Skip to content

Unul dintre cele mai vechi violoncele din lume, la Ateneul Roman. Violoncelistul Cristian Florea canta miercuri pe un violoncel Giovanni Battista Grancino construit la Milano in 1663.

Filarmonica „George Enescu” sustine miercuri, 10 aprilie, de la ora 19, pe scena Ateneului Roman un concert cu participarea exceptionala a doi reputati muzicieni internationali: violoncelistul Cristian Florea si pianistul Viniciu Moroianu. Instrumentul la care va canta Cristian Florea este un violoncel Giovanni Battista Grancino construit la Milano in 1663.
Programul recitalului cuprinde lucrari de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Robert Schumann si Serghei Rahmaninov.


    Violoncelistul Cristian Florea este laureat al concursurilor din Belgrad, Colmar (1978), Geneva (1979), München (1982) s. a. A evoluat pe scene din Romania, Elvetia, Germania si s-a bucurat de colaborari cu dirijori celebri, precum Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondrasin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager s. a. A cantat multa muzica de camera in diferite formatii: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur si Orchestra de Camera omonima din Elvetia, Ansamblul 13 din Baden Baden, a ocupat functia de prim-violoncelist in Orchestra Tonhalle din Zürich. Activitatea artistica a imbinat-o intotdeauna cu cea pedagogica, fiind profesor de violoncel in Germania, la Scoala Superioara de Muzica din Freiburg (1985) si Trossingen (1985-1990) si profesor de muzica de camera si orchestra in Spania, la Conservatorul Diputació de Tarragon. Sustine numeroase cursuri de maiestrie si este invitat in juriul unor prestigioase concursuri internationale din Romania (Jeunesses Musicales), Germania (Kurt Masur), Spania (Primer Contractem), Armenia (Aram Haciaturian).
    In 1986, a fondat Kammerorchester „Cristian Florea” la Freiburg, in  calitate de dirijor. Dupa 1989 a devenit director general si dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioada in care s-a ocupat de infrastructura centrelor muzicale „Hermania” si Sala „Thalia”. In 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene, cu colaborari cu artisti de prestigiu: José Carreras, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Plácido Domingo, Ainoah Arteta. Pana in 2020 a fost solist al Filarmonicii din Sibiu, iar in prezent este prim-dirijor al Orchestrei Nationale de Camera a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus in concertele din cadrul editiilor 2011 si 2015 ale Festivalului International „George Enescu”.


    Pianistul Viniciu Moroianu este laureat al concursurilor internationale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) si Bucuresti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali (1981) pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu si Premiul Fundatiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea si prezentarea in concert, in 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. Activitatea sa artistica include peste 1000 de aparitii scenice. A participat la festivalurile internationale „George Enescu”, „Dinu Lipatti”, precum si in Slovacia, Austria, Costa Rica, Republica Moldova, Franta. A intreprins turnee in Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franta, Italia, Germania, Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elvetia, Suedia. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din tara, precum si cu orchestre din Marea Britanie, Elvetia, Austria, Bulgaria si Republica Moldova. „In generatia lui, este poate chiar primul. Ii intrevad un viitor stralucit in arta pianistica.” – Valentin Gheorghiu, Radio Romania, 1998.

Biletele se pot cumpara de la Casa de Bilete a Ateneului Roman sau online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“.

Citește în continuare