Skip to content

Trend: workation sau cum sa lucrezi dintr-o destinatie turistica

Daca anul acesta v-ati propus sa calatoriti mai mult, mai ales o data cu valul de optimism global creat datorita vaccinului impotriva noului coronavirus, poate o idee potrivita este workation, un trend care prinde din ce in ce mai mult teren intre oamenii care au posibilitatea sa lucreze de oriunde in afara biroului.

Pandemia a adus in prim-plan un concept japonez deja cunoscut, care combina munca si vacanta, si care este descris simplu ca lucrul fie de pe o plaja, fie de pe un munte sau pur si simplu din alt oras.

Lucratul de acasa, indiferent cat de dragut ar fi amenajat biroul sau spatiul de lucru, necesita din cand in cand o schimbare de peisaj. Trendul workation raspunde exact la aceasta provocare: alegerea unui loc de vacanta care sa fie propice si ca birou pentru a va putea desfasura activitatile, in timp ce restul timpului descoperiti comunitatea locala unde v-ati decis sa mergeti. Cum si scoala copiilor este online, o astfel de schimbare poate fi benefica pentru intreaga familie.

Insa sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a lua decizia unei vacante mai lungi care sa cuprinda si ore petrecute la birou. Majoritatea companiilor internationale a inceput deja sa includa in programul flexibil acordat angajatilor si aceasta optiune, care se supune unor termeni si conditii, securitatea cibernetica fiind cea mai importanta dintre ele.

In primul rand, verificati situatia pandemica a localitatii unde vreti sa calatoriti si documentele necesare pentru a ajunge la destinatie, precum si regulile de carantinare o data ajunsi acolo. Recomandarea tuturor este ca o astfel de carantina impusa sa fie efectuata, mai ales daca ati tranzitat mai multe zone si v-ati intalnit cu mai multe persoane. De asemenea, verificati si stirile locale privind situatia restaurantelor, a supermarketurilor si a magazinelor, astfel incat sa nu intampinati dificultati in procurarea de alimente si obiecte de baza in sejurul dumneavoastra.

Un al doilea pas pentru un work-cation reusit este verificarea optiunilor de asistenta medicala, atat  ca suport pentru noul coronavirus, cat si pentru alte tipuri de afectiuni. Daca facilitatile din apropiere sunt rare sau mici ca dimensiuni, luati in considerare alegerea unei alte destinatii – cu siguranta nu doriti sa contribuiti la supraincarcarea spitalului local, in cazul in care vi se intampla ceva.

Alegerea cazarii se face in functie de siguranta oferita privind normele de igiena si distantare. Chiar daca majoritatea hotelurilor si-au intensificat curatenia, cea mai eficienta metoda ramane tot propria grija pentru igiena, unde poti face singur curat. Airbnb sau inchirierile de case pe termen scurt sunt o optiune mai buna in aceasta perioada.

Verificati inainte daca la destinatie aveti tot ce va trebuie pentru a putea lucra: conexiunea stabila la internet sau numarul de prize sunt doua dintre caracteristicile principale care ofera comfortul lucrului la distanta.

Impachetati pentru siguranta dumneavoastra si lucruri ca dezinfectant, manusi de unica folosinta, mai multe masti de protectie si geluri antibacteriene pentru a evita surprizele neplacute la destinatie.

Nu in ultimul rand, o data ajunsi la destinatie, fiti la curent cu regulile locale privind combaterea raspandirii noului coronavirus, fiindca acestea diferita inclusiv de la o localitate la alta si de la o tara la alta.

Dupa ce bifati toate cele de mai sus, bucurati-va pe cat posibil de specificul local si de ceea ce comunitatea poate oferi, de la arta la cultura populara.

Citește în continuare