Skip to content

Teatrul National “Mihai Eminescu” din Chisinau revine la TNB cu doua spectacole

Proiectul “Teatru Romanesc la Bucuresti, Iasi si Chisinau”, ajuns la cea de-a 7-a editie, aduce pe scena Nationalului bucurestean doua dintre cele mai recente productii: “Dosarele Siberiei” in regia lui Petru Hadarca si “Cine l-a trezit pe Yorick” in regia lui Alexandru Vasilache.

Obsesia Siberiei este o tema des intalnita in tot spatiul post-sovietic si evitata de teatrele basarabene

“Dosarele Siberiei” este cel mai important eveniment teatral al stagiunii trecute dincolo de Prut, potrivit Jurnalului de Chisinau. Acesta este un spectacol-document emotionant si reprezinta o expresie a suferintei individuale intr-o tragedie colectiva. Sunt foarte putini in viata dintre cei care au trecut prin suferintele si teroarea comunismului si niciun teatru nu a indraznit in ultimele decenii sa atace tema deportarilor si a Gulag-ului.

Noua productie a TNME (Teatrul National “Mihai Eminescu”) are trei protagonisti: Ecaterina Chele, deportata in 1941, Margareta Cemartan-Spanu, deportata in 1949 si Ion Moraru, condamnat politic in 1950 la Gulag, pentru ca a condus organizatia de lupta impotriva puterii sovietice “Sabia Dreptatii”.

La 70 de ani de la cel mai mare val al deportarilor staliniste in Basarabia si dupa aproape trei decenii de cand documentele de arhiva au fost desecretizate, “Dosarele Siberiei” de Petru Hadarca este un prim semn ca memoria nu s-a pierdut cu totul, ca isi pot asuma trecutul, oricat de cumplit ar fi din persepctiva zilelor noastre.

Acesta este primul spectacol din cadrul Turneului Teatru Romanesc care se joaca la TNB pe scena mare in data de 22 ianuarie, ora 19.00 la Sala Mare.

Durata este de 2h 15minute (cu pauza). Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani. In distributie se regasesc o parte dintre cei mai cunoscuti acotri ai Nationalului din Chisinau: Olga Gutu-Cucu, Draga-Dumitrita Drumi, Tinka Mardari, Dan Melnic, Diana Decuseara, Ninela Caranfil, Nicolae Darie, Constantin Adam, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu-Marginean, Tatiana Saenco, Petru Oistric, Ion Mocanu, Ghenadie Galca, Alexandru Plesca, Valentin Zorila, Iurie Focsa, Mihai Zubcu. Alaturi de ei sunt si studenti ai profesorului Mihai Fusu.

Cel de-al doilea spectacol care poate fi vazut in editia a7-a a proiectului la TNB este “Cine l-a trezit pe Yorick?” dupa William Shakespeare, in 21 ianuarie, ora 19.00 la Sala Studio

Este un spectacol-coupe inspirat din cele mai savuroase piese ale dramaturgului englez si are la baza un scenariu exuberant, melanj de magie, umor, inventivitate, lirism si exces baroc.

Adaptarea si regia ii apartin lui Alexandru Vasilachi, maestru in montari Shakespeare („Hamlet”, „Visul unei nopti de vara”, „Amorul dantuie si feste joaca”, „Bocitoarele vesele”) care continua sa surprinda cu acest nou spectacol, a carei premiera a avut loc la sfarsitul anului trecut. Acesta reflecta concepte grave precum responsabilitatea si dorinta de marire, fiinta si nefiinta, durerea existentei sub aprige vremi, moartea, constiinta sau speranta. Gagurile se tin lant si captiveaza atat simturile cat si imaginatia.

Durata: 2h 30minute (cu pauza).

Spectacolul are in distributie o parte dintre actorii cunoscuti ai TNME: Silvia Luca, Petru Hadarca, Alexandru Leanca, Angela Ciobanu, Anatol Durbala, Petru Oistric, Iurie Focsa sau Doina Severin

Biletele se gasesc la Casa de bilete TNB, in foaierul Salii Mari, precum şi online, pe www.mystage.ro

Citește în continuare