Skip to content

Care e semnificatia titlului celui mai recent film al lui Christopher Nolan, Tenet – un palindrom (cuvant care se citeste la fel din orice parte) care apare pe cea mai veche inscriptie gasita in sapaturile de la Pompei. Filmul „Tenet” ruleaza in cinematografe.

De-a lungul anilor, regizorul Christopher Nolan si-a dezvoltat un obicei de a se juca cu sensul titlurilor pentru filmele sale. Intre „Inception”, „Memento” sau „Tenet” se poate discerne un fel de continuitate de gandire, o serie completa de mistere intretinuta cu mare arta de creatorul thrillerului „Following” din 1998.

Folosind cuvinte cu mai multe semnificatii, regizorul britanic doreste, inainte de toate, sa-l intrige pe spectator. Astfel, Nolan propune un fel de sarada, o enigma care, in cazul particular al filmului de spionaj ambitios „Tenet”, este perfect justificata.

Lumea spionajului nu a incetat niciodata sa se joace cu contrastele dintre lumina si umbra, iar secretele sunt mereu criptate si ascunse. Fiecare informatie este obtinuta cu costul unei descifrari inteligente, iar universul agentilor secreti contine intotdeauna o parte cu mesaje codificate, capcane si piese de puzzle.

Pentru a clarifica intrebarile oferite de titlul enigmatic al ultimului film regizat de Nolan, Spyscape Museum din New York prezinta o scurta lectie de istorie sub forma unui videoclip de trei minute.

Acesta a fost inregistrat cu vocea lui Hayley Atwell, cea care il intruchipeaza pe agentul Carter, in productia Marvel.

Videoclipul descifreaza cuvantul „Tenet” chiar de la originile sale. In engleza termenul inseamna „principiu al credintei” si, in acelasi timp, se refera si la patratul magic Sator. Este o inscriptie latina recurenta sub forma de palindrom (un cuvant care se citeste la fel si de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga) si este considerat cel mai vechi si celebru patrat gravat care a fost gasit in timpul sapaturilor de la Pompei, unde se presupune ca a fost ingropat in anul 79 d.Hr., in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu.

Acest puzzle poate fi citit de sus in jos, de jos in sus, dar si de la stanga la dreapta si invers. Enigma poate fi delusita chiar daca palindromul este rotit la 180 de grade.

Mai multi cercetatori si academicieni s-au interesat de sensul sau. Literal, cuvintele traduse din latina alcatuiesc o propozitie: „Plugarul Arepo foloseste rotile ca forma de lucru”. Reorganizand literele astfel incat sa formeze o cruce, se obtine si „Tatal nostru” primele cuvinte din rugaciunea Tatal nostru. Literele A si O amintesc de alfa si omega, iar cuvantul Tenet (de la verbul a tine) poate insemna „a tine in puterea sa”.

Inscriptia patratului contine opt litere latine, printre care cinci consoane (S, T, R, P, N) si 3 vocale (A, E, O). Luand literele STRN se poate obtine o trimitere la Zeul Saturn, o veche divinitate, care patrona muncile agricole si roadele pamantului. 

Sensul acestui patrat magic nu a incetat niciodata sa intrige generatii de academicieni.

In Biblie, Isus Hristos declara: „Eu sunt Alpha si Omega, primul si ultimul, inceputul si sfarsitul.” In 1926, pastorul evanghelist german din Chemnitz, Saxonia, Felix Grosser, a interpretat patratul ca un semn de recunoastere folosit de primii crestini. In plus, TENET formeaza imaginea unei cruci, care este sugerata de forma literei T. Arheologul Amedeo Maiuri a dedus prezenta unei comunitati crestine la Pompei.

Chiar si astazi, aceste misterioase jocuri de codificare si criptare continua sa fie folosite de spionii din intreaga lume. Din acest tip de puzzle, Christopher Nolan a facut emblema enigmatica a noului sau film, oferind celor care interpreteaza scenariile din cinematografie mai multe ore de analize de perspectiva.

Thrillerul „Tenet” a fost lansat cu intarziere in 70 de tari, pe 26 august, prin studiourile cinematografice Warner Bros.

Deschis in februarie 2018, Spyscape este un muzeu privat, cu profil de spionaj din Midtown Manhattan, New York, care are sapte zone principale, precum si o expozitie James Bond, 007xSpyscape.

007xSpyscape a fost prima expozitie oficiala despre James Bond din Statele Unite, cu vernisajul in martie 2019, in galeria de sud a Spyscape si este disponibila online gratuit in urma inchiderii temporare din acest an a muzeului. Exponatul principal al expozitiei este masina Aston Martin DB5 care a fost condusa de Pierce Brosnan in filmul „GoldenEye” din 1995.

In aprilie 2020, Spyscape a lansat o serie de podcasturi, „True Spies”, povestita de Hayley Atwell.

Podcastul ofera o perspectiva unica asupra lumii spionajului, invitand ascultatorii sa-si testeze abilitatile de spioni prin exercitii proiectate de un fost expert in instruirea acestora in cadrul agentiilor de specialitate.

Citește în continuare