Skip to content

TNB prezinta ultima premiera din an: „Noaptea lui Helver”, cu Amalia Ciolan si Andrei Hutuleac

„Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului si profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz), are premiera pe 19 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier, iar spectacolele in avanpremiera se joaca pe 17 si 18 decembrie.

Regia spectacolului este semnata de Matei Lucaci-Grünberg, un tanar artist cu spectacole de succes montate in teatrul independent si cu o serie de scurtmetraje selectate in numeroase festivaluri de film, un palmares bogat ce include si premii pentru regie si dramaturgie.

In distributie sunt Amalia Ciolan si Andrei Hutuleac, care joaca primul rol principal pe scena Nationalului.

Actiunea se petrece intr-o singura noapte si are drept protagonisti un tanar cu dizabilitati, care vede lumea cu ochii unui copil, si o femeie matura, greu incercata de soarta, pe care ii uneste aceeasi nevoie de a fi iubiti.

Tandretea dintre cei doi, jocurile de-a adevarul, dansurile la lumina tortelor aprinse, toate par sa tina violenta la o distanta sigura. Totul pare a fi doar o conventie, pana cand marsul istoriei ajunge la usa lor si joaca oamenilor lipsiti de aparare se transforma in strigat neputincios de salvare.

Spectacolul a fost prezentat in cadrul Festivalului International de Teatru NETA, organizat in 2015 de TNB si a starnit entuziasmul spectatorilor. Rreprezentatia era o productie a Teatrului academic de drama „V.F.Komissarjevskaia” din Sankt Petersburg, sub semnatura unui regizor renumit, Aleksandr Bargman, cu Denis Pianii si Oksana Bazilevici. Acesta avea la baza textul „Noaptea lui Helver”,  scris in 1999 de un dramaturg putin cunoscut la noi, Ingmar Villqist. Pana in acest moment, spectacolul s-a jucat in peste 30 de teatre din intreaga lume.

Recent, Andrei Hutuleac a debutat si ca regizor de teatru, in spectacolul „California Suite” de la unteatru, bazata pe textul cu acelasi titlu scris de Neil Simon.

Corina Moise, Nicoleta Hancu, Andrei Hutuleac, Dan Radulescu si Sorin Miron sunt protagonistii povestii care incearca sa raspunda la intrebarea „Ce ne face sa ramanem impreuna chiar si atunci cand toate circumstantele exterioare  arata ca ar trebui sa o luam pe cai separate?”.

Textul este o adaptare a piesei scrise de dramaturgul si scenaristului american Neil Simon in 1976, in traducerea lui Tudor Lucanu. Decorul spectacolului este un concept colectiv al artistilor implicati in productie, Ariana Presan este creatoarea costumele celor cinci personaje, iar Alexandru Medveghi semneaza design-ul  de lumini.

Amalia Ciolan este cunoscuta publicului din recitalul “20 de ani in Siberia”, in care temperamentul ei dramatic a intalnit o partitura pe masura, iar rolul Karlei din ”Noaptea lui Helver” reprezinta implinirea unui vis si, totodata, o reconfirmare a virtutilor ei de actrita de mare forta dramatica. 

Biletele pentru reprezentatie sunt disponibile aici.

fotografii TNB/ Florin Ghioca

Citește în continuare