Skip to content

Teatrul Odeon ofera gratuit online „Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci”. Proiectul educativ e disponibil online din 24 decembrie

 

Teatrul Odeon ofera gratuit online „Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci” din seria „Clasic e fantastic”, in regim gratuit, online, din 24 decembrie, ora 18:00.

„Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci” este un proiect de educatie prin si pentru muzica adresat copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani. „Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci” este regizat de Monica Ciuta dupa un scenariu scris de Cristina Sarbu si Ana Sarbu. Decorurile si costumele au fost create de Valeria Cristia si Sanziana Tarta, iar Aurelia Badulescu a conceput papusile.

Din distributie fac parte Alexandra Laura Badea, Monica Ciuta, Selina Colceru, Filip Ristovski, Irina Sarbu, Alexandru Unguru, Raluca Ouatu (pian) si Monica Bustean (vioara).

Spectacolul va fi disponibil pe paginile de Facebook ale Teatrului Odeon, Asociatiei Clasic e Fantastic si Radio Romania Muzical si pe canalul de YouTube al teatrului până pe 25 decembrie, la ora 24:00.

Sub forma de teatru, balet sau spectacol pentru copii, Spargatorul de Nuci”, baletul compus din muzica lui Ceaikovski si in coregrafia lui Marius Petipa, o simfonie a bucuriei pentru toate varstele, este nelipsit din programele dedicate Craciunului in majoritatea institutiile culturale din lume.

Povestea originala se numeste „Spargatorul de nuci si regele soarecilor” si apartine scriitorului german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann, fiind publicata pentru prima oara in anul 1816. Ulterior, in 1844, Alexander Dumas (tatal) le-a oferit cititorilor propria versiune a basmului, care s-a aflat la baza libretului pentru balet „Spargator de nuci” de P. I. Ceaikovski, premiera caruia a avut loc la Teatrul Mariinsky in anul 1892.

Pe scurt, povestea se desfasoara intr-un mic orasel din Germania, in ajunul Sarbatorii de Craciun. O multime de adulti si copii se grabesc sa ajunga la locuinta domnului Stahlbaum care, impreuna cu sotia si copiii lor, Clara si Fritz, organizeaza o mare petrecere. Printre musafiri se numara si unchiul Drosselmeyer, asteptat cu nerabdare, caci aduce de fiecare data cadouri neobisnuite. Acesta ii daruieste Clarei, nepoata sa preferata, un mic spargator de nuci de lemn. Copiii sunt fericiti, iar Fritz arunca in joaca spargatorul de nuci, stricandu-l, pe care unchiul Drosselmeyer il repara si o linisteste pe Clara. Ea adorme cu jucaria in brate, care prinde viata, alaturi de toate celelalte jucarii.

Spargatorul de nuci o apara pe Clara, luptandu-se cu Soarecii care au aparut in camera, dar este invins; Regele Soarecilor este rapus si el si scos din scena de catre supusii sai. Vrand sa indulceasca visul Clarei, Drosselmeyer il transforma pe Spargatorul de nuci intr-un Print, care o invita pe copila intr-o calatorie fantastica. In drumul lor totul devine dulce, pana si Fulgii din Imparatia zapezilor sunt din vata de zahar.

In Actul II, Clara si Printul descopera un taram feeric si sunt primiti cu bratele deschise de catre Zana Dulciurilor. Aceasta le prezinta si alte personaje, care interpreteaza in cinstea lor o suita de dansuri de caracter: Spaniol, Arab, Chinez, Rusesc si unul Pastoral. Sarbatoarea continua cu un mare Vals al Florilor, apoi Zana Dulciurilor si Printul dansează un minunat Grand Pas de deux.

La capatul acestei aventuri extraordinare, Clara se trezeste langa bradul de Craciun, in salonul casei sale, strangand in brate Spargatorul de nuci.

Citește în continuare