Skip to content

Program 15 ianuarie – Ziua Culturii Nationale in Bucuresti: concerte, conferinte si expozitii

Din 2011, Romania celebreaza in fiecare an Ziua Culturii Nationale pe data de 15 ianuarie, data de nastere a poetului national Mihai Eminescu. O parte dintre institutiile din Bucuresti pregatit un program special, tururi ghidate si spectacole.

ARCUB a pregatit un program cu expozitii, live performances, ateliere, filme, concerte si intalniri cu artisti contemporani, intre 13 si 15 ianuarie, de Zilele Culturii Urbane.

Din programul Zilele Culturii Urbane la ARCUB 2023 fac parte lungmetrajul de animatie „Insula”, realizat de Anca Damian, dar si cel mai recent documentar despre Bucuresti, „De dimineata pana seara, Bucuresti”, un proiect cinematografic original, in regia lui Robert Antonescu, la care au contribuit peste 100 de persoane pentru a surprinde cat mai bine vibratia actuala a orasului.

Totodata, vor avea loc trei concerte, de la muzica lautareasca pe ritmuri flamenco la tangouri, foxtrot-uri si swing-urile Bucurestiului interbelic, la muzica clasica, cu Taraful Flamenco, Miruna Ionescu si Valentin Albesteanu si un program oferit de Festivalul SoNoRo – Orient Express.

Ca un omagiu adus poetului Mihai Eminescu, partiturile unor celebre romante precum „Mai am un singur dor” sau „Pe langa plopii fara sot”, interpretate cu precadere in perioada post si interbelica, vor putea fi admirate la ARCUB, sâmbătă 14 ianuarie, intre orele 19:00 – 21:00 in cadrul expozitiei „Partituri Eminesciene”.

O parte dintre proiectele independente finantate de ARCUB vor avea program dedicate Zilei Culturii, dupa cum urmeaza: Asociatia Save or Cancel aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB expozitia de arta urbana „Explorari artistice ale spatiului public”, o continuare a proiectului cu acelasi nume care anul trecut a propus publicului o serie de activitati de explorare si regenerare a orasului prin street art, Elite Art Club UNESCO organizeaza o serie de ateliere de pictura pentru copii, iar Asociatia 4Culture participa cu o instalatie imersiva video multi-channel creata de Andreea Capitanescu in urma proiectului de dans si performance „Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realitati”. Programul complet ARCUB este disponibil aici.

De Ziua Culturii Nationale, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” organizeaza duminica, de la ora 12.00, evenimentul „Grigore Antipa si Emil Racovita, vizionari ai stiintei romanesti”, impreuna cu Asociatia Science & Technology.

Intalnirea va oferi informatii interesante culese prin intermediul arhivelor si a epistolelor pastrate in ele, precum si corespondenta dintre Grigore Antipa si Emil Racovita, reconstituita fila cu fila. Detalii complete despre eveniment, aici.

Muzeul National de Istorie a Romaniei expune, in premiera, Cupa de la Montpellier, primul premiu international acordat literaturii romane pentru poezia „Cantecul gintei latine” a lui Vasile Alecsandri.

Cupa a fost oferita desocietatea pentru studiul limbilor romanice care a decis, cu prilejul adunarii din anul 1875, organizarea unui concurs cu tema „Cantecul latinului”, la care sa fie invitati sa participe reprezentanti ai tuturor limbilor si dialectelor de origine Latina.

Vasile Alecsandri a aflat despre concurs din presa vremii, iar dupa ce a fost numit castigator, din motive de sanatate, nu s-a putut deplasa la Montpellier. In anul 1932, cupa a fost donata statului român de catre fiica poetului. Aceasta are pe una din fete Lupoaica si deviza: „Surge luce” („Inalta-te spre lumina!”), iar pe cealalta emblema Societatii pentru studiul limbilor romanice si inscriptia (in provensala): „Ses ascondoutz mas non ses mortz” („Suntem ascunsi, dar nu suntem morti!”). Lucrarea se poate vedea pana la sfarsitul lunii februarie 2023.

La Muzeul National de Arta, duminica, 15 ianuarie 2023, au loc doua evenimente culturale, lansarea a trei volume de sinteza si inalta calitate grafica a trei artisti cu o contributie semnificativa la configurarea artelor plastice din Romania: Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) si Ioan Aurel Muresan (n. 1956) si primul ghidaj de specialitate organizat in acest an in Galeria de Arta Veche Romaneasca.

„Sarbatorim Ziua Culturii Nationale subliniind importanta pe care cartea de arta o are in plan educativ si cultural, aceasta mijlocind legatura intre opera artistica si publicul sau, ingloband rezultate ale cercetarii generatiilor de istorici si critici de arta de azi”, apreciaza Calin Stegerean, directorul general al MNAR. Accesul este gratuit in limita a 100 de locuri.

Ziua Culturii Nationale va fi sarbatorita la Sala Radio cu un concert al violonistului Gabriel Croitoru sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca.

La spectacolul care va avea loc pe 13 ianuarie, de la ora 19,00, Gabriel Croitoru va interpreta, alaturi de Orchestra Nationala Radio, “Rapsodia romana pentru vioara si orchestra”, semnata de Emanuel Elenescu (1911 – 2003). Evenimentul se va deschide cu “Suita Cinema”, lucrare a compozitorului Theodor Rogalski (1901 – 1954), si se va incheia cu Simfonia nr. 3 de Brahms. Concertul va fi transmis live pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical si online, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Corul Filarmonicii „George Enescu” sarbatoreste Ziua Culturii Nationale cu un concert sub conducerea dirijorului Iosif Ion Prunner in cadrul caruia va fi interpretata muzica romaneasca.

Spectacolul, care va avea loc pe 15 ianuarie, pe scena Ateneului Roman, de la ora 11,00, este conceput in formatul de popularizare a muzicii clasice lansat in aceastăastagiune intitulat „Muzica pe intelesul tuturor”. Pianistul Andrei Licaret va asigura acompaniamentul corului, iar muzicologul Mihai Cojocaru va introduce piesele interpretate.

Programul va contine „Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu” – Paul Constantinescu, „Haz de necaz” – Gheorghe Cucu, „Omul zici c-a nascocit” – Alexandru Velehorschim, „Cantecul oltencelor din oratoriul ‘Tudor Vladimirescu'” – Gheorghe Dumitrescu, „Cantec de iarna” si „Cantec Satiric” – Constantin Rapa, „Suita romaneasca” – Cornelia Tautu, cor din opera „O scrisoare pierduta” – Dan Dediu, cor de barbati din opera „Oedipe” – George Enescu si „Te Deum” – Sabin Pautza.

Expozitia „Artisti romani pe mapamond” va fi vernisata pe 12 ianuarie, la sediul Institutului Cultural Roman si va fi disponibila publicului pana pe 28 februarie, unde peste 50 de artisti vor fi expusi.

Expozitia este realizata printr-un parteneriat intre Institutul Cultural Roman si Muzeul National Brukenthal, impreuna cu Asociatia culturala „Pictor Octavian Smigelschi”, datorita colectionarului George Serban, si curatoriata de dr. Alexandru Constantin Chituta.

Potrivit dr. Alexandru Constantin Chituta, manager interimar al Muzeului National Brukenthal din Sibiu, expozitia propune o calatorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafica a principalilor sai protagonisti si intentioneaza sa ofere o privire alternativa a celor mai emblematice experiente artistice incepand din anii 1970 si pana in prezent.

Citește în continuare