Skip to content

Un teatru din UK integreaza in spectacole parinti cu bebelusi de mai bine de 10 ani. Noul spectacol pus in scena de compania de dans contemporan este Rapunzel

Foto: Luke Waddington

In orasul britanic Leeds, familiile cu bebelusi sunt asteptate la auditii pentru un nou spectacol. Fenomenul a inceput in 2012, o data cu integrarea de catre compania de dans contemporan balletLORENT, a parintilor si copiii lor – cu varsta cuprinsa intre trei saptamani si patru ani, astfel incat sa formeze comunitati de oameni cu pasiuni pentru artele spectacolului.

Noul spectacol pus in scena este o productie multigenerationala despre Rapunzel, care va avea loc in aprilie 2023. Programul urmareste sa recruteze trei dansatori profesionisti pentru a fi parte din spectacol alaturi de cei mici.

Spectacolele sunt gandite in doua moduri, pentru audienta generala, si pentru audienta After Dark, care se refera la ora de incepere a spectacolului – si disponibilitatea parintilor de a sta pana tarziu in teatru, cu cei mici. Propunerea companiei de dans contemporan a venit ca un program pentru a sprijini artistii care sunt proaspat parinti, sa se intoarca pe scena, insa castingul este disponibil pentru oricine este interesat de artele spectacolului si isi doreste sa faca parte din aceasta comunitate de parinti-dansatori.

Pentru a intelege cum functioneaza sistemul gandit de balletLORENT pentru parinti si bebelusi, acestia au creat un scurt documentar de la casting, care poate fi urmarit mai jos:

Practic, proiectul companiei de dans le permite parintilor sa gaseasca o comunitate de oameni cu idei similare si pasiune pentru artele spectacolului, in timp ce fac miscare alaturi de bebelusii lor.

Castingul consta in coregrafie usoara si improvizatie, cu pauze regulate pentru schimbarea scutecelor si alaptare. Intr-un material din publicatia The Guardian, mamicile intervievate au spus ca proiectul marcheaza un pas vital in industria spectacolului, punctand de asemenea aspecte de incluziune, mai ales ca o parte dintre dansatoarele profesioniste care au nascut, au fost date la o parte din productiile clasice.

Spectacolul este o reinterpretare pentru toata familia a basmului clasic scris de Carol Ann Duffy, care aduce in discutie teme de fertilitate si feminism. Din productie fac parte compozitorul premiat Murray Gold (Doctor Who; Gentlemen Jack; It’s A Sin); Michele Clapton, designer de costume premiat (Game of Thrones; The Crown; Mamma Mia); actorul britanic Lesley Sharp (The Full Monty; Scott and Bailey; Three Girls), iar spectacolul este coregrafiat si regizat de Liv Lorent.

Compania de dans contemporan balletLORENT are 30 de ani de activitate, si este condusa de coregraful Liv Lorent. Detalii despre activitatea lor, aici.

Citește în continuare