Skip to content

O agentie de turism lanseaza primele pachete de vacanta in care este interzis sa folosesti telefonul mobil. Studiile arata ca detoxifierea digitala este foarte benefica pentru sanatatea mintala.

Agentia de turism FTLO Travel (For the Love of Travel) din SUA a lansat o serie de pachete cu vacante fara telefonul mobil. Acestea le ofera oamenilor sansa de a renunta pe deplin la orice dispozitive si de a se bucura de experiente autentice in calatoriile lor, lipsite de accesul la internet, retele de socializare, apeluri si e-mailuri de la munca. 

Desi s-ar putea ca experientele propuse de ei sa nu fie pentru toata lumea, agentia militeaza pe ideea ca astazi vacantele sunt distruse de telefoanele mobile si de timpul petrecut pe ele. Deoarece turistii sunt mereu distrasi de ce se intampla in mediul online, ce fotografii trebuie sa realizeze pentru retelele de socializare si asa mai departe, FTLO Travel a creat oferte in care telefonul mobil si computerul sunt interzise. 

Pachetele de vacanta au fost catalogate de agentie drept imersive, calatorii vor fi nevoiti sa fie prezenti in momentul respectiv, sa se adapteze la situatii si sa caute solutii fara a folosi mobilul cu care sunt atat de obisnuiti. 

Experientele propuse de ei presupun o „calatorie autentica” in care nu poate fi utilizat translatorul de pe telefon pentru a comanda la restaurant sau pentru a cere indicatii pe strada, fara harti digitale sau aplicatii de socializare sau taxi. Agentia sustine ca este o vacanta de „dezintoxicare” de tehnologia portabila menita sa devina o experienta satisfacatoare pana la finalul programului.

Despre oferte, Tara Cappel, fondatoarea si directorul executiv al agentiei spera ca „oamenii vor accepta provocarea noastra de a calatori fara telefon si ca vacanta fara dispozitive mobile va avea ca rezultat o experienta mai bogata, cu conexiuni mai profunde. In era digitala in care traim, am devenit din ce in mai dependenti de telefoanele mobile, iar acest lucru are un impact negativ asupra bunastarii noastre mentale si a capacitatii noastre de a fi prezenti. Eliminand aceasta distragere a atentiei, turistii se pot implica pe deplin in destinatia pe care o viziteaza, pot fi mai prezenti si se pot conecta pe deplin cu locurile pe care le viziteaza.”

Primele pachete de vacanta fara telefon sunt programate pentru 2024 in destinatii precum Barcelona si Sudul Frantei, Insula Creta din Grecia, Laponia, Portugalia, Belize, Japonia, Cuba,  Africa de Sud si Maroc. 

Pachetele oferite de FTLO Travel sunt dedicate grupurilor de pana la 14 persoane si incep la un pret de 1.840 de euro. Calatoriile sunt de minim cinci zile si se pot extinde pana la sapte zile pentru un pret de 3.000 de euro de persoana. In functie de vizita, oaspetii vor primi un itinerariu cu activitati specifice destinatiei, de la cursuri de gatit si degustari de preparate locale, pana la tururi ghidate prin situri naturale si muzee. 

La sosire, oaspetii isi vor lasa telefoanele in cutia de valori a camerei de hotel si vor fi verificati ca pe parcurs sa nu cedeze tentatiei de a folosi dispozitivele. In lipsa telefoanelor, vizitatorii sunt incurajati sa-si aduca aparatele foto digitale pentru a-si suprinde amintirile. In plus, toti turistii vor primi harti tiparite si detalii cu privire la fiecare destinatie in parte.

Cappel spera ca excursiile fara telefoane sa-i ajute pe oameni sa se obisnuiasca sa traiasca si departe de conexiunea la internet, sa invete sa fie mai prezenti in viata de zi cu zi, alaturi de cei dragi.

Detalii si informatii despre rezervari pot fi accesate aici

In era telefoanelor mobile, multi calatori prefera sa se deconecteze complet de la retelele de socializare si de la dispozitivele pe care obisnuiesc sa le foloseasca zilnic. 

Multe hoteluri din lume incearca incep sa creeze pachete pentru „detoxifiere digitala”, unde accentul este pus pe relaxare, fara a fi deranjat de dispozitive mobile. Acesta este si cazul hotelului de lux Rancho la Puerta din Ciudad de México care ii roaga pe vizitatori sa-si lase telefonele mobile la receptie, in cutii securizate. 

Pe baza acestui trend, anul acesta, insula Ulko-Tammio din Finlanda a devenit primul loc din lume unde telefoanele mobile sunt interzise. Vizitatorii sunt indemnati in schimb sa se plimbe in natura si in peisajele spectaculoase.

Citește în continuare