Skip to content

In Piata Victoriei din Timisoara a fost instalata o plaja uriasa. Zilele acestea are loc finala Campionatului European de volei pe plaja U22, fiind prima data cand Romania organizeaza un eveniment de asemenea anvergura.

Timisoara gazduieste zilele acestea Campionatul European de volei pe plaja U22, masculin si feminin, o distinctie care i-a fost acordata de catre Federatia Internationala de Volei. Editia 2023 se desfasoara intre 26 si 29 iulie si include numai jucatori sub varsta de 22 de ani.

Organizarea unui astfel de eveniment de volei de asemenea anvergura este o premiera pentru Romania si pentru Timisoara, tara noastra nu a mai avut ocazia sa gazduiasca o competitie continentala de volei. 

Titlul de Capitala Europeana a Culturii a avut un impact important in alegerea orasului de pe Bega drept gazda a competitiei.

Instalarea plajei in Piata Victoriei, unul dintre cele mai aglomerate si des traversate spatii ale orasului, este simbolic pentru modul in care programul „Timisoara 2023 — Capitala Europeana a Culturii” incearca sa implice timisorenii in activitatile desfasurate in oras. Piata Operei este unul dintre spatiile timisorene incarcate in privinta programului cultural din acest an.

In acelasi timp, este o modalitate de a rescrie istoria unui loc cu o puternica incarcatura istorica (fiind  unul dintre locurile in care a pornit Revolutia din ’89) si de a reda publicului spatiul public. Desi nimeni nu ar putea uita istoria acelor zile, ulterior in Piata Victoriei s-au desfasurat sute de concerte, festivaluri muzicale, spectacole de teatru si opera, devenind locul preferat in care timisorenii se strang pentru a se bucura de timpul liber si de evenimente culturale.

Campionatul este organizat de catre CSM Timisoara si Clubul Sportiv Tysa Youth Academy, cu sprijinul Federatiei Romane de Volei si al Primariei Municipiului Timisoara.

Competitia se desfasoara deopotriva in Piata Victoriei si in Parcul Rozelor, iar intrarea este libera. 

In Piata Victoriei a fost montat terenul principal. Complexul sportiv din Parcul Rozelor este cea mai mare baza sportiva dedicata voleiului de plaja din tara noastra, avand opt terenuri pe care se pot desfasura activitati in paralel.

In total, Campionatul European de volei pe plaja U22 va reuni 128 de participanti, 64 de echipe, cate 32 de echipe pentru intrecerea feminina si cea masculina, din peste 30 de tari. Data de 25 iulie a fost rezervata calificarilor, iar din 26 iulie a inceput competitia propriu-zisa. Echipele sunt impartite in cate opt grupe a cate patru echipe fiecare, dupa care vor urma tururi eliminatorii.

Cele doua finale se vor desfasura in 29 iulie, pe terenul instalat in Piata Victoriei. Competitia se va incheia cu ceremonia de premiere cand vor fi inmanate medalii si trofee, inclusiv Cupa Campionatului European de Volei pe plaja U22 echipelor castigatoare. Romania este reprezentata de trei echipe pe tabloul principal, pentru fiecare din cele doua competitii.

Accesul spectatorilor va fi gratuit, in limita capacitatii de 500 locuri, atat pentru terenul din Piata Victoriei, cat si pentru baza sportiva din Parcul Rozelor. Organizatorii asteapta peste 10.000 de spectatori pe durata Campionatului European. 

Timisoara are o traditie indelungata in voleiul pe plaja. Baza sportiva CSM din Parcul Rozelor a gazduit in ultimii ani nu mai putin de opt competitii majore (este vorba de Campionate Balcanice, Campionate Nationale sau Turnee Europene de senioare). Baza a fost modernizata, cu instalatii de nocturna si tribune moderne, ceea ce o va face eligibila, in viitor, pentru organizarea Campionatului Mondial de volei pe plaja. In plus, Romania are ca obiectiv participarea la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, la volei pe plaja.

„Organizarea Campionatului Euro Beach Volley U22, la Timisoara, poate reprezenta un restart al voleiului pe plaja in Romania. Faptul ca Romania a fost aleasa sa organizeze acest eveniment sportiv reprezinta si o recunoastere a faptului ca activitatea Federatiei este una orientata catre performanta si dezvoltare durabila. impreuna cu factorii locali, vom organiza la nivel superior aceasta competitie si sper intr-o deschidere a voleiului pe plaja care sa aduca mai multi copii pe terenurile de nisip si oameni care sa se familiarizeze cu acest sport”, a spus Adin Cojocaru, presedinte Federatia Romana de Volei, potrivit Adevarul.ro.

Citește în continuare