Skip to content

(audio) Urmasii lui Tolkien au aprobat o opera inspirata de “Stapanul Inelelor”, va fi lansata anul viitor. Se afla in lucru de 60 de ani, are o durata de 17 ore si va fi jucata timp de 6 seri. 

Pentru prima data in istorie, Tolkien Estate a aprobat o opera „Stapanul inelelor”. In ciuda refuzurilor anterioare, compozitorul Paul Corfield Godfrey a primit in cele din urma unda verde pentru a face publica o lucrare care a fost pregatita timp de 60 de ani. 

Opera este inregistrata de compania galeza Volante Opera Productions si urmeaza sa fie lansata in 2025, cand se implinesc 70 de ani de la publicarea ultimei carti din trilogia Stapanul Inelelor, “Intoarcerea Regelui”.

Godfrey a inceput sa lucreze la scene inspirate de cartile lui Tolkien in anii 1960.

La inceputul anilor 1970, britanicul Paul Corfield Godfrey a abordat United Artists, care tocmai primise drepturile de ecranizare ale romanelor, dar acestia au refuzat oportunitatea de a crea o opera. Aproape 50 de ani mai tarziu, compozitorul a obtinut acordul pentru opera Stapanul Inelelor, numai dupa ce urmasii lui Tolkien au ascultat in avanpremiera ideile compuse de acesta. In plus, i-au impartasit cateva dintre scrierile nepublicate ale lui Tolkien pentru a-l ajuta sa dea substanta temelor. 

Priscilla Tolkien, fiica lui J.R.R. Tolkien, s-a alaturat chiar si corului pentru o interpretare a unor scene pentru Societatea Tolkien. Acest lucru a dus la inregistrarea si lansarea unei serii de 10 CD-uri cu The Silmarillion in 2023, tot cu Volante Opera si cu Godfrey. Proiectul l-a inspirat pe compozitor sa reia planurile anterioare.

Tolkien Estate a ales un moment cheie pentru lansarea operei care are potential sa scrie istorie. 

Godfrey a inregistrat deja mai multe fragmente ale operei, mai jos puteti asculta “Lamentul pentru Boromir”. Insa opera este pregatita in acest moment pentru a fi montata pe scena, fiind impartita in 30 de capitole.

Lucrarea a fost conceputa pentru a fi interpretata in sase seri, avand aproximativ 17 ore de muzica. In fapt, nu este foarte diferita, ca amploare, de Inelul Nibelungilor, opera in patru parti a lui Wagner (cu o durata de 16 ore).

Noua lucrare este inspirata din universul audio Silmarillion, avand idei si teme din Stapanul Inelelor. Desi textul este scurtat, ramane fidel cuvintelor originale scrise de Tolkien iar intriga ramane neschimbata. Printre pasajele carora li s-a acordat mai multa atentie se numara incoronarea si nunta lui Aragorn.

Inregistrarile vor fi finalizate anul acesta iar discurile vor fi lansate de Prima Facie Records in 2025 in interpretarea unor cantareti de la Opera Nationala Galeza.

Dupa “Stapanul Inelelor”, Godfrey va adapta si “Hobbitul” in versiunea de opera, lansarea fiind planificata pentru 2026.

Intre timp, in SUA va intra din nou in cinematografe trilogia cinematografica “Stapanul Inelelor”. 

In premiera, filmele vor fi proiectate in versiuni extinse, remasterizate in format 4UK Ultra HD (lansate in versiune digitala in 2020). Americanii pregatesc un eveniment cinematografic de trei zile: primul film, Fratia Inelului, va rula in cinematografe pe 8 iunie, al doilea film, Cele Doua Turnuri, va fi proiectat pe 9 iunie iar Intoarcerea Regelui pe 10 iunie. 

Citește în continuare