Skip to content

La MTR in acest week end este Târgul de Florii. Iconarii, olarii, lingurarii, pielarii, dar si gospodinele cu prajituri vin de mai bine de 20 de ani la acest targ.

Duminica cea de pe urma din Paresimi sau din Postul Mare este cunoscuta sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlastarelor. De peste 20 de ani, Muzeul National al Taranului Român tine aceasta sarbatoare si isi asteapta vizitatorii, timp de trei zile, la primul eveniment cu mesteri de peste an. Vom sarbatori Floriile alaturi de incondeietoare, tesatoare, impletitoare, cusatorese, iconari, olari, lingurari, pielari, rudari… mesteri vechi, care si-au dovedit iscusinta de-a lungul timpului si care duc mai departe traditia mestesugului lor.

De vineri, 15 aprilie, pâna duminica, 17 aprilie 2022, de la orele 10 dimineata pâna la 6 seara, veti avea prilejul sa admirati si sa tocmiti o multime de lucruri frumoase, mestesugite cu sârg si incarcate cu semne si intelesuri. Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe si multe altele vor fi prezentate la Târgul de Florii, care va avea loc in curtea Muzeului de la Sosea.

De-ale gurii gasiti: cozonaci si prajituri de casa, turta dulce, miere de albine, polen si propolis, ierburi de leac, palinca si dulceturi de la micii producatori autohtoni.

Floriile sau Duminica Stâlparilor este cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele, rememorând intrarea lui Iisus in Ierusalim si sarbatorindu-i, totodata, pe cei cu nume de flori.

“Mentionata, pentru prima data, in secolul al IV-lea, sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim, orasul unde a si inceput sa fie celebrata, a cuprins intreaga lume crestina, fiind celebrata cu mare fast. Strâns legata de minunea invierii lui Lazar din Betania, aceasta duminica ii pregateste pe credinciosii ortodocsi pentru bucuria pe care o aduce biruinta lui Hristos asupra mortii din duminica urmatoare, cea a Invierii. Floriile deschid saptamâna cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, cunoscuta sub numele de Saptamâna Mare, dupa cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamâna Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul Crucii, pâna la moarte si Inviere, a explicat pentru MEDIAFAX, parintele Constantin Stoica.

De Florii se manânca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri.

Citește în continuare