Skip to content

Teatru radiofonic eveniment: Vara in care mama a avut ochii verzi, cu Rodica Mandache si Marius Manole. Miercuri 19 aprilie, auditie in premiera la TNB, intrarea libera

Teatrul National Radiofonic prezinta in premiera, in seria Dramaturgi romani contemporani, joi, 20 aprilie 2023, de la ora 19.00, la Radio Romania Cultural – Vara in care mama a avut ochii verzi – dupa romanul omonim de Tatiana Tibuleac. Dramatizarea si adaptarea radiofonica: Magda Dutu. Regia artistica: Diana Mihailopol.

In distributi sunt Rodica Mandache, Marius Manole, Marcela Motoc, Daniel Tudorica, Annemary Ziegler, Cristina Constantinescu, Violeta Berbiuc, Ion Marinescu, Daniel Tudor. Regia de montaj: Robert Vasilita. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Patricia Prundea. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor si coordonator de proiect: Magda Dutu.

Miercuri, 19 aprilie 2023, incepand cu ora 12.00, Teatrul National Radiofonic organizeaza,  in avanpremiera, auditia cu public a acestui spectacol.

Evenimentul va avea loc la Teatrul National „I. L. Caragiale” Bucuresti, Foaierul Tapiseriei, etajul 1 si se va desfasura in prezenta actorilor din distributie si a echipei de creatie. Sunt invitati jurnalisti, oameni de teatru interesati de aceasta montare radiofonica, ascultatori fideli ai Teatrului National Radiofonic. Intrarea este libera.

Tatiana Tibuleac s-a nascut la 15 octombrie 1978 in Chisinau, Republica Moldova. Este absolventa a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chisinau; licentiata a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii de Stat din Moldova. A devenit cunoscuta in 1995, cand a inceput rubrica „Povesti adevarate” in cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chisinau, in calitate de reporter, editor si prezentator de stiri. Chiar daca activitatea sa de jurnalista in spatiul basarabean ii promitea o cariera de succes, a preferat sa se stabileasca, in anul 2008, in Paris, urmandu-si pasiunea pentru scris, in paralel cu cea pentru lumea audiovizualului.

In 2017, a publicat romanul Vara in care mama a avut ochii verzi, care s-a bucurat de un succes instantaneu atat in spatiul francez, cat si in cel romanesc, obtinand Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Observator cultural si Premiul Observator Lyceum (2018).

Gradina de sticla, al doilea roman al Tatianei Tibuleac, a aparut in 2018 la Editura Cartier si a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatura (2019). Spectacolul radiofonic realizat anul trecut, dupa Gradina de sticla, a fost prezentat in premiera absoluta, de Teatrul National Radiofonic, in cadrul proiectului Dramaturgi romani contemporani, in regia lui Petru Hadarca. Dramatizarea si adaptarea radiofonica, dupa romanul Gradina de sticla a fost semnata de Magda Dutu.

Cu Vara in care mama a avut ochii verzi, Tatiana Tibuleac a scris una dintre cele mai rascolitoare povesti din literatura romana contemporana.

„Intregul roman e negocierea unei impacari intre constiinta tulburata a tanarului si mama sa muribunda, care redescopera intr-o ultima vara impreuna, petrecuta intr-un satuc francez, o liniste care le-a lipsit intreaga viata.(…) Paginile care-i pun fata in fata pe adolescentul care se imblanzeste sub soarele verii si pe mama sa muribunda, care slabeste si pare a renaste in proximitatea mortii, sunt, o spun cu toata responsabilitatea, de cea mai inalta calitate. Tatiana Tibuleac a scris o carte absolut memorabila”, apreciaza Bogdan-Alexandru Stanescu.

„Am scris capitolele cartii, dar mi-am dat seama ca imi lipseste motivul pentru care am scris cartea. De ce mama? De ce isi aminteste el de mama?. Si m-am intrebat cum imi amintesc eu de un om. Intotdeauna, pornind de la un detaliu. Cineva mirosea a cafea. Cineva facea placinte. Bunica avea o mana franta, de exemplu. Si m‑am gandit ca ar fi bine ca Aleksy sa isi aminteasca de un lucru. Atunci m-am gandit la ochi. Ochii sunt cel mai simplu lucru de care sa-ti amintesti. Si am inceput sa compun niste franturi din aceasta femeie pornind de la ochii ei. (…) Nu am vrut sa scriu o poveste din Basarabia, n-am vrut sa scriu ceva din Romania, ci ceea ce ma macina pe mine in acel moment. Eu aveam o tema, aveam niste intrebari. Si pentru ca trebuia sa ii dau un pic de culoare si niste personaje, stand in Franta de atatia ani si placandu-mi foarte mult satul francez, m-am gandit sa-l fac acolo. (…) Nu as putea spune ca am inventat chiar totul, exista si lucruri din propria mea biografie. Nu neaparat la capitolul violenta. Eu am fost un copil alintat, insa si eu am doua surori moarte. Mama mea m-a nascut dupa ce a avut deja doi copii morti.            

Au existat niste traume si in cazul nostru. Si, cand am devenit eu mama, lucrurile astea s-au amestecat cumva in capul meu si au izbucnit niste ches­tii poate latente, la care nu ma gandeam. Eu nu am fost niciodata foarte senina. Intotdeauna mi-a placut un pic drama, intotdeauna mi-au placut chestiile triste, gust din nostalgie, din emotiile tari. Cartea este dura, dar este o duritate diferita de cea cu care ne‑am obisnuit noi astazi. Este o duritate emotionala, pe care eu o vad peste tot. Ma mira ca foarte multi oameni spun ca asa ceva nu prea exista. Ba exista foarte des, mai mult decat ar trebui sa existe. Am simtit ca fac cuiva dreptate cu cartea asta. Poate pare un pic arogant. Cand o scriam nu am vrut sa netezesc anumite lucruri. Mi-am zis ca am pornit pe drumul acesta si acum merg pe el pana la capat, asa cum vad eu lucrurile, asa cum simt eu lucrurile. Si, poate, cineva se va regasi in asta. Cred ca este dura cartea, insa nu suficient de dura” – marturiseste Tatiana Tibuleac

Diana Mihailopol, regizorul artistic al spectacolului, a povestit ce a insemnat intalnirea cu textul Tatianei Tibuleac.                                                            

„Am vazut cu ochii mei cum in fata mea se ridica un zid imprejmuit de cavaleri si femei luptatoare. M-am trezit si de fapt nu era zid, ci textul Tatianei Tibuleac si in jur nu erau cavaleri, nici femei luptatoare, ci actorii care scormoneau in buzunarele harului lor dupa conditia personajelor. Vara in care mama a avut ochii verzi de Tatiana Tibuleac este o Geneza a sentimentelor, care, cerandu-se rostita, fiecare cuvant a devenit muzica, fiecare stare a devenit amintire, fiecare efect sonor a devenit teama. Un astfel de text, ca o oglinda a personalitatii de sine te impovareaza si te usureaza de propria ta fiinta. Am considerat munca regizorala in fata acestui obiect scriptic o incercare si un prag al vietii mele profesionale, pe care nu le voi uita. Ii multumesc Tatianei Tibuleac pentru ca si-a dat acordul ca o creatie literara atat de imagistica sa fie lasata sa devina spectacol sonor si ii sunt recunoscatoare pentru faptul ca incercarile in formarea emotiilor descrise de ea, de autoare, le-am creat eu si sper ca ma vor insoti mereu.”

Vara in care mama a avut ochii verzi de Tatiana Tibuleac, este o productie a Teatrului National Radiofonic, realizata in cadrul proiectului Dramaturgi romani contemporani, si va fi difuzata in premiera joi, 20 aprilie 2023, de la ora 19.00, la Radio Romania Cultural.

Citește în continuare