Skip to content

„Tango”, primul spectacol montat de Gábor Tompa la TNB, ii aduce pe aceeasi scena pe Matei si Mihai Constantin. Rodica Negrea, George Ivascu, Emilian Oprea si Emilia Popescu sunt si ei in distributia acestei comedii politice cu premiera pe 18 octombrie

„Tango”, de Sławomir Mroźec este cea mai recenta productie a Teatrului National din Bucuresti si va avea premiera pe 18 octombrie la Sala Pictura, aceasta fiind prima colaborare a celebrului regizor Gábor Tompa cu TNB.
 
Desi scrisa in urma cu aproape sase decenii, „Tango” de Slawomir Mrozek este la fel de actuala si azi, ca la premiera din 1964. Pentru ca „Tango”, o alegorie cu puternice accente politice, sub forma unei comedii absurde si care i-a adus autorului faima mondiala, reflecta dezorientarea unei generatii confruntate cu golul lasat de prabusirea vechilor valori si cu instaurarea unei noi ordini impuse de masele brutale. „Tango” este un spectacol despre libertate si putere in orice sistem politic, care urmareste povestea unui tanar revoltat, pe care criticii nu o data l-au asemanat cu Hamlet.


Aflat la prima sa colaborare cu Nationalul bucurestean, Gábor Tompa propune un spectacol construit in mod stralucit, plin de inventivitate, amuzant si inspaimantator in acelasi timp, sustinut de o echipa de scenografi cu un palmares impresionant si o excelenta distributie care da nastere unei familii bizare si fascinante, personaje exotice din trei generatii diferite.
„Aceasta piesa este grotesca, ridicola, uneori chiar haioasa, si sumbra in acelasi timp. Adica intocmai ca in lumea de azi, unde nu mai putem desparti situatia comica de cea tragica, iar totul depinde doar de perspectiva din care privim lucrurile”, spune regizorul Gabor Tompa.

foto Florin Ghioca


Distributia spectacolului este formata din Rodica Negrea, George Ivascu, Emilian Oprea, Matei Constantin, Emilia Popescu, Mihai Constantin, Catalina Mihai / Maruca Baiasu, Florin Ghioca.

Decorul a fost conceput de cunoscutul scenograf Andrei Both, sef al catedrei de scenografie de la Universitatea California din San Diego si autor al unor  decoruri impresionante pentru spectacole memorabile precum „Portretul lui Dorian Gray”, „Sa-i imbracam pe cei goi”, „Hamletmachine”). Costumele au fost realizate de Angela Balogh Calin, designer stabilit in Statele Unite, la Pasadena, unde a realizat costume pentru peste 50 de spectacole la celebrul South Coast Repertory Theatre. A fost nominalizata si a primit mai multe premii din partea Los Angeles Drama Critics Circle.


Gábor Tompa este, din 1990, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si unul dintre cei mai importanti regizori romani ai ultimelor decenii. Intre 2007 si 2019 a fost director de program al Facultatii de Regie la Universitatea din California, San Diego, iar din 2018 este presedintele Uniunii Teatrelor din Europa.
Premiera oficiala a spectacolului „Tango” va avea loc pe 18 octombrie, la Sala Pictura a TNB, iar urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 19 octombrie, 5 si 24 noiembrie.

Citește în continuare