonstreaza ca vitamina C ar putea avea un rol esential in mentinerea unei epiderme mai groase si mai sanatoase, reactivand genele responsabile de cresterea si regenerarea celulelor.
Echipa condusa de Yasunori Sato de la Universitatea Hokuriku si Akihito Ishigami de la Tokyo Metropolitan Institute for Geriatrics and Gerontology a observat cum vitamina C, administrata in concentratii similare cu cele livrate in mod natural prin sange, a reusit sa stimuleze proliferarea keratinocitelor – celulele de baza ale epidermei. Sunt celule ce se formeaza in stratul inferior al pielii si, pe masura ce se maturizeaza, migreaza spre suprafata, contribuind la innoirea stratului protector.
Specialistii spun ca vitamina C actioneaza ca un adevarat intrerupator molecular.
Sustine enzimele responsabile de demetilarea ADN-ului – un proces prin care anumite grupuri chimice sunt indepartate, permitand astfel activarea genelor implicate in cresterea celulara. In cadrul testelor, s-a observat ca expresia a 12 gene cheie pentru proliferare a crescut, unele chiar de 75 de ori.
Prin expunerea modelelor de piele crescute in laborator la vitamina C, oamenii de stiinta au remarcat ca stratul de celule vii s-a ingrosat vizibil dupa sapte zile, iar dupa doua saptamani efectul a fost si mai evident. In mod interesant, stratul superficial format din celulele moarte nu a fost afectat initial, dar ulterior a devenit mai subtire, semn ca regenerarea activa a celulelor vii ajuta la un aspect mai proaspat al pielii.
Demetilarea este un mecanism ce mentine stabilitatea genetica si favorizeaza o activitate genica sanatoasa. Iar vitamina C, prin rolul sau de cofactor, regenereaza o forma specifica de fier necesara acestor enzime, consolidand astfel intreg procesul.

Pentru multi dermatologi, rezultatele noului studiu confirma ceea ce era deja intuit: alimentatia are un impact major asupra aspectului pielii.
Dr. Gary Goldenberg, de la Icahn School of Medicine din New York, explica faptul ca vitamina C, odata ajunsa in stratul bazal al epidermei, sustine activarea genelor care duc la o piele mai groasa si mai rezistenta.
Mai mult, vitamina C stimuleaza productia de colagen, proteina responsabila cu elasticitatea si fermitatea pielii. Odata cu varsta, colagenul se degradeaza, ceea ce duce la piele lasata si subtire, dar o alimentatie bogata in vitamina C poate incetini acest proces.
Printre alimentele considerate surse bogate de vitamina C se numara ardeii rosii, citricele, kiwi, broccoli si ardeii verzi. Potrivit National Institutes of Health din SUA, necesarul zilnic pentru adulti variaza intre 65 si 90 de miligrame, in functie de sex si varsta.
Desi studiul s-a concentrat pe vitamina C din alimentatie, medicii subliniaza ca si aplicarea locala a acesteia are beneficii notabile. Dr. Ife Rodney, fondatoarea Eternal Dermatology + Aesthetics, recomanda folosirea serurilor cu vitamina C, mai ales in combinatie cu acid ferulic, pentru un efect antioxidant mai stabil. Aceste produse ajuta pielea sa faca fata factorilor de stres din mediul inconjurator si pot preveni imbatranirea prematura.