Skip to content

Thomas Ostermeier revine la Bucuresti intr-un dialog pe scena Teatrului Excelsior, cu public si intrare libera. Spectacolul lui, „O istorie a violentei”, se joaca pe 9 si 10 octombrie la TNB, biletele s-au pus in vanzare.

In perioada 7-15 octombrie, Teatrul Excelsior organizeaza prima editie a X-FEST, Festivalul International de Teatru Tanar.         

Timp de noua zile se vor desfasura 18 reprezentatii ale unor spectacole relevante pe plan international, realizate de companii si artisti din Germania, Franta, Cehia, Grecia, Bulgaria si Romania, pe scenele a opt teatre bucurestene: Teatrul Excelsior, Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot. 

La acestea se adauga o sectiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectura precum si zeci de spectacole in liceele bucurestene. 

Publicul are ocazia de a vedea creatii recente din teatrul international, intr-o selectie care celebreaza anvergura si diversitatea teatrului contemporan. Artisti renumiti si tinere talente emergente ale teatrului european se regasesc in selectia festivalului alaturi de creatori importanti ai teatrului romanesc de azi si de maine. 

Cea mai importanta intalnire a festivalului este cea cu personalitatea si opera lui Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai importanti creatori de teatru ai lumii. Este un regizor care a avut o influenta foarte puternica asupra teatrului mondial si care e directorul artistic al teatrului director artistic al Schaubühne din Berlin, considerat cel mai cool teatru din lume, cu cele mai neconventionale montari

Aveti ocazia sa il ascultati live pe domnul Ostermeier intr-un dialog despre teatru cu regizorul Vlad Cristache, managerul Teatrului Excelsior. Evenimentul va deschide seria X-Fest Talks, conversatii despre arta care vor explora resorturile intime ale procesului creativ. 

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Regizorul Thomas Ostermeier este cunoscut publicului din Romania. Vine des in tara, atat ca invitat special in dezbaterile privind artele spectacolului, cat si cu productii de la teatrul Schaubühne, fiind prezent la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul National de Teatru, dar si pe scenele teatrelor din Bucuresti, Craiova, Cluj si Sibiu. 

 In 2007, regizorul Thomas Ostermeier a ajuns in Festivalul National de Teatru cu doua spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen si „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, productii ale Teatrului Schaubuhne din Berlin, urmand ca numeroase alte spectacole sa fie prezente pe scenele din Romania.

A studiat regia de teatru la Berlin, iar primele sale spectacole de succes au fost ca regizor si director artistic al scenei Baracke de la Deutsches Theater din Berlin. Din septembrie 1999, este regizor si Director Artistic al Schaubühne Berlin, unde continua sa descopere si sa puna in scena texte contemporane, dar si piese ale unor dramaturgi clasici precum Ibsen sau Shakespeare. A obtinut recunoasterea internationala in Franta, in 2004, unde a fost ales „artist asociat” al Festivalului de la Avignon. 

Este creatorul a peste 50 de spectacole care s-au jucat peste tot in lume, la Atena, Barcelona, Dublin, Buenos Aires, Londra, Oslo, Moscova, New York, Quebec, Sidney, Tel Aviv sau Tokyo.   

Este detinatorul Premiului Europa pentru Noi Realitati Teatrale, Ministerul Francez l-a numit „Officier des Arts et des Lettres” în 2009, iar in 2015 a fost promovat la gradul de „Commandeur”. In Germania este, din 2010, numit Presedintele Consiliului de CulturaGermano-Francez (Deutsch-Französischer Kulturrat – DKFR) iar in 2011 a fost recompensat cu Leul de Aur la Bienala de Teatru de la Venetia.

Viziunea regizorului asupra teatrului actual este surprinsa si in cartea “Teatrul si frica”, tradusa in limba romana de Editura Litera si disponibila aici

De data aceasta, Ostermeier aduce la Bucuresti si doua prestatii ale spectacolului „O istorie a violentei”.

Luni si marti, respectiv 9 si 10 octombrie 2023, de la 20:00, la Teatrul National Bucuresti, Sala Ion Caramitru se joaca „O istorie a violenti” dupa un text de Édouard Louis adaptat de Ostermeier si Florian Borchmeyer. Spectacolul a avut premiera la Schaubühne Theater Berlin, dureaza doua ore (fara pauza), este recomandat celor peste 16 ani si se joaca in limba germana, cu cu traducere in limba romana si limba engleza.

Biletele s-au pus in vanzare aici — unde gasiti si programul complet X-Fest 2023 — si la casa de bilete a Teatrului Excelsior. Va recomandam sa le cumparati din timp deoarece se vor vinde pana la epuizare. Este o ocazie minunata de a urmari un om care a revolutionat arta spectacolului.

Pe langa Thomas Ostermeier, X-FEST reuneste regizori de teatru marcanti, precum Leander Haußmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sára Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu si Gianina Carbunariu.

Alaturi de ei sunt inclusi Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Hutuleac, Diana Mititelu si companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franta, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul National „Ivan Vazov” din Sofia,  Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul German de Stat din Timisoara, Teatrul de Stat Constanta, Teatrul „Maria Filotti” din Braila, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Excelsior din Bucuresti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

Tema acestei prime editii a festivalului este cu o rezonanta aparte pentru vremurile pe care le traim – „Limite”. Vlad Cristache, managerul Excelsior, a declarat ca „e o mare provocare pentru mine sa vin in intampinarea unei categorii de public neglijate in Romania, adolescentii si tinerii adulti, si sa ofer, atat prin repertoriul pe care il coordonez la Teatrul Excelsior cat si prin organizarea acestui festival, produse culturale care sa-i puna fata in fata pe tineri cu artisti si creatii care le pot modela sufletul si le pot reaminti ca fara arta, fara frumos, viata e inconsistenta. imi propun ca X-FEST sa devina, in timp, cel mai important Festival International de Teatru al Romaniei.” 

Compania teatrala berlineza RambaZamba vine pentru prima data in Romania cu spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Leander Haußmann.

Haußmann este un celebru actor si regizor german de teatru si film, care a montat la cele mai prestigioase teatre din Germania, precum Berliner Ensemble, Thalia Theater Hamburg, Volksbühne Berlin. 

Din Franta va fi adus un spectacol cu o prezenta de mare succes in aceasta vara in programul Festivalului de la Avignon –  „Cea care priveste lumea”, produs de Hédéra Hélix si Mascaret Production, scris si regizat de Alexandra Badea, recent laureata cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze. 

Tot in X-FEST veti regasi si doua trupe de teatru din Cehia. BOOM vol. 2, spectacolul companiei Cirk La Putyka din Praga, conceput si regizat de Rostislav Novak Jr.,a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe in august 2022. 

In privinta spectacolelor romanesti, Excelsior deschide seria productiilor locale cu premiera „Doua ore cu pauza” de Gianina Carbunariu, unul din cele mai importante nume ale regiei si dramaturgiei romanesti de azi.

Noul ei spectacol abordeaza o tema extrem de sensibila din istoria noastra recenta – educatia institutionalizata. 

In plus, Teatrul „Regina Maria” din Oradea va prezenta spectacolul Fiul de Florian Zeller in regia lui Bobi Pricop, o drama de familie care trateaza intr-un mod realist un subiect sensibil: depresia la adolescenti si suferinta prin care trec toti cei care se confrunta cu o astfel de problema. 

Tot despre tineri este si „Antisocial”, in regia lui Bogdan Georgescu, una dintre cele mai de succes productii recente ale Teatrului National Radu Stanca din Sibiu.

X-Fest va fi inchis de spectacolul „Punk Rock” de Simon Stephens, in regia lui Vlad Cristache. Este o analiza dezarmant de sincera a societatii noastre, din perspectiva unor adolescenti aflati in pragul examenului maturitatii.

In paralel, pe intreaga perioada a Festivalului, se va desfasura si o sectiune de formare pentru tineri care include un Workshop de dramaturgie sustinut de Alexandra Badea.

La workshop vor participa opt tineri pasionati de teatru, finalistii editiei din acest an ai Concursului de dramaturgie pentru adolescenti NEW DRAMA. La finalul atelierului va avea loc o serie de spectacole-lectura cu textele selectionate, cu participarea actorilor Teatrului Excelsior. 

In plus, Teatrul Excelsior va ajunge si in liceele bucurestene prin proiectul #oradedirigentie, care propune o serie de spectacole in zeci de licee bucurestene. Spectacolele vor avea loc in salile de curs, ca un flash mob in timpul orei de dirigentie, vor aborda teme strict legate de problemele cu care se confrunta noua generatie si vor fi urmate de dezbateri intre actori si tinerii spectatori.

Mai multe detalii despre cum puteti participa la toate aceste evenimente gasiti pe x-fest.ro.

Citește în continuare

Sambata TVR Cultural difuzeaza in premiera „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc si Mariana Mihut. “Ma pregatesc exact pentru ce se pregateste si eroul pe care il joc: plecarea intr-un voiaj din care intoarcerea nu este planificata”, spune Victor Rebengiuc

Televiziunea Romana si Teatrul National Bucuresti prezinta unul dintre cele mai frumoase spectacole ale ultimilor ani, „Regele moare”, in interpretarea lui Victor Rebengiuc si a Marianei Mihut, in rolurile principale…

Citeste mai mult