Skip to content

Scrisorile de dragoste ale lui Tupac si coroana lui Notorious B.I.G. vor fi scoase la vanzare in prima licitatie dedicata hip-hop-ului de la Sotheby’s.

Pe 15 septembrie, in New York, va avea loc prima licitatie dedicata culturii hip-hop organizata de una dintre cele mai mari case de licitatii din lume, Sotheby’s.

Motivatia alegerii hip-hop-ului este impactul pe care artistii l-au avut in arta si cultura incepand cu sfarsitul anilor ’70, la mijlocul anilor ’80, explozia anilor ’90 si pana in prezent.

Una din cele mai dorite piese din licitatia Sotheby’s este faimoasa coroana „The King of New York” purtata de Notorious B.I.G in ultima sedinta foto realizata in 1997, cu trei zile inainte de a fi ucis prin impuscaturi in Los Angeles.

Licitatia va include peste 120 de loturi cu memorabilia pentru colectionarii hip-hop dar si piese de arta contemporana, fotografii, obiecte de lux si bijuterii create recent care au apartinut celor mai cunoscuti rapperi din lume.

Coroana purtata de Notorious B.I.G. in ultimul portret oficial a devenit un simbol al miscarii hip-hop regasit pe numeroase tricouri purtate incepand cu anii ’90 si pana astazi. In ultimii 23 de ani, coroana a fost detinuta de fotograful Barron Claiborne si este estimata sa fie vanduta cu sume cuprinse intre 200.000 si 300.000 de dolari, avand atat semnatura lui Claiborne cat si a legendarului rapper supranumit Biggie Smalls.

Surpriza licitatiei vine prin scrisorile de dragoste lui Tupac de la varsta de 16 ani. Acestea erau adresate lui Kathy Loy, iubita din liceu a celui care avea sa devina un simbol al muzicii hip-hop.

Sotheby’s va scoate la licitatie 42 de pagini lipite pe 24 de bucati de hartie din jurnalele si corespondenta dintre Tupac Shakur si iubita lui de la 16 ani, Kathy. Acestea sunt estimate sa fie vandute intre 60.000 si 80.000 de dolari.

Printre scrisorile de iubire care dezvaluie o latura mult mai jucausa si mai vulnerabila a lui Tupac, se numara si versuri pe care tanarul Shakur le compunea pentru iubita lui.

Printre vorbe dulci si dorinte romantice, scrisorile dezvaluie nesigurantele adolescentului Tupac in legatura cu o posibila cariera in muzica si ofera detalii despre viata de familie a tanarului, cu mentiuni despre mama lui care muncea pana noaptea tarziu in fiecare zi. Paginile sunt semnate cu „Cu dragoste, Tupac”, „Cu pasiune” sau „Tupac pentru eternitate”.

O parte din incasarile casei de licitatie vor fi donate catre Fundatia Bibliotecii Publice din Queens pentru a sprijini programele de dezvoltare a culturii hip-hop si catre Building Beats, o organizatie non-profit care desfasoara cursuri de tehnologie, antreprenoriat si leadership pentru tinerii DJ si muzicieni defavorizati.

Citește în continuare