Skip to content

Teatrul Nottara lanseaza Concursul de Dramatizari „Horia Lovinescu”. Puteti alege din trei tiluri desemnate de Nottara.

In ideea stimularii creatiei si a inovatiei teatrale si pentru a sustine si incuraja scrierea dramatica, Teatrul Nottara lanseaza Concursul de Dramatizari „Horia Lovinescu”, care face parte dintr-un program care are in vedere initierea unor proiecte culturale de cercetare si analiza teatrala.

Concursul de Dramatizari „Horia Lovinescu” isi propune sa descopere si sa stimuleze talente si sa creeze un spatiu de dialog intre diverse componente ale mediului cultural si ale actului artistic. In acest sens, pentru prima editie se propun spre dramatizare, la alegere, trei titluri din literatura romaneasca si universala, care vorbesc in moduri diferite, pe voci diferite si in epoci diferite despre feminitate/ femeie / feminin/ feminism.

Cele trei titluri sunt: „Jurnalul unei fete greu de multumit” de Jeni Acterian , „Lapte negru” de Elif Shafak, „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert

Concursul se va desfasura in trei etape:

Etapa 1. 20 martie 2024 – 31 mai 2024

In perioada 20 martie 2024 – 31 mai 2024 se vor trimite pe adresa de e-mail [email protected] urmatoarele fisiere: un document ce va include un argument pentru titlul ales (unul dintre cele trei titluri propuse), impreuna cu structura dramatizarii si o parte din dramatizare care va cuprinde intre 3 si 5 scene, care sa reprezinte o pondere intre 30% si 50% din intreg. Documentele se vor trimite ca fisier atasat, fara mentionarea numelui autorului. Un al doilea fisier atasat, cu titlul „Date de contact” va contine titlul ales spre dramatizare, numele si datele de contact ale autorului si va fi deschis de juriu doar dupa desemnarea textelor castigatoare.

Secretariatul concursului va trimite juriului textele primite si va asigura confidentialitatea datelor de identificare.

De asemenea, documentele pot fi trimise si fizic, la adresa: Teatrul Nottara, Bulevardul Magheru, nr. 20, sector 1, cod postal 010334, Bucuresti, cu mentiunea: Pentru Concursul de Dramatizari „Horia Lovinescu”. Lucrarile trimise prin posta sau curier nu vor fi semnate, iar pe plic nu se vor mentiona numele si adresa expeditorului. In plicul ce contine lucrarea va fi introdus un alt plic inchis, care va include numele, adresa autorului si un motto care se va regasi pe prima pagina a lucrarii si va servi drept element de recunoastere. Acest plic se va deschide dupa desemnarea castigatorilor.

In urma acestei etape vor fi selectate intre 3 si 10 dramatizari care vor intra in etapa urmatoare. Titlurile castigatoare vor fi anuntate pe 28 iunie 2024.

Etapa 2. In perioada 15 – 19 iulie 2024, castigatorii primei etape isi vor dezvolta dramatizarea in cadrul unui workshop condus de Mihaela Michailov – dramaturga si coordonatoarea Masteratului de Scriere Dramatica din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” Bucuresti.

Etapa 3. In urma atelierului, participantii isi vor definitiva dramatizarea si vor trimite pana la data de 15 octombrie varianta finala a dramatizarii.  Castigatorul va fi anuntat pana, cel tarziu, pe data de 1 noiembrie 2024.

Textele vor fi lecturate si evaluate de Consiliul Artistic al Teatrului Nottara, care va desemna atat castigatorii primei etape, cat si dramatizarea castigatoare.

In cadrul evaluarii vor fi luate in considerare calitatea scriiturii, structura dramatica si potentialul pentru o punere in scena.In momentul inscrierii la concurs, autorul/autoarea isi exprima acordul pentru a participa la atelierul de scriere dramatica in perioada mai sus mentionata.

Castigatorul/ castigatoarea isi exprima acordul scris pentru montarea dramatizarii in exclusivitate la Teatrul Nottara si va manifesta deschidere in vederea unei potentiale colaborari cu regizorul spectacolului si echipa artistica.

Dramatizarea castigatoare va fi montata de catre un regizor ales de Teatrul Nottara, in anul 2025.

Pentru participarea la acest concurs, nu exista limita de varsta.

Premiul Concursului de Dramatizari „Horia Lovinescu” consta in montarea textului pe scena Teatrului Nottara cu plata drepturilor de autor aferenta.

Horia Lovinescu este unul dintre cei mai importanti dramaturgi din a doua jumatate a secolului trecut si a fost director al Teatrului Nottara in perioada 1964 – 1983. Este autor, alaturi de regizorul Dan Micu, al dramatizarii care a stat la baza celebrului spectacolul „Karamazovii”, montare care a marcat istoria teatrului romanesc.

Citește în continuare