Skip to content

Van Morrison se pregateste sa atace in justitie interdictia Irlandei de Nord de a canta live in timpul pandemiei

Artistul in varsta de 75 de ani a criticat inca de la inceputul pandemiei masurile luate de guvernul irlandez pentru a lupta cu raspandirea coronavirusului. Acesta a criticat „pseudo-stiinta” distantarii sociale in luna august si a scris apoi mai multe melodii de protest impotriva carantinei.

In prezent, avocatii lui Sir Van Morrison au confirmat ca artistul planifica sa atace in justitie „interdictia generala” de a canta live in timpul pandemiei si a depus o scrisoare de protocol inaintata Departamentului de Sanatate al Irlandei de Nord pe 12 ianuarie 2021. In aceasta, el a contestat reglementarile care interzic muzica live in locurile interioare autorizate din Irlanda de Nord, tara aflata in carantina timp de sase saptamani.

Morrison a acordat 21 de zile autoritatilor din Belfast pentru a raspunde si, in cazul in care nu primeste niciun raspuns in acest interval de timp, reprezentantii legali ai acestuia spun ca Morrison va „incepe imediat formalitatile la Inalta Curte”.

Prin intermediul avocatului sau Joe Rice, Van Morrison sustine ca „muzica live” nu a fost definita, ceea ce a dus la interzicerea generala a tuturor tipurilor de spectacole. „Multe persoane din lumea muzicii si artelor din Irlanda de Nord au fost devastate financiar, social si artistic prin aceasta interdictie generala”, a declarat Rice pentru RTE. Acesta a adaugat ca Morrison actioneaza „in numele miilor de muzicieni, artisti si a personalului implicat in industria muzicii live”.

Anul trecut, Morrison a starnit mai multe controverse odata cu lansarea a trei cantece in semn de protest impotriva masurilor de carantina luate de Marea Britanie.

Melodiile intitulate „Born To Be Free”, „As I Walked Out” si „No More Lockdown” cu versuri controversate au fost lansate la intervale de doua saptamani in cadrul campaniei Save Live Music. In cantecul „No More Lockdown”, Morrison a sustinut ca masurile au fost folosite pentru a „inrobi” publicul britanic, urmarind „faptele necinstite” si „agresorii fascisti”.

Ministrul Sanatatii din Irlanda de Nord, Robin Swann, a criticat cantecele lui Morrison, pe care le-a numit „defaimatoare pentru toti cei implicati in sistemul de sanatate publica”.

Ulterior, Sir Van Morrison a lansat un blues de patru minute si jumatate care exprima nemultumirea fata de interdictiile guvernului datorate cresterii cazurilor de COVID-19. Intitulata „Stand And Deliver”, piesa contine versuri scrise de Morrison si este interpretata de Eric Clapton.

Van Morrison si-a inceput cariera de artist solo in 1967, sub indrumarea lui Bert Berns,  odata cu lansarea single-ului de succes „Brown Eyed Girl”.

Printre albumele de studio foarte apreciate de public se numara „Astral Weeks”- cu influente celtice si de jazz, „Moondance” (1970) – album care l-a si consacrat drept un artist important – si materialul discografic live „It’s Too Late to Stop Now”.

Morrison continua sa inregistreze si sa mearga in turnee, produce albume si sustine spectacole live, colaborand uneori cu alti artisti, precum Georgie Fame si The Chieftains.

Artistul detine doua premii Grammy si un Brit Award din 1994 pentru o contributie remarcabila adusa muzicii, iar in 2017 a primit Americana Music Lifetime Achievement Award pentru compozitie.

Citește în continuare