Teoria lui Einstein despre fericire, adjudecata la licitatie pentru 1,5 milioane de euro. “Reteta” a fost scrisa pe o banala hartie de hotel.

In toamna anului 1922, Albert Einstein se pregatea sa paraseasca Europa pentru un turneu de conferinte in Asia. Tocmai aflase ca primise Premiul Nobel pentru Fizica pe anul 1921, insa, in loc sa mearga la Stockholm pentru ceremonia oficiala, a ales sa-si respecte planurile deja facute si a pornit spre Japonia. Era un gest care spunea multe despre felul in care vedea lumea: angajamentele personale si curiozitatea intelectuala erau mai presus de onoruri publice.
Ajuns la Tokyo, a fost intampinat cu entuziasm si reverenta, mii de oameni s-au adunat in jurul hotelului Imperial pentru a-l vedea si aproape 2.500 de persoane au platit pentru a-i asculta prima conferinta in oras, un discurs ce a durat aproape patru ore, cu traducere simultana.
Intr-un ton autoironic si surprins de amploarea reactiei publice, Einstein i-a spus sotiei sale, Elsa: „Niciun om in viata nu merita o astfel de primire. Mi-e teama ca suntem niste sarlatani. Vom ajunge in inchisoare.”
Intr-una din zilele sederii sale la hotel, un curier a venit sa faca o livrare. Motivul nu este complet clar, dar se pare ca Einstein fie nu avea maruntis pentru a-i oferi bacsis, fie mesagerul a refuzat politicos maruntisul. Deoarece Einstein a vrut sa-i lase ceva in schimb, geniul a scos doua coli de hartie cu antetul hotelului si a scris, in germana, doua scurte mesaje. Pe prima, a formulat ceea ce avea sa fie considerata „teoria sa despre fericire”:
„O viata linistita si modesta aduce mai multa fericire decat urmarirea succesului insotita de o neliniste continua.”
Pe cea de-a doua, a notat o maxima simpla si universala:
„Unde exista vointa, exista si o cale.”

Einstein i-a spus curierului sa pastreze acele foi, pentru ca, poate, intr-o buna zi, vor deveni valoroase iar la aproape un secol distanta, predictia s-a adeverit.
In anul 2017, cele doua bilete scrise de Einstein au fost scoase la licitatie la Ierusalim. Nota despre fericire a fost adjudecata pentru suma impresionanta de 1,5 milioane de euro, iar mesajul al doilea a fost cumparat pentru 210.000 de euro. A fost un moment care a depasit cu mult asteptarile initiale ale organizatorilor, care estimasera o valoare cuprinsa intre 5.000 si 8.000 de dolari pentru fiecare dintre cele doua documente.
Meni Chadad, purtator de cuvant al casei de licitatii, a declarat la vremea respectiva pentru The New York Times ca, la anuntarea rezultatelor, sala a izbucnit in aplauze: „A fost un record absolut pentru o licitatie de documente in Israel. Si a fost pur si simplu wow, wow, wow. Cred ca valoarea poate fi explicata prin faptul ca povestea din spatele acestor bilete este una profund optimista si inspiratoare, iar Einstein ramane o figura universala.”
Potrivit informatiilor aparute dupa licitatie, cel care a scos la vanzare notitele era nepotul fratelui curierului japonez, stabilit in Germania. Pastrate cu grija timp de aproape 100 de ani, foile scrise de mana au devenit, in mod ironic, un simbol nu al teoriei relativitatii, ci al valorii profund personale a unor ganduri simple si limpezi.
Manuscrisele si teoriile lui Einstein sunt pastrate si disponibile online.
Cei care doresc sa exploreze universul gandirii lui Albert Einstein, pot accesa gratuit arhiva digitala de la Universitatea Ebraica din Ierusalim — mutata in prezent pe site-ul Caltech, institutia la care fizicianul a fost cofondator si membru al consiliului de administratie. Sunt conservate peste 2.000 de documente – de la teoria relativitatii scrisa de mana pana la jurnalul calatoriei sale in Statele Unite in 1930-31 si schite pentru diverse articole si prelegeri. Arhiva poate fi accesata aici.