Skip to content

Tapas, Arhitectura, Barcelona

Si, cand vorbesti despre Barcelona, lista din titlu poate continua asa: Palmieri, Vreme frumoasa, Fotbal, Iesit in oras si Briza marii. Orasul asta este atat de aratos si bogat in experiente, incat nu degeaba auzi atata lume ca se tot duce acolo. In ultima vreme Barcelona a castigat mult teren, si cand cineva are de ales intre Paris, Roma, Londra si orasul despre care vorbim, Barcelona tinde sa castige. Hai sa vedem de ce.

Cand macar o buna parte a celor 98.787 de locuri ale stadionului Camp Nou din Barcelona sunt ocupate si spectatorii reactioneaza la unison la ceea ce se intampla pe teren, trebuie ca incerci o senzatie fantastica. Este cel mai mare stadion din Europa si unul dintre motivele serioase pentru ca sa-ti iei un bilet de avion: n-ai cum sa ramai indiferent la vibe-ul din acest templu modern. Asta este primul lucru de vazut pe lista scurta a Barcelonei, si promitem ca nici nu conteaza daca-ti place sau nu fotbalul, caci vorbim de o aventura urbana. Apoi indreapta-te catre La Ramblas, probabil cea mai cunoscuta strada din Spania. Aici coliviile in care ciripesc pasari se amesteca cu un suvoi neintrerupt de turisti, dar si de localnici, care nu sunt pregatiti sa cedeze acest loc atat de usor.

Dupa ce ai terminat de vazut cartierul gotic si toate ctitoriile importante ale lui Antoni Gaudi, adica Parcul Guell, Casa Batllo, Sagrada Familia, Casa Mila, si Casa Calvet, si chiar insistam ca trebuie vazute toate, e timpul pentru alte descoperiri. Prima noastra recomandare te duce catre un coltisor ceva mai neinvadat de turisti, unde staruie un farmec local care te obliga sa te intorci: Cuitat Vella. Stradutele acestei parti vechi de oras sunt pline de restaurante intime si pitoresti, mici magazine cu unicate tinute de artisti catalani si galerii de arta care explica sufletul orasului prin forme si culori.

Credem ca pentru o experienta urbana pe care sa nu o uiti usor, trebuie sa mergi macar putin si la Cook and Taste Barcelona Cooking Classes, pentru a invata cum se prepara o paella pe cinste si un gaspacho care sa lase orice vegetarian cu gura cascata. Scoala e in cartierul gotic si n-am auzit sa plece vreun elev de-aici altfel decat lingandu-se pe degete, si simtindu-se mai catalan decat oricand. Experienta te apropie de Barcelona mai tare decat o plimbare in autocarul fara acoperis. Unde mai pui ca invataceii au parte de vin rosu bun pe tot parcursul orelor.

Sigur ca o sa intalniti in cale foarte multe restaurante care o sa iti faca cu ochiul, dar credem ca e bine sa incerci si La Vinateria del Call din cartierul evreiesc. Si desigur ca, insetat fiind, un vizitator are in Barcelona multe locuri dichisite unde poate sa ceara un pahar cu vin sau o bere. Dar daca este dupa noi, o vizita unde obisnuia Hemingway sa se racoreasca, adica la Bar Marsella, este un cadou pe care trebuie sa ti-l faci.

 

Citește în continuare