Skip to content

Tiberiu Soare este noul dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Sibiu. In secolul al XIX-lea, au concertat la Sibiu Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms sau Richard Strauss.

Lansarea noului sezon muzical al Filaromicii din Sibiu, “Statiunea Muzicala Brukenthal” este programata pentru 1 octombrie,  cu Tiberiu Soare dirijor principal al orchestrei. Concertele se vor desfasura in sala Thalia incepand cu ora 17, respectiv ora 19.

“Maestrul Tiberiu Soare – un dirijor consacrat, cu o activitate prodigioasa – onoreaza astfel Sibiul si pe sibieni, intr-o epoca de crestere culturala si economica. Totul a fost posibil datorita viziunii si initiativei dirijorului Cristian Lupes, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Sunt sigur ca vom avea o colaborare frumoasa si fructuoasa, asteptata atat de artisti cat si de publicul nostru” a declarat Radu Marius, concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

Pentru deschiderea stagiunii, violonista Diana Jipa va fi solista, iar publicul va asculta Joseph Haydn, “Imnul Germaniei”, Ludwig van Beethoven, “Romanta Nr.1 si Nr.2 pentru vioara si orchestra” si Simfonia a 4-a in Si bemol.

“Sunt foarte bucuros și onorat de invitația Filarmonicii din Sibiu de a mă alătura efortului muzicienilor acestei prestigioase instituții pentru aducerea în fața publicului a muzicii de cea mai înaltă calitate. Suntem cu toții conștienți de rolul extrem de important pe care îl avem de îndeplinit în viața comunității prin promovarea culturii veritabile. Identitatea autentică apare și se menține prin aderarea la un set de valori comune, iar patrimoniul cultural este cea mai scurtă cale de cristalizare a acestora” a declarat  Tiberiu Soare.

Dirijorul Tiberiu Soare

Tiberiu Soare a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sectia dirijat si sectia interpretare instrumentala. S-a perfectionat alaturi de dirijorii Horia Andreescu, Alain Paris si Adrian Sunshine. Din 1999, dirijeaza orchestrele filarmonicilor si teatrelor de opera din tara, dar si din strainatate, realizand turnee in Suedia, Israel, China, Germania si Elvetia.

Muzica simfonica a fost inca din secolul 16 parte integranta a vietii sibiene

Pentru Sibiu, oras cu o existenta de peste opt secole si punct de convergenta a numeroase influente economice si spirituale, manifestarile muzicale au constituit permanent o parte integranta a vietii orasului. Din secolul al XVI-lea, la Sibiu functiona una dintre primele scoli europene de orga, fondata de Heronymus Ostermayer, iar arhivele orasului detin partituri semnate de compozitori din secolele XVII si XVIII.

Incepand cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte sustinute de o orchestra profesionista. In 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera “Rapirea din serai”, iar in 1800, oratoriul “Creatiunea” de J. Haydn.

Pe parcursul secolului al XIX-lea, au concertat la Sibiu mari muzicieni europeni: Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim sau Richard Strauss.

Citește în continuare