Skip to content

Spectacol de teatru creat special pentru TikTok: #acedesiguranta in regia lui Bobi Pricop se joaca si in patru teatre din tara cu actori liceeni

Duminică, 23 ianuarie 2022, se lanseaza proiectul #acedesiguranta, un spectacol-instalatie in regia lui Bobi Pricop, care se va juca simultan in patru teatre din tara, respectiv la Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Muresanu” Sfantu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanta si Teatrul de Nord Satu Mare.

Spectacolul este conceput sa functioneze pe doua planuri, prinul intr-o sala de teatru, sub forma unei instalatii performative, celalalt online, pe reteaua TikTok.

Povestea are in centru un grup de sapte liceeni cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani care lanseaza #acedesiguranta, o miscare pe TikTok a adolescentilor si experientelor lor. Reuniti pe platforma TikTok, cei sapte adolescenti abordeaza teme relevante pentru lumea tinerilor din Romania de azi, precum anxietate, identitate, autocunoastere, educatie, relatii, vulnerabilitate sau izolare.

Sub umbrela acestui hashtag sunt reunite atat clipurile deja produse impreuna cu ei in ultimele luni, cat si cele ale altor utilizatori de TikTok. „Pe langa relevanta sociala, un astfel de demers permite si explorarea unor mijloace teatrale inedite, care imbina storytelling-ul cu dimensiunea performativa a TikTok-ului. Miza e cu atat mai importanta in conditiile in care TikTok modifica gradual (o parte din) lumea in care traim, lucru care a devenit tot mai vizibil odata cu izbucnirea pandemiei. Adaptandu-se la noile tehnologii, teatrul poate sa oglindeasca si sa filtreze aceste transformari”, mentioneaza regizorul Bobi Pricop.

Spectacolul-instalatie presupune ca publicul sa fie impartit in grupuri mai mici, fiecare mergand in cate un spatiu in care un actor va ghida spectatorii intr-o calatorie intensa spre aceasta poveste care se desfasoara in universul TikTok.

Dramaturgia spectacolului #acedesiguranta este semnata de Ionut Sociu, scenografia ii apartine Oanei Micu, muzica si coregrafia sunt realizate de Eduard Gabia, iar de imagine si montaj este responsabil Iustin Surpanelu. 

Cei sapte adolescenti care vor putea fi urmariti sunt Alexandra Francu, Jacqueline-Alessia Craciun, Raluca Tender, Adrian Sapaceanu, Andrei Sava, Cristian Corbu si Matei Stancuta.

Accesul in salile de spectacol ale celor patru teatre implicate in proiect se va face in conditiile stabilite de fiecare teatru in parte iar biletele sunt disponibile pe paginile web ale acestora.

Bobi Pricop este unul dintre cei mai apreciati tineri creatori de teatru, care cu fiecare spectacol incearca functionalitatile multimedia si pune accent pe lumea virtuala, fara a uita insa de emotia pe care teatrul trebuie sa o transmita. Aceasta nu inseamna doar scenografie si light-design ci, impreuna cu textul ales, realizeaza o experienta pentru spectator.

Intr-un interviu acordat urban.ro, Bobi Pricop a povestit „Am descoperit teatrul prin clasa a 10-a. Am intrat in trupa de teatru a liceului, si cu ei am mers prin tara la o gramada de festivaluri de teatru in limba engleza pentru adolescenti organizate de British Council.   Eram o gasca mare, multi dintre cei pe care i-am cunoscut la festivalurile alea imi sunt colegi acum – actori, scenografi, regizori. Am cunoscut tot felul de povesti, tot felul de oameni, era o deschidere extraordinara catre un viitor pe care nu mi-l imaginasem. Eram convins ca o sa dau la Politehnica, ma pasionau IT-ul, noile tehnologii. Asta nu s-a schimbat prea mult. Primisem si o multime de premii pentru Cel mai bun actor, asa ca mi s-a parut alegerea fireasca sa dau admitere la actorie.”

Citește în continuare