Skip to content

La Tulcea incepe RowmaniaFEST, evenimentul dedicat educatiei ecologice si a intelegerii comunitatilor dunarene. Puteti vedea n avanpremiera filmul Romania Salbatica, accesul la evenimente este gratuit.

RowmaniaFEST a inceput acum 10 ani ca un eveniment dedicat promovarii potentialului hidrografic al Romaniei in general si al Deltei in special, avandu-l ambasador pe campionul multiplu Ivan Patzaichin. Festivalul cauta solutii de protejare si valorificare a cursurilor de apa, care sa nu reduca perspectivele economice ale comunitatilor.

Cea de-a zecea editie a festivalului RowmaniaFEST incepe sambata, 4 septembrie si se desfasoara pana pe 10 septembrie, vorbeste mai ales despre responsabilizarea cetatenilor, educatie pentru reducerea risipei si intelegerea efectelor pe care le au activitatile noastre asupra apelor.

Din programul celei de-a 10-a editii a festivalului fac parte actiuni de ecologizare, competitii de vaslit pe Lacul Ciuperca, ateliere de educatie alternativa pentru copii: constructie de machete de barci, reciclare creativa, fotografie, concerte, proiecte de film si video mapping la Gara Tulcea, dezbatere despre sanatatea apelor din Romania (Hotel Esplanada), expozitie de machete si folografie si tura de vaslit in Delta Dunarii.

Publicul va putea urmari in avanpremiera la Tulcea si filmul “Romania salbatica” (2021, r: Dan Dinu si Cosmin Dumitrache), in prezenta realizatorilor.

Filmul reprezinta cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din tara noastra. Dupa mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si mai bine de 10 ani de preproductie filmul prezinta imagini in premiera pentru Romania, din regiuni spectaculoase si greu accesibile, precum si povesti unice despre biodiversitatea tarii.

Mai mult, festivalul incepe in acest an un proces de acreditare zero waste, prin care va incerca sa minimizeze impactul asupra mediului pe care il are evenimentul in spatiile in care se organizeaza.

RowmaniaFEST se desfasoara sub semnul proiectului Apele Unite ale Romaniei, o initiativa care promoveaza democratizarea accesului la apa si incurajeaza cetatenii sa-si cunoasca, sa-si iubeasca si sa-si protejeze apele care-i inconjoara.

Traditionala competitie pescareasca Ivan Patzaichin se transforma, din acest an, intr-o demonstratie de indemanare intre copiii din clubul Calauzele Apelor – clubul copiilor care si-au construit cu mainile lor cate o canotca, sub indrumarea marangozului Rowmania, Viorel Gheorghe.

Citește în continuare