Skip to content

Voicu Radescu, fondatorul teatrului independent in Romania, a incetat din viata la 65 ani. A creat Green Hours 22 jazz-café, cel mai vechi club de jazz din tara si Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent din Romania.

Unul dintre cei mai vizionari oameni de cultura din Romania, Voicu Radescu, a incetat din viata la 65 de ani.

Este cel care in 1994 a creat Green Hours 22 jazz-café, cel mai vechi club de jazz din tara, Green Records – unicul label muzical apartinand de un club in Romania si Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent din Romania.

*

Voicu Udrea Dan Radescu s-a nascut pe 3 noiembrie 1955 intr-o familie cu rezonante istorice. A fost nepotul generalului Nicolae Radescu, cel a care condus Romania ca prim ministru intre 7 decembrie 1944 si 1 martie 1945, iar parintii sai au fost comunisti ilegalisti.

 A locuit multi ani in casa in care s-a nascut pe Dacia 72 si a facut scoala in cartier, mai intai scoala 24, langa actualul Teatru Metropolis si apoi Liceul Dimitrie Cantemir. Desi a cumparat casa, ea a fost retrocedata intr-o increngatura ilegala si a ajuns in proprietatea lui Marian Vanghelie, asa ca Voicu a locuit in ultimii ani la bloc, intr-un apartament cu doua camere.

In anii comunismului, Voicu Radescu a fost escavatorist si a jucat polo de performanta. Imediat dupa caderea regimului comunist s–a implicat in viata culturala bucuresteana, influentand fundamental scena teatrului post decembrist.

“In familie a fost pasiunea pentru citit. Dacă aveam un viciu, cand eram pusti, era cititul!  Intr-o masura, era si viciul fratelui meu, care de la un punct incolo s-a focalizat pe teatru, de pe la optispe ani. Si din pasiunea pentru citit – repet, aproape viciu, ca orice e prea mult – s-a ivit, daca vrei, si aprehensiunea pentru alte directii: muzica, artele, in general,” marturisea intr-un interviu.

In martie 2021 a fost declarat cetatean de onoare al Bucuresstiului, iar in cadrul ceremoniei regizoarea Lia Bugnar – a carei cariera este strans legata de Green Hours – a spus “Sunt 27 de ani de cand ai inceput utopia numita Teatru Luni de la Green Hours. Intr-un subsol lung si ingust, un bar de pe vremea comunismului, ai reusit sa faci cu adevarat un teatru. Adevarat, in sensul ca acolo s-au facut spectacole memorabile cu nume mari pe afis – Maia Morgenstern, Coca Bloss, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Mihaela Radescu, Dorina Crisan Rusu, dar si nume mici pe vremea când au pasit in Green si care in timp au devenit de referinta in teatrul românesc – Radu Afrim, Marius Manole, Florin Piersic Junior, Andreea Bibiri, Şerban Pavlu, Geanina Cărbunariu, Radu Apostol, Dorina Chiriac, Andreea Valean, Peca Stefan, Ana Margineanu, Ada Milea, Tudor Aron Istodor, Ana Ularu, Dragos Bucur, Radu lacoban, llinca Manolache si atâtia altii”.

Actori si regizori care astazi sunt recunoscuti in film si la nivel international pentru munca lor au jucat la inceputul carierei la Green Hours.

Florin Piersic Jr (astazi regizor care monteaza in mai multe orase ale tarii, dar joaca si in filme alaturi, de Michael Keaton – “The Protégé”) a debutat ca regizor in 2002 si fost nominalizat la premiile UNITER cu „Sex, Drugs, Rock and Roll”, un spectacol in care juca toate rolurile.

Emanuel Parvu (acum premiat la Sarajevo pentru cel mai bun regizor in filmul “Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor”) a fost nominalizat la UNITER pentru “Sectorul S” un spectacol scris, regizat si jucat de Parvu si montat la Green Hours in 2005.

 Vlad Ivanov (astazi actor care joaca alaturi de Jim Carrey sau Tilda Swinton) a jucat in piesa Liei Bugnar “Fir’mituri” la Teatrul Luni de la Green Hours.

Primul spectacol pus in Bucuresti de Radu Afrim, astazi regizor care a castigat 3 premii UNITER si a montat in toate marile teatre din tara,  a fost la Teatrul Luni, No mom’s land, cu Ada Milea, Nicu Mihoc si Mihai Iordache la saxofon. „A fost prima aparitie bucuresteana a lui Radu Afrim, un regizor frenetic” isi amintea Voicu.

Voicu Radescu a fost intotdeauna cel care a avut usa deschisa si mana intinsa pentru a ajuta tinerii actori aflati la inceput de cariera; chiar si in aceste zile absolventii 2020-2021 au in pregatire spectacole la Teatrul Luni de la Green Hours.

La vremea sustinerii propunerii de a fi cetatean de onoare al capitalei, primarul Nicusor Dan a argumentat astfel ”Voicu Radescu este o personalitate a lumii noastre culturale. Este fondatorul primului teatru independent din Bucureşti, un teatru la care multe dintre personalitatile teatrului nostru de azi au debutat si pe care cu mari eforturi personale a reusit sa il tina acesti ani. Este fondatorul clubului de jazz Green Hours si unul dintre cei care au promovat jazz-ul in Romania, inclusiv un festival foarte prestigios de jazz. Mai mult decat atat, este o persoana foarte activa in multe dintre cauzele civice, de la Rosia Montana pana la Berzei-Buzesti, ca sa dau doar cateva exemple, inclusiv pe zona de locuinte sociale”.

Unul dintre prietenii lui devotati, dincolo de actori, regizori, dramaturgi carora le-a influentat fundamental vietile si carierele, a fost catelul Otto, pentru care dramaturgul Lia Bugnar a scris piesa “Oase pentru Otto”, devenita unul dintre cele mai apreciate si mai jucate spectacole din teatrul independent romanesc, un caine care timp de 16 ani a crescut la Green Hours si l-a insotit pe directorul companiei oriunde.

UNITER a premiat  Teatrul Luni de la Green Hours cu premiu de excelenta in 2003.

Conform dorintei sale, Voicu Radescu a fost incinerat.

„Nu cred ca am o iubire speciala pentru jazz si o iubire speciala pentru teatru. Imi placea sa ascult muzica si imi placea foarte mult sa citesc. Aceste doua nu pasiuni, bucurii le-as numi, jazzul si teatrul, s-au potrivit aici. Cred ca au intervenit in mod natural. Daca as fi avut circ, as fi vrut sa fac ceva gen Cirque du Soleil. E genial. Daca as fi avut un bazin de polo, as fi incercat sa creez o echipa buna si as fi chinuit-o si cu ceva miscare artistica intre antrenamente. Daca as avea o cladire inalta si ingusta probabil m-as fi gândit la carti, la editare. Dar imi place teatrul si muzica anilor ’60 si world music si muzica clasica. Aceasta activitate de bar si acest spatiu s-au potrivit in mod natural cu acea parte din placerile mele care inseamna jazz si teatru.” Voicu Radescu intr-un interviu in 2005 pentru liternet.ro

Citește în continuare