Skip to content

Tendinte: haine si incaltaminte din piele vegana produsa din cactusi, ananas si ciuperci.

In lumea modei si a designului de interior, hainele, incaltamintea, mobila si accesoriile create din pielea sau din blanurile animalelor au fost un simbol al luxului si al extravagantei. Pe masura ce tot mai multi oameni aleg sa protejeze natura, mediul inconjurator si animalele si sa aleaga un stil de viata mai sanatos, fara chimicale nocive si produse cancerigene, moda se indreapta treptat catre alternative vegane. 

Desi pare o alternativa „naturala”, pielea animala trece printr-o serie de procese chimice pentru a fi pregatita pentru folosirea in jachete, pantaloni sau bluze.

Procesul de tabacire include cantitati mari de poluanti, sulfuri si acizi care stabilizeaza fibrele de colagen si proteinele din piele astfel incat acestea sa opreasca biodegradarea – atlfel, pielea ar putrezi in timp, asa cum ar fi normal din punct de vedere natural.

Pentru vopsire, sunt folosite substante chimice precum formaldehide, cianura si cromul care sunt considerate periculoase pentru oameni si pentru mediu.

Raspunsul lumii modei a fost destul de rapid in ceea ce priveste stoparea blanurilor. In ceea ce priveste pielea vegana, 2021 pare anul in care din ce in ce mai multi vor adopta aceasta alternativa.

In ultimii ani, cele mai mari case de moda de lux precum Gucci, Burberry, Ralph Lauren si Vivienne Westwood si-au luat angajamente ca nu vor mai folosi blanuri naturale niciodata in colectiilor lor. Saptamana Modei din Londra in 2018 a fost primul eveniment de acest gen in care niciun designer nu a folosit blana de origine animala.

La capitolul pieilor, Chanel, Prada si Versace au ales sa renunte la produsele realizate din pielea unor animale exotice precum crocodili, serpi sau canguri. 

Pe masura ce o treime din publicul american si european incepe sa vada folosirea acestora ca fiind nepotrivita, pielea animala a inceput sa fie inlocuita treptat.

Pionerii acestui capitol sunt brandurile mass-market de incaltaminte si tinerii designeri care stabilesc o mare parte din tendintele timpurii din moda. Alaturi de start-up-uri care imbina moda si stiinta pentru a crea un viitor mai sustenabil, acestia au gasit 5 solutii inteligente pentru pielea vegana care nu folosesc substante poluante sau materiale plastice pe baza de petrol cum ar fi poliuretanul sau clorura de polivinil – PVC.

Piñatex este o piele vegana pe baza de plante fabricata din frunze de ananas, bioplastic si rasina de petrol.

Piñatex a fost dezvoltata in anii 1990 de catre doctor Carmen Hijosa si a fost introdusa pe piata in 2015.

Materialul a fost inspirat de imbracamintea traditionala Barong Tagalog, o rochie nationala din Filipine care este deseori fabricata din piña, o fibra care seamana cu matasea dar este produsa din frunze de ananas.

In ultimii ani, branduri precum Paul Smith, H&M, Hugo Boss sau No Saint au folosit Piñatex in colectiile lor.

Mylo este o alternativa de piele realizata din ciuperci cultivate in laborator dezvoltate de Bolt Threads. A aparut in colectiile Adidas, Stella McCartney si Kering.

Mylo este un material dezvoltat de compania Bolt Threads care foloseste micelium cultivat in laborator, structura de baza a ciupercilor. Este o alternativa bio la pielea animala, fiind creat predominant din materiale reutilizabile care pot fi gasite in natura. 

In aprilie 2018, Mylo a debutat printr-o colaborare cu Stella McCartney pentru un prototip al gentii Falabella care a fost lansat in cadrul expozitiei „Creat din natura” de la Victoria & Albert Museum din Londra.

Ulterior, a devenit preferatul brandurilor de lux din grupul Kering (Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen) fiind folosit pentru incaltaminte, genti de mana, portofele sau huse pentru telefon.

Desserto a fost descoperita de doi antreprenori mexicani care au lucrat cu un soi de cactus numit Barbary Fig care creste abundent in multe parti din Mexic. 

Este cultivat pe parcursul a opt luni, fara sisteme de irigatie, pesticide, ierbicide sau fertilizatori iar cand este gata de cules, frunzele cele mai vechi sunt lasate sa se usuce la soare si amestecate cu biorasina si bumbac sau poliester reciclat pentru a crea Desserto.

In 2019, au castigat trofeul „Green Product Award” in Germania si au fost premiat la Monte Carlo Fashion Week si Australia Good Design Award in 2020.

In curand vor colabora cu Louis Vuitton si alte branduri din conglomeratul LVMH.

Citește în continuare