Skip to content

In premiera, cele 4 viori ale lui George Enescu vor rasuna pe scena Ateneului Roman, miercuri, 3 iulie. Concertul va fi sustinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra.

Toate cele patru viori care i-au apartinut compozitorului George Enescu vor fi impreuna pe scena Ateneului Roman, miercuri, 3 iulie, de la ora 19:30, in concertul care deschide Festivalul International ”Vara Magica”, aflat la cea de-a 13-a editie.

Concertul, sustinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra, este o premiera pe scena Ateneului Roman, cei care isi vor cumpara bilete avand ocazia rara sa asculte pe o scena, in afara Muzeului National ”George Enescu”, toate cele patru viori ale compozitorul roman.

Cele patru instrumente fac parte din categoria tezaur si se afla in patrimoniul Muzeul National ”George Enescu” din Bucuresti.

Una dintre viori este Guarneri del Gesù, supranumita Catedrala pe care violonistul Gabriel Croitoru canta de peste 15 ani, doua viori Paul Kaul, concepute special de catre lutierul francez pentru forma mainilor compozitorului roman, iar cea de-a patra vioara este o vioara italiana, cea mai veche dintre toate, dar si cea mai putin folosita pana acum.

„Toate instrumentele cu corzi, cu asemenea vechime, au nevoie ca de aer sa fie intrebuintate. Calitatile lor sunt puse in valoare prin cantat. Pentru prima data le scoatem in afara muzeului George Enescu si ma bucur nespus ca le putem nu doar arata, ci si folosi si asculta”, spune violonistul Gabriel Croitoru.

Cei patru violonisti care vor canta la cele patru instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù, Simina Croitoru pe Paul Kaul, Iulian Balutel pe a doua vioara Paul Kaul si Paul Raducanu, pe cea de-a patra vioara.

Concertul sustinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra – miercuri, 3 iulie, la Ateneul Roman, poarta numele ”Generatii”.

„Fiica fiicei mele va aparea pentru prima data pe scena cu o orchestra in spate, ceea ce pentru mine este un mare motiv de bucurie si de mandrie. Daca pana acum am mai vazut pe scena 2 generatii, de tipul tata, fiica/fiu, sa vezi 3 generatii pe scena este foarte, foarte rar. Nepoata mea Eva, care acum termina clasa 1, va aparea alaturi de mama ei (fiica mea), intr-un concert de Vivaldi, in care voi avea bucuria sa le acompaniez impreuna cu Croitoru Strig Virtuosi Orchestra. Sunt extrem de fericit.”, a adaugat Gabriel Croitoru despre titlul concertului.

Evenimentul de la Ateneul Roman marcheaza deschiderea Festivalului International ”Vara Magica”. In serile de miercuri, intre 3 iulie si 21 august, de la ora 19:30, vor avea loc 9 concerte camerale si simfonice. Programul include un recital Alexandru Tomescu dar si concerte sustinute de orchestrele de tineret din Macao, Slovenia si Austria.

Biletele se gasesc online pe bilete.ro si la Casa de Bilete a Ateneului Roman, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, incepand cu data de 24 iunie, de luni pana vineri, intre orele 10:00-12:00 si 17:00- 19:00.

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru a castigat in 2008 dreptul de a canta pe o vioara construita in anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri.

Vioara Guarnieri dateaza din 1731 si poarta semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu). A fost cumparata de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor si violonist roman preferand instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparat in 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus de Spiru Haret. 

Sustinerea statului roman a venit imediat dupa ce artistul debutase Suite simfonica „Poema Romana” la Paris si revenise la Bucuresti unde a urcat pentru prima data in calitate de dirijor pe scena Ateneului Roman.

Dupa concert, s-a organizat o colecta in vederea cumpararii unei viori de marca. S-au strans 9000 de franci la care tatal artistului a mai adaugat inca 10.000. Au cumparat un Stradivarius de la Stuttgart pe care l-a inlocuit mai apoi cu un Guarneri fabricat in 1736.

Citește în continuare