Skip to content

Pentru a salva casa lui Verdi, mai multe institutii de opera italiene organizeaza o serie de spectacole caritabile. Guvernul italian vrea sa cumpere casa compozitorului

O campanie de solidaritate are loc in Italia in aceasta perioada, cand orase din toata tara vor gazdui concerte de muzica clasica pentru a strange fonduri astfel incat guvernul sa poata cumpara casa in care a locuit Verdi timp de 50 de ani.

Proprietatea contine unele dintre lucrările lui Verdi, carti, tablouri, si alte bunuri, iar tot aici au fost aduse si alte obiecte de mobilier din camera de hotel din Milano, unde a murit compozitorul, inclusiv patul.

Din 2010, Villa Verdi este administrata de Angiolo Carrara Verdi si partial folosita ca muzeu, vizitatorii putand vedea camerele compozitorului, dar si o parte din colectia de aproximativ

7.600 de articole care apartine legendei muzicale.

Concertele dedicate lui Verdi, creatorul „La Traviata”, „Aida” si „Othello”, printre altele, vor avea loc in teatrele de opera dintr-o serie de orase italiene pana la jumatatea lunii iunie 2023, incasarile fiind destinate cumpararii locuintei.

In acest moment, statul italian a bugetat 20 de milioane de euro pentru achizitia casei, insa pretul de pornire este de 30 de milioane de euro, completarea sumei fiind posibila cu ajutorul acestor concerte.

Villa Verdi din Sant’Agata di Villanova – aproape de orasul Busseto, din regiunea Emilia-Romagna, unde s-a nascut si a trait celebrul compozitor timp de 50 de ani, a fost scoasa la vanzare in octombrie, dupa o lunga cearta intre mostenitorii sai legali.

Conform The Guardian, Verdi a construit casa pe terenul pe care il detinea in 1848, iar casa  a fost initial locuita de parintii sai, inainte ca acesta sa se mute cu a doua sa sotie, Giuseppina Strepponi, in 1851. Acestia au ramas in aceasta casa pana la moartea sa, in 1901.

In acest moment, casa este detinuta de patru frati din familia Verdi, care sunt descendenti ai Mariei Filomena Verdi, verisoara mai mica a compozitorului, care a fost crescută de el si Giuseppina Strepponi ca fiica a acestora. Verdi a avut doi copii cu prima sa sotie, Margherita Barezzi, dar ambii au murit la cativa ani de la nastere.

Angiolo Carrara Verdi, unul dintre mostenitori si cel care a administrat pana acum muzeul, a marturisit ca Verdi si-a dorit ca aceasta casa sa ramana plina de viata si locuita. „Am respectat dorintele maestrului. Sper ca oricine [o cumpara] in viitor sa o trateze in acelasi mod, ca pe o casa. Nu poate deveni doar un muzeu rece,” a spus acesta, citat de The Guardian.

Disputele pentru aceasta casa au inceput de mai bine de 20 de ani, cand cei patru frati nu si-au permis sa achizitioneze intreaga casa doar pe numele unuia dintre ei, asadar au decis sa vanda proprietatea.

Citește în continuare