Skip to content

Ultima lucrare a lui Francis Bacon va fi expusa pentru prima data in Londra. Vernisajul va include 45 de lucrari ale artistului.

Una dintre cele mai importante lucrari de arta din lume, “Study of a Bull”, de altfel si ultima lucrare realizata de Francis Bacon, va fi punctul central al expozitiei organizate de Royal Academy of Arts. Lucrarea va fi expusa in Marea Britanie pentru prima data in istoria ei. 

“Study of a Bull” este o lucrare de 198 de centimetri latime si 147,5 centimetri lungime. Tabloul face parte dintr-o colectie privata si a fost facut public abia in 2016, cand a fost pentru prima data prezentat, vazut, discutat si reprodus. 

Expozitia va avea loc in 2021 si va cuprinde atat lucrari de la inceputul carierei lui Francis Bacon, din perioada 1930-1940, dar si lucrari deja consacrate pe piata artei.

“Head 1”, una dintre lucrarile expuse la Metropolitan Museum of Art in New York, precum si lucrari inspirate din portretul facut de Diego Velazquez a lui Papa Inocentiu X, printre altele.  

Curatorul expozitiei este Michael Peppiatt, unul dintre prietenii artistului si biograful oficial al acestuia. 

Despre lucrarea “Study of a Bull”, Peppiatt spune ca putea fi interpretat ca un alter-ego al artistului care se duce spre intuneric.

Fascinatia lui Francis Bacon pentru animale va fi evidentiata in expozitie. Michael Peppiatt povesteste despre artist cum “ii placea sa urmareasca cimpanzeii la zoo, s-a dus in excursii in Africa de Sud special pentru a-i observa in habitatul lor natural si a adunat o colectie impresionanta de carti despre animale salbatice”. Crezul personal a lui Bacon era ca poate vedea natura umana in comportamentul animalelor. 

“Incerca sa descopere instinctele primare”, a completat Peppiatt intr-un interviu pentru The Guardian.

Bacon nu s-a jucat, el chiar a vrut sa descopere lucruri despre viata, moarte, instincte, frica si furie. Cred ca a invatat foarte mult despre natura umana de la animale”, a explicat acesta.

Viata si opera celui mai controversat pictor britanic, Francis Bacon, au fost explicate de prietenii sau in documentarul „A brush with violence” pe care il puteti vedea mai jos:

In documentarul BBC din 2017, Francis Bacon este catalogat ca fiind „cel mai galagios, obraznic, betiv dar si cel mai cautat artist britanic al secolului al XX-lea”. 

Bacon s-a autointitulat „Stapan al Dezordinii” si „Transmitator al Violentei Artistice”. Si-a creat o imagine de barbat razvratit, agresiv care s-ar fi potrivit perfect cu lucrarile sale.

Francis Bacon, Autoportret, 1972

Filmul care acopera viata lui Francis Bacon din anii ’60 pana la moartea lui din 1992 dezvaluie personalitatea misterioasa si complexa a faimosului artist britanic care a revolutionat arta de dupa al Doilea Razboi Mondial. 

Dupa moartea sa, Bacon a devenit unul dintre cei mai bine vanduti artisti din lume cu doua lucrari vandute cu peste 70 de milioane de dolari, „Portrait of George Dyer Talking” si „Three Studies for a Portrait of John Edwards”, si alte doua cumparate pentru peste 100 de milioane de dolari: „Triptych”-ul din 1976 si „Three Studies of Lucian Freud” din 1969.

Citește în continuare