Skip to content

Teatrul National din Timisoara lanseaza o platforma online de tip biblioteca virtuala dedicata dramaturgiei contemporane. Cloud – Biblioteca Virtuala ofera texte noi si insemnari ale autorilor sau traducatorilor.

Teatrul National din Timisoara deschide pe site-ul www.tntimisoara.com platforma on-line Cloud – Biblioteca Virtuala, un portal dedicata dramaturgiei contemporane romanesti si noilor traduceri din literatura dramatica a lumii.

Aceasta platforma vine in sprijinul profesionistilor de teatru si al studentilor din invatamantul teatral, oferind texte noi si insemnari ale autorilor sau traducatorilor.

Cloud – Biblioteca Virtuala face parte din programul Virtual, inclus în proiectul de management aprobat pentru Teatrul National din Timisoara, pentru perioada 2022 – 2026 si  este parte din proiectul „Vocile orasului” – „Open the words”, in perspectiva Capitalei Europene a Culturii si reprezinta o forma alternativa de promovare a dramaturgiei romanesti si de accesare a dramaturgiei universale in traduceri.

Teatrul National vine in intampinarea utilizatorilor platformei, prefatand piesele cu un sinopsis, datele de contact ale autorului sau traducatorului, dat fiind ca pentru utilizarea textelor in vederea montarii, publicarii etc., este necesara obtinerea drepturilor din partea autorului. In schimb, lectura textelor incluse in Cloud – Biblioteca Virtuala este gratuita.

Autorii contemporani romani prezenti pe platforma sunt Andrei Radu, Ana Sorina Corneanu, Edith Negulici, Elise Wilk, Alex Teodorescu, Mihai Ignat si Peca Stefan, iar momentan este disponibil textul „Hamlet”, in traducerea lui Peca.

In 2021, a aparut si Dictionarul Multimedia al Teatrului Romanesc (DMTR), o platforma digitala creata pentru a oferi continut de specialitate despre artisti legendari si spectacole cult ale teatrului romanesc.

 DMTR propune un timp de calitate pentru un public extrem de divers, de la cercetatori si specialisti in studiile umaniste la pasionati de teatru de toate varstele, care vor gasi pe site link-uri catre spectacole video si radiofonice, fotografii din spectacole de epoca, materiale scanate din arhive publice si private.

Profilurile de artisti si spectacole sunt create de o echipa complexa, de peste 50 de oameni, alcatuita din specialisti in teatru care au scris articole introductive, din perspectiva contemporana, si studenti la facultatile cu profil de teatru, care au strans materialele conexe pentru fiecare dintre ele, avand in prezent 100 de intrari de dictionar. Proiectul este coordonat de Cristina Modreanu.

Citește în continuare