Skip to content

15 februarie Ziua Nationala a Lecturii. Beneficiile pentru sanatate ale cititului: dezvolta empatia, reduce anxietatea, imbunatateste somnul. Creierul nostru reactioneaza diferit la carti self help, fictiune sau biografii.

Din 2021 pe 15 februarie se celebreaza Ziua Lecturii si institutiile incearca sa organizeze cat mai multe evenimente care sa indemne publicul la citit,

 Oricat de greu ne-ar fi sa recunoastem, cititul n-a fost niciodata o activitate populara, nici Ziua Nationala a Lecturii nu e foarte impamantenita in memoria oamenilor, dar stim instinctual ca cititul ne face bine. Primul gand e ca ne imbogateste cultura generala, ceea ce e adevarat, dar cititul aduce beneficii la nivelul creierului si a sanatatii generale.

Astazi primim cel mai adesea informatiile via video – tv sau youtube – sau audio, via radio sau audiobook-uri. Dar cand invatam la scoala in primii ani, ne folosim foarte mult de formula scrisa a lectiilor si informatiilor, urmata de scrierea de mana, pentru ca sunt folosite alte functii ale creierului atunci cand citim sau scriem de mana, iar memoria vizuala intra in actiune pentru a retine multe dintre lucrurile citite.

Un numar tot mai mare de cercetari indica faptul ca cititul iti schimba literalmente mintea.

Folosind scanari RMN, cercetatorii au confirmatSursa de incredere ca cititul implica o retea complexa de circuite si semnale in creier. Pe masura ce capacitatea de lectura se maturizeaza, aceste retele devin, de asemenea, mai puternice si mai sofisticate.

In secolul al XI-lea, o femeie japoneza cunoscuta sub numele de Murasaki Shikibu a scris „Povestea lui Genji”, o poveste de 54 de capitole despre seductia de la curte despre care se crede ca este primul roman din lume.

Peste 1.000 de ani mai tarziu, oamenii din intreaga lume sunt inca absorbiti de romane – chiar si intr-o era in care povestile apar pe ecranele portabile si dispar 24 de ore mai tarziu.

Intr-un studiu realizat in 2013, cercetatorii au folosit scanari IRM functionale pentru a masura efectul citirii unui roman asupra creierului. Participantii la studiu au citit romanul „Pompei” pe o perioada de 9 zile. Pe masura ce tensiunea crestea in poveste, tot mai multe zone ale creierului se aprindeau cu activitate.

Scanarile cerebrale au aratat ca pe toata perioada lecturii si in zilele urmatoare, conectivitatea creierului a crescut, in special in cortexul somatosenzorial, partea creierului care raspunde la senzatii fizice precum miscarea si durerea.

Cititul imbunatateste concentrarea si capacitatea de a te concentra.

Putem fi cu totii de acord ca cititul nu poate avea loc fara concentrare si, pentru a intelege pe deplin povestea, trebuie sa ne concentram pe fiecare pagina pe care o citim. Intr-o lume in care gadgeturile devin din ce in ce mai rapide si ne scurteaza capacitatea de atentie, trebuie sa ne exersam in mod constant concentrarea si atentia. Cititul este una dintre putinele activitati care necesita o atentie totala, imbunatatind astfel capacitatea de concentrare.

Cititul este motivant. Citind carti despre protagonisti care au depasit provocari, suntem adesea incurajati sa facem acelasi lucru. Cartea potrivita te poate motiva sa nu renunti niciodata si sa ramai pozitiv, indiferent daca este un roman de dragoste sau o carte de auto-ajutorare.

Cititul reduce stresul. Lectura are puterea de a te transporta intr-o alta lume si de a te indeparta de rutina monotona de zi cu zi. Prin aceasta, cititul poate diminua stresul, reduce ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Lectura ne dezvolta empatia. Cartile ne permit sa experimentam realitati din afara vietii noastre. Ele ne invata sa relationam cu ceilalti, punandu-ne adesea in locul naratorului. Aceasta tehnica simpla se numeste empatie. Empatia este definita ca fiind abilitatea de a intelege si de a impartasi sentimentele altcuiva. Lectura se bazeaza pe empatie prin faptul ca ne prezinta in mod constant ganduri si scenarii din afara perspectivei noastre.

Creierul nostru reactioneaza diferit la lecturi din zone diferite: self help, fictiune, biografii.

Fictiunea iti poate permite sa evadezi temporar din propria lume si sa te lasi purtat de experientele imaginare ale personajelor. Iar cartile de autoajutorare de non-fictiune va pot invata strategii care va pot ajuta sa gestionati simptomele.Acesta este motivul pentru care Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie a initiat programul Reading Well, un program „Books on Prescription”, in cadrul caruia expertii medicali prescriu carti de autoajutorare curatoriate de experti medicali special pentru anumite afectiuni.

Creand o rutina inainte de culcare care include cititul, ii puteti semnala corpului dumneavoastra ca este timpul sa dormiti.

 Acum, mai mult ca oricand, ne bazam pe un timp sporit petrecut in fata ecranelor pentru a trece ziua. Prin urmare, lasand telefonul deoparte si luand o carte, ii spui creierului tau ca este timpul sa se linisteasca. Mai mult, deoarece cititul te ajuta sa te detensionezi, sa faci acest lucru chiar inainte de culcare te ajuta sa iti calmezi mintea si anxietatea si sa imbunatatesti calitatea somnului.

Cititul impreuna cu copiii dvs. creeaza asociatii calde si fericite cu cartile, crescand probabilitatea ca si copiii sa gaseasca lectura placuta in viitor.

Ajuta la prevenirea declinului cognitiv legat de varsta. Desi cercetarile nu au dovedit in mod concludent ca cititul cartilor previne boli precum Alzheimer, studiile arata ca persoanele in varsta care citesc si rezolva probleme de matematica in fiecare zi isi mentin si isi imbunatatesc functionarea cognitiva.

Citește în continuare