Skip to content

Toamna filmelor romanesti

Am vazut care sunt cele mai asteptate premiere cinematografice internationale din toamna aceasta, dar sa nu uitam totusi de filmele romanesti. Toamna asta avem 3 premiere autohtone care cu siguranta nu trebuie ratate. Cei care au ajuns anul acesta la Tiff stiu deja despre ce este vorba pentru ca au avut sansa sa le vada in cadrul festivalului. Pentru ceilalti, am ales 3 filme romanesti pentru toamna asta:

Marti dupa Craciun

Filmul cu care Radu Muntean s-a prezentat anul acesta la Cannes, la sectiunea “Un Certain Regard”.

„Marti dupa Craciun” ne prezinta drama unui barbat care iubeste doua femei: sotia, cu care are si un copil, si … (evident) amanta. Acum a venit momentul sa aleaga. Care dintre ele va fi fericita (sau nefericita) vom vedea incepand cu 17 septembrie.

In rolurile principale apar Dragos Bucur, Maria Popistasu, Victor Rebengiuc, Mimi Branescu si Mirela Oprisor. Scenariul este scris de Alexandru Baciu, Radu Muntean si Razvan Radulescu.

Acesta este trailerul:

Medalia de onoare

In regia lui Peter Calin Netzer dupa un scenariu de Tudor Voican. Cu Mimi Branescu, Victor Rebengiuc si Camelia Zorlescu.
Filmul prezinta povestea unui barbat in varsta de 75 de ani care primeste o medalie de onoare, pentru merite deosebite in cel de-al doilea razboi mondial. Chiar daca nu isi mai aduce aminte de intamplarile din trecut, aceasta medalia ii va schimba total viata.
Filmul are premiera pe 12 noiembrie.

Aurora

Dupa ce a castigat in 2005 premiu Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul Moartea domnului Lazarescu, Cristi Puiu si-a incercat si anul acesta norocul. S-a ales doar cu nominalizarea.
Filmul se numeste Aurora iar descrierea lui pare cel putin ciudata – este vorba de un barbat de 42 de ani (intepretat chiar de Cristi Puiu) care dintr-un motiv destul de neclar cumpara o arma si se plimba cu ea prin oras – cum si de ce vom putea vedea doar daca vizionam filmul.

In alte roluri apar: Clara Voda, Catrinel Dumitrescu, Luminita Gheorghiu, Valentin Popescu, Gheorghe Ifrim.

Filmul va avea premiera in cinematografele noastre incepand cu data de 26 noiembrie.
Acesta este trailerul:

Va plac filmele romanesti aparute in ultimii ani? Care din filmele de mai sus v-a trezit curiozitatea?

Citește în continuare