Skip to content

(video) Dave Grohl, solistul Foo Fighters, si Alanis Morissette i-au adus un omagiu lui Sinead O’Connor cantand impreuna piesa manifest „Mandinka”. Inregistrarea momentului e disponibila online

In timpul unei aparitii la Fuji Rock Festival din Japonia, sambata, Dave Grohl, solistul Foo Fighters, a adus-o pe scena pe Alanis Morissette pentru o interpretare surpriza, proclamand: „Cantam aceasta piesa cu un motiv special in seara asta”.

„Pentru o femeie frumoasa, cu o inteligenta ridicata si o empatie profunda”, a continuat Morissette. „O femeie cu o minte cu mult inaintea timpului ei, care nu mai este printre noi. Acest cantec este pentru ea.” Pe ecranele de pe scena au aparut imagini cu Sinead O’Connor in aplauzele publicului.

Trupa si Morissette s-au lansat apoi intr-un cover al piesei „Mandinka” de Sinead O’Connor, care a murit saptamana trecuta la varsta de 56 de ani.

La finalul piesei, Morissette a spus: „Te iubesc, Sinead. Odihneste-te in dulce pace”.

„Mandinka” a fost al doilea single de pe albumul de debut al lui O’Connor din 1987, The Lion and the Cobra.

Avand versurile „I don’t know no shame / I feel no pain / I can’t see the flame / But I do know Mandinka” (Nu cunosc rusinea / Nu simt durerea / Nu pot vedea flacara / Dar il cunosc pe Mandinka), cantecul a fost scris cu referire la una dintre marile forte culturale ale anilor 1970.

„‘Mandinka’ a fost inspirat de serialul de televiziune Roots, bazat pe romanul lui Alex Haley despre sclavie”, a scris O’Connor in memoriile sale din 2021 Rememberings. „Eram o fetita cand l-am vazut si a miscat ceva atat de profund in mine… Am ajuns sa ma identific emotional cu miscarea pentru drepturile civile si cu sclavia, mai ales avand in vedere teocratia in care traiam si opresiunea din propria mea casa.”

Artista s-a stins din viata dupa ani de probleme cu sanatatea mintala si la 18 luni dupa ce fiul ei Shane, in varsta de 17 ani, s-a sinucis.

Cantareata a devenit celebra in intreaga lume in 1990, datorita coverului sau sfasietor al piesei „Nothing Compares 2 U” a lui Prince. Succesul nu a ferit-o de traumele emotionale pe care le purta din copilarie si a dus o viata agitata, avand probleme cu sanatatea mintala.

In ultimul mesaj postat pe contul ei de Twitter, O’Connor a postat o fotografie cu fiul ei, Shane si a scris: „De cand ai murit traiesc ca o creatura nocturna, ca un strigoi. El a fost dragostea vietii mele, lampa sufletului meu. Eram un singur suflet in doua jumatati. A fost singura persoana care m-a iubit neconditionat. Sunt pierduta in fara el”.

Citește în continuare