Skip to content

Tim Roth il va interpreta pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger intr-un film despre negocierile de pace din Vietnam. Kissinger a fost unul dintre cei mai importanti diplomati ai lumii si a venit de cateva ori in Romania.

Tim Roth (The Hateful Eight) il va interpreta pe Henry Kissinger intr-o poveste „in mare parte adevarata” despre rolul fostului secretar de stat american in negocierile de pace din Vietnam.

 Finantarea pentru acest film  este in negocieri in aceste zile la Cannes.

Lui Roth i se va alatura o distributie care ii include pe Robin Wright (House of Cards), Mary-Louise Parker (Weeds), Lucy Hale (Truth or Dare), David Cross (Arrested Development), Jimmy O. Yang (Crazy Rich Asians), Rob Corddry (Childrens Hospital) si Dylan Penn (Who Invited Charlie?).

Kissinger Takes Paris este scris si regizat de Jeff Stanzler. Claude Dal Farra si Brian Keady de la BCDF Pictures (To Leslie) sunt producatori alaturi de Stanzler.

„Filmul spune povestea (in mare parte) adevarata a lui Henry Kissinger – un profesor de Harvard de varsta mijlocie, cu o cariera politica uzata, care, in 1968, calatoreste la Paris in timpul protestelor studentesti si in zorii revolutiei sexuale. Simtindu-se plin de energie, el se prabuseste la negocierile de pace de la Paris si schimba cursul istoriei moderne. Cateva saptamani mai tarziu, Henry se intoarce in America ca al doilea cel mai puternic om din lume – si chiar mai uimitor… ca cel mai putin probabil sex-simbol international al epocii moderne”, spun producatorii in prezentarea oficiala.

Stanzler a declarat ca s-a „minunat” de Kissinger in tinerete si ca a fost incantat sa aduca la viata povestea lui „nebuna de cap”. Dal Farra, de la BCDF, a adaugat: „Jeff a scris un scenariu extrem de amuzant, dar semnificativ din punct de vedere istoric, pornind de la o poveste care a ramas cumva nerostita timp de peste 50 de ani.”

Evreu supravietuitor al Holocaustului, Heinz Alfred Kissinger avea 15 ani cand, dupa hartuiri si batai ale nazistilor, familia sa a trebuit sa fuga din Germania. Ajuns in America, Kissinger a facut armata, apoi a terminat prestigioasa universitate Harvard cu specialitatea stiinte politice. A fost cercetator pentru diferite institute, apoi consultant politic, iar in anii ’70 secretar de stat mai intai sub presedintele Nixon apoi sub Gerald Ford. Chiar si recent, lideri politici, diplomati, consultanti ii cautau sfatul.

Intr-un interviu acordat TVR in anii 90 Kinsinger spunea “ Am fost in Romania de mai multe ori. Prima data cu presedintele Nixon, cu presedintele Ford si o data sau de doua ori pe cont propriu. Si am amintiri foarte placute din vizitele mele in Romania.”

Henry A. Kissinger, octombrie 2023

De altfel el a continuat sa-I consilieze formal sau informal pe presedintii americani, iar vizita lui Bil Clinton in Romania a fost realizata si la recomandarea sa.

A incetat din viata in noiembrie 2023.

Mircea Geoana, fostul ambasador al Romaniei in Statele Unite spunea despre Kissinger la momentul trecerii sale in nefiinta: „Ultima data l-am intalnit la Washington in martie anul acesta si am stat putin de vorba cu el. Va recomand sa cititi ultima sa carte, Leadership. Vorbeam cu Kissinger, cu care ma intalnisem de multe ori inainte, si spune: „Ce faci, tanarul meu prieten? Imi aduc aminte de vizita facuta de Nixon in 1969 Romania. Statea pe un scaunel, ca nu-l mai tineau picioarele si a inceput sa imi spuna de Ceausescu, de toti pe care i-a intalnit, de procesul de pace din Orientul Mijlociu si rolul Romaniei, de rolul discret al Romaniei in 1972 al apropierii dintre America si China.

A fost un gigant al diplomatiei si al gandirii, criticat de foarte multe ori. A starnit critici in multe zone din lume, dar un om care a influentat dramatic politica secolului trecut. Am fost privilegiat sa il intalnesc de multe ori cand eram in America si ultima data chiar la celebrarea celor 100 de ani impliniti. Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de gasit oameni de acest calibru. Un om cu o gandire enciclopedica, un om extrem de erudit, extrem de experimentat si, intr-adevar, un om foarte dur pentru a apara interesele SUA pe plan international”.
Cartea sa Diplomatia, un curs de politica externa cu detalii importante din evenimentele istorice din care a facut parte, a aparut si in Romania la editura All.

Citește în continuare