Skip to content

Un Boeing 737 transformat in instalatie de arta va fi piesa centrala a viitoarei editii RADAR. S-a lucrat 1200 de ore pentru a crea „nava spatiala” de la Romaero.

RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), echipa care sustine scena de new media art din Romania, a pregatit a doua editie a expozitiei de arta si tehnologie pentru toamna lui 2020. Evenimentul a fost amanat din cauza pandemiei pentru primavara anului viitor.

Zilele trecute, Urban.ro a primit acces la avanpremiera evenimentului din 2021. A inclus vizionarea piesei principale din expozitie care promite sa creeze o experienta imersiva unica in Romania.

Un avion Boeing 737 a fost transformat intr-o instalatie generativa de lumini si sunet. S-au lucrat 1200 de ore pentru „nava spatiala” de la Romaero.

5 echipe creative au muncit 1200 de ore pentru a transforma fuselajul unui Boeing 737 intr-o experienta imersiva care va transporta vizitatorii intr-o lume inspirata din filmele Sci-Fi.

Echipa Radar i-a adus impreuna pe artistii Aural Eye, Adilau, Simina Oprescu si Ygreck pentru a realiza „LIFT OFF”. Au lucrat o luna si au folosit 400 de metri de LED pentru a crea o „nava spatiala” formata din 11 metri de fuselaj. Rezultatul este un proiect fascinant prezentat in hangarul 3 de la ROMAERO, companie care aniverseaza 100 de ani de activitate in industria aerospatiala.

Experienta porneste la intrarea in hangar unde fuselajul este folosit ca sursa de inspiratie pentru proiectii suprarealiste si futuriste. Continua cu muzica care starneste anticiparea pentru „zborul” prin Universul luminilor. Urmeaza intrarea in „nava spatiala” creata in cel mai mic detaliu. Porneste din intuneric, treptat se aprind zeci de coloane de lumini, sunetele devin din ce in ce mai alerte iar climaxul vine dintr-un amestec al muzicii cu toate LEDurile colorate care se invart in jur si iti ofera cateva momente de evadare din realitate.

Tema acestei editii RADAR este „FLUX” si vorbeste despre interactiunea continua a elementelor lumii noastre si schimbarile care apar cand oamenii, destinele si contextele se ciocnesc.

Unul dintre proiecte se numeste FLYING DREAM, o experienta video imersiva neurala, amplificata cu creativitate AIDe. Programul va include o selectie curatoriala de proiecte new media art si scurtmetraje de animatie.

Suprafata pe care se va desfasura proiectul este de 5800 de metri patrati. O mare parte este acaparata de un spectacol de video mapping care acopera 900 de metri patrati la care se adauga 500 de metri patrati de proiectie din cadrul spatiului imersiv dedicat copiilor.

RADAR KIDS, un proiect desfasurat in perioada izolarii, urmeaza sa fie lansat in spatiul dedicat celor mici. Este vorba despre cei care au urmat cursul gratuit cu VANA si Aural Eye care i-a invatat cum sa creeze o animatie de la zero. Toate creatiile lor vor fi proiectate intr-un spatiu imersiv printr-o expozitie interactiva.

RADAR este cea mai ampla manifestare de arta prin tehnologii emergente. Include artisti independenti din toata tara care lucreaza in echipe pentru a crea proiecte de realitate augmentata virtuala, inteligenta artificiala, design de jocuri, sonificatie si video mapping.

Prima editie RADAR s-a desfasurat sub forma unui artshow imersiv si a adunat peste 8500 de participanti si 50 de artisti.

Citește în continuare