Skip to content

Actorul Wentworth Miller a fost diagnosticat cu autism: „Nu as schimba nimic. Faptul ca sunt autist a fost si este esential in tot ce am realizat pana acum.”

Actorul cunoscut pentru rolul din „Prison Break” a dezvaluit pe retelele de socializare ca a fost diagnosticat cu o forma de autism in urma cu un an. Anuntul a fost facut marti intr-o postare ilustrata cu un patrat alb, adaugand ca diagnosticul a fost „un soc dar nu o surpriza.”

Wentworth Miller a vorbit in detaliu despre experienta prin care a trecut in ultimul an in privinta diagnosticului, despre lipsurile sistemului medical si despre cum alege sa nu se pozitioneze ca un ambasador sau un specialist al domeniului.

In postarea de pe Instagram pe care o puteti citi in intregime mai jos, Miller a declarat ca „Nu as schimba nimic. Faptul ca sunt autist a fost si este esential in tot ce am realizat pana acum. Si vreau sa le spun acelor oameni care mi-au dat spatiu si s-au purtat cu finete cu mine, mi-au permis sa ma misc prin lume intr-un mod a avut sens pentru mine, chiar daca nu a avut pentru ei…. le multumesc.”

Anuntul sau a venit la fix un an de la momentul in care a primit diagnosticul informal care a fost urmat de o perioada auto-analiza si de un diagnostic oficial. Actorul a criticat procedura medicala prin care sunt diagnosticati adultii in spectrul autist si a catalogat-o drept „un proces lung si defectuos care trebuie actualizat. Sunt un barbat de varsta mijlocie, nu mai am 5 ani.”

Tulburarea din spectrul autist este definita ca fiind „o gama larga de conditii caraterizate prin provocari in privinta abilitatilor sociale, a comportamentelor repetitive, a vorbirii si a comunicarii nonverbale. „

In ciuda faptului ca si-a impartasit diagnosticul cu toti fanii lui de pe Instagram, actorul a subliniat ca incearca sa nu se pozitioneze ca un expert sau purtator de cuvant pe aceasta tema: „Nu stiu suficient despre autism. In prezent, reexaminez cele 5 decenii de experienta traita printr-un nou punct de vedere. Nu vreau sa risc sa devin vocal pe aceasta tema si sa fiu prost informat in acelasi timp.”

Anul trecut, actorul care a mai jucat in „Madam Secretary”, „The Flash” si „Legends of Tomorrow” anuntat intr-un mesaj emotionant pe contul sau de Instagram ca a decis sa nu mai accepte roluri de heterosexual.

“Povestile heterosexualilor au tot fost spuse si raspuse… Deci, nici un alt Michael. Daca sunteti fani ai serialului si sperati la noi sezoane, va inteleg dezamagirea. Imi pare rau. Daca sunteti furiosi ca v-ati indragostit de un personaj fictional hetero interpretat de un gay, e fix problema voastra”, a scris Miller.