Skip to content

O calatorie video spectaculoasa de 7 kilometri in 5 ore si 19 minute prin al doilea cel mai mare muzeu din lume, Hermitage din Rusia.

Daca nu plecati in vacanta in aceasta vara, aveti posibilitatea de a vizita altfel marile muzee ale lumii, cum ar fi State Heritage Museum din Sankt Petersburg, Rusia. Construit in 1764 si intins pe 66.842 de metri patrati, Hermitage este al doilea cel mai mare muzeu din lume si al noualea cel mai vizitat cu peste 4,2 milioane de vizitatori anual.

Filmul calatoriei prin muzeul Hermitage a fost regizat de Axinya Gog, in varsta de 29 de ani, din Rusia. Artista si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei prin muzee, mama ei find istoric de arta si curator la Galeria Treyakov din Moscova.

Pe langa imaginile si scenariul spectaculos creat pentru filmul de 5 ore, 19 minute si 28 de secunde, partea unica a productiei „Hermitage” este faptul ca a fost filmat one shot, dintr-un singur cadru, fara editare.

Regizoarea si echipa ei au avut la dispozitie doua zile in care muzeul a fost inchis vizitatorilor: una pentru repetitii si una pentru filmarea propriu-zisa. Hermitage este format din sase cladiri care gazduiesc una dintre cele mai mari colectii de arta din lume. 

Deciziile legate de traseul ales pentru film au tinut strict de partea vizuala si nu de cele mai valoroase sau cunoscute opere de arta din muzeu. Axinya a hotarat sa se foloseasca, in mare parte, de lumina naturala. Pentru ca filmarea a avut loc in luna decembrie cand soarele lumineaza aproximativ 5 ore din zi, au avut o singura sansa de a surprinde intregul spectacol vizual din Hermitage. O parte din momentele din film au fost improvizate pe moment. 

Pentru a tine atentia publicului activa au fost introduse doua momente de spectacol, la jumatatea si la finalul filmului. Secventa de balet a dansatorilor de la Teatrul Hermitage a fost filmata din 360 de grade si a permis numai cameramanului si dansatorilor sa fie in camera, restul echipei a stat pe holuri.

La nivel tehnic, filmul „Hermitage” a fost inregistrat in format 4K si a masurat peste 125 de GB. La finalul filmarii, telefonul a ramas cu 19% din bateria incarcata. 

Filmarea a pornit cu smartphone-ul asezat pe o macara echipata cu o tehnica speciala de eliberare rapida prin care un cameraman putea prelua telefonul cu usurinta in mainile sale si il putea aseza la loc prin miscari discrete care nu pot fi observate in rezultatul final.

Filmul trece prin 45 de galerii care expun 588 de lucrari de la Rembrandt, Raphael si Caravaggio. Finalul sonorde 30 de minute a fost creat de compozitorul si pianistul rus Kirill Richter.

Pentru a regla lumina si setarile camerei video ale telefonului in timp real, a fost creata o aplicatie speciala prin care iPhone-ul poate fi controlat din SmartWatch, ceasul inteligent de la Apple. Aplicatia creata, „Catch” este disponibila in App Store pentru publicul larg.

Pentru a adapta luminozitatea si culorile la atmosfera din fiecare camera, un asistent a urmarit cameramanul si a schimba setarile la fiecare cateva secunde. In camerele mai intunecate au fost folosite lumini artificiale pentru a crea un efect dramatic.

In ceea ce priveste sunetul, acesta a fost inregistrat live, separat de iPhone, prin tehnologii audio de cea mai inalta calitate. Ulterior, a fost procesat si sincronizat cu filmarea „Hermitage” pentru a crea experienta unica pe care o puteti urmari mai jos.

Este a doua productie filmata dintr-un singur cadru care prezinta Muzeul Hermitage intr-un mod grandios. In 2002, regizorul Alexander Sokurov a lansat „Russian Ark” cu 2000 de actori si trei orchestre care au contribuit la atmosfera dramatica cu iz istoric. Experimentul de acum 18 ani a fost filmat cu o camera Sony HDW-F900.

Fondat in 1764 de Imparateasca Ecaterina a II-a a Rusiei, Muzeul Hermitage are cea mai mare colectie de tablouri din lume – peste 3 milioane de opere de arta. Este format din sase cladiri spectaculoase folosite, in trecut, ca resedinte imperiale pentru imparatii rusi: Palatul de Iarna, Micul Hermitage, Vechiul Hermitage, Noul Hermitage si Teatrul Hermitage.


Expozitiile includ Egiptul Antic, Antichitati Clasice, bijuterii si arta decorativa, opere din Renasterea Italiana, maestrii olandezi si Epoca de Aur, Impresionismul si Neoclasicismul francez, arta Romantica germana si britanica si galeriile rusesti. Una dintre cele mai impresionante colectii din Hermitage este colectia Ecaterinei a II-a care a cumparat peste 4.000 de tablouri pentru colectia nationala.

Un alt aspect fascinant al muzeului Hermitage este populatia felina a cladirii si imprejurimilor. Cele peste 70 de pisici care au secretarul propriu si trei ingrijitori dedicati fac parte din grupul „Hermitage cats” care traieste liber pe teritoriul muzeului. Acestea pot fi adoptate pe un site dedicat lor, devenind o onoare sa detii una din pisicile Hermitage.

Recent, cel mai bine vandut artist roman contemporan, Adrian Ghenie, a sustinut o expozitie personala in Hermitage Museum:

.

Citește în continuare