Skip to content

Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra”, pentru prima data in Romania intr-un program de patru concerte in Bucuresti, Sibiu si Timisoara. Marsalis este primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer

foto Frank Stewart

Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor veni pentru prima data in Romania, la cea de-a XXI-a editie a intalnirilor JTI – o editie speciala, intr-un turneu muzical, la Bucuresti si la Sibiu, ca apoi sa mearga la Timisoara, la editia de anul acesta a JazzTM.

Solistul si compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formata din 15 dintre cei mai buni instrumentisti ai momentului, vor sustine un prim Concert de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie ora 20:00.

Al doilea concert al turneului va fi unul simfonic, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio. Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor interpreta, impreuna cu Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, dirijata de Cristian Macelaru, simfonia ”The Jungle”. Compusa de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la infinţarea orchestrei, Simfonia ”The Jungle” a avut premiera partiala in decembrie 2016. Interpretarea integrala a lucrarii, alaturi de Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, condusa de Cristian Macelaru, a avut loc pentru prima oara chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, in ianuarie 2019.

Cel de al treilea concert de jazz, va avea loc pe 3 iulie, ora 21:00, in Piata Mare din Sibiu, ca parte din programul Zilelor muzicale romano-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodata o avanpremiera la Festivalul International de Teatru de la Sibiu.

Ulterior, artistul va urca pe scena JazzTM la Timisoara, pe 4 iulie, la editia din acest an a festivalului de jazz.

Sub indrumarea directorului muzical Wynton Marsalis, ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” interpreteaza un repertoriu vast, inclusiv compozitii si aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus si multi altii.

Wynton Marsalis este recunocut la nivel international ca muzician, compozitor, director de orchestra si promotor al culturii americane. Este primul artist de jazz care a interpretat si compus in toata gama, de la radacinile sale din New Orleans, pana la jazz-ul modern.

Creand si interpretand cele mai diverse genuri, muzica pentru cvartete, dar si pentru orchestre, pentru step, dar si pentru balet, Wynton Marsalis a reusit sa extinda vocabularul jazz-ului. Creativitatea lui Wynton Marsalis a fost celebrata peste tot in lume. Printre altele, a castigat Edison Award in Olanda, este membru de onoare al Conservatorului Academiei Regale Britanice de Muzica si Cavaler al Legiunii de Onoare. 

Wynton Marsalis este manager si director artistic la Jazz at Lincoln Center. Nascut in New Orleans, in 1961, Wynton Marsalis si-a inceput pregatirea clasica la trompeta la varsta de 12 ani. A intrat la Julliard School la 17 ani, apoi s-a alaturat lui Art Blakey and The Jazz Messengers. De la debutul sau din 1982, ca lider de trupa, a inregistrat peste 70 de albume de muzica clasica si jazz, obtinand 9 premii Grammy si 33 de nominalizari.

In 1983, a devenit primul si singurul artist care a castigat premiul Grammy atat pentru muzica jazz cat si pentru muzica clasica, in acelasi an. In 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru oratoriul sau Blood on the Fields.

Pentru concertele din Bucuresti, biletele se gasesc in reteaua Eventim.ro. La concertul de la Sibiu, intrarea este libera, in limita locurilor disponibile, iar la Timisoara festivalul este gratuit, insa biletele trebuie luate in avans pentru confirmarea locurilor si respectarea regulilor sanitare impuse de autoritati.

Citește în continuare