Skip to content

10 expozitii de vazut toamna aceasta la Paris. De la picturi de Van Gogh, Picasso, Chagall si Modigliani la filme de Agnès Varda si creatii Haute Couture de Iris Van Herpen.

Toamna aceasta Parisul redevine centrul artelor vizuale europene. Mai multe muzee si institutii din capitala Frantei au pregatit unele din cele mai mari si interesante expozitii de pictura, desen, fotografie, film, obiect si chiar si creatii vestimentare. O parte dintre ele prezinta maestrii de renume mondial precum Van Gogh, Modigliani si Picasso, dar si artisti si creatori mai putin cunoscuti pe care merita sa-i descoperiti intr-o calatorie de weekend.

Daca planuiti sa vizitati Parisul in urmatoarele luni, va recomandam 10 expozitii de vazut toamna aceasta in orasul de pe Sena. Cele mai multe din ele pot fi vizitate pana cel putin in ianuarie 2024, deci va puteti planifica din timp calatoria si punctele de interes. 

Merita mentionat ca Parisul nu va putea fi vizitat in conditii normale anul viitor din cauza Jocurilor Olimpice, majoritatea atractiilor turistice vor intra in circuitul competitional. Astfel, lunile ramase pana in decembrie, cand incep pregatirile pentru olimpiada, sunt un prilej bun de a va reincarca bateriile culturale in orasul de pe Sena.

La Musée de l’Orangerie din Gradinile Tuileries puteti descoperi picturi ale artistului italian Amedeo Modigliani. Daca treceti Sena, la cativa pasi, veti vedea operele lui Vincent Van Gogh expuse la Musée d’Orsay. 

Expozitia „Amedeo Modigliani: un pictor si vanzatorul sau” de la Musée de l’Orangerie prezinta o noua dimensiune a operei artistului italian prin relatia complexa dintre pictor si vanzatorul sau de arta, Paul Guillaume. Curatoarele Cécile Girardeau si Simonetta Fraquelli si-au propus sa exploreze legatura artistica si platonica dintre Modigliani si Guillaume prin lucrari realizate de pictor care se aflau in colectia vanzatorului sau. 

In lumea artei se zvoneste ca Guillaume ar fi avut in colectia sa aproape 150 de panze de Modigliani si ca l-ar fi sprijinit financiar pe pictor pana la finalul vietii sale. Piesa centrala din expozitie este portretul in ulei „Paul Guillaume, Novo Pilota”, realizat in 1915. Expozitia va fi deschisa pe 20 septembrie si va putea fi vizitata pana la 15 ianuarie 2024. Informatii si bilete sunt disponibile aici

Intre timp, este in lucru un nou film despre viata lui Modigliani, regizat de Johnny Depp, in care va juca Al Pacino. Mai multe despre acest proiect dar si despre cariera lui Modigliani puteti descoperi mai jos.

La Musée d’Orsay puteti vedea expozitia „Van Gogh la Auvers-sur-Oise: ultimele luni” care prezinta lucrarile create de Van Gogh in cei doi ani petrecuti la Auvers-sur-Oise, o localitate din nord-vestul Parisului. 

Potrivit istoricilor de arta, pictorul a avut acolo una dintre cele mai fructuoase perioade din cariera sa, cand a realizat 74 de picturi si 33 de desene in doar 61 de zile. 

La Auvers-sur-Oise, Van Gogh si-a petrecut ultimele luni din viata si a creat unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale, precum „Biserica din Auvers” si „Lan de grau cu corbi”. 

Expozitia va fi deschisa din 3 octombrie pana la 4 februarie 2024. Mai multe informatii suplimentare si detalii despre bilete puteti accesa aici

Muzeul de Arta Moderna din Paris va gazdui prima expozitie personala a pictorului francez de origine rusa Nicolas de Staël. La Centrul Pompidou se va deschide in octombrie o expozitie ampla dedicata operei complexe a pictorului Marc Chagall.  

Expozitia retrospectiva dedicata lui Nicolas de Staël de la Muzeul de Arta Moderna (MAM) va cuprinde peste 200 de picturi, desene, gravuri si caiete de schite ale artistului francez. 

Staël a jucat un rol important pentru arta franceza postbelica, iar expozitia prezinta cronologic evolutia si cariera artistului prin lucrarile si peisajele sale abstracte. Retrospectiva se deschide pe 15 septembrie si va putea fi vizitata pana la 21 ianuarie 2024. Detalii si bilete pot fi accesate aici

La Centrul Pompidou se va deschide pe 4 octombrie expozitia „Chagall la lucru” care va explora relatia dintre Marc Chagall si lumea muzicii si a divertismentului. In cadrul evenimentului va fi prezentata o colectie de ceramica, colaje, picturi si sculpturi realizate de artist din 1950 si pana la inceputul anilor 1970. 

Pe langa acestea, vor fi expuse in premiera costumele si decorurile celebre create de Chagall pentru piesa „Pasarea de foc” a lui Igor Stravinski — interpretata la Teatrul de Balet din New York in 1945 —, dar si lucrari si decoruri realizate de artist in 1962 pentru plafonul Operei Garnier. 

Expozitia poate fi vizitata pana la 26 februarie 2024. Informatii si bilete sunt disponibile aici

Este o ultima sansa de a vizita Centrul Pompidou inainte de inchiderea pentru renovare.

Tot la Centrul Pompidou puteti vedea incepand cu 18 octombrie o colectie de aproape 1.000 de lucrari de Picasso. La Fundatia Louis Vuitton se va deschide in aceeasi zi o expozitie cu peste 100 de lucrari de Mark Rothko. 

Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a mortii lui Pablo Picasso, Centrul Pompidou organizeaza expozitia „Picasso: Desen la infinit” in care vor fi expuse lucrari care prezinta talentul de desenator al artistului spaniol. 

Publicul poate sa-l descopere pe Picasso prin intermediul desenelor, gravurilor si caietelor sale de schite, majoritatea provenind din colectia Muzeului Picasso din Paris. 

Expozitia este deschisa pana pe 15 ianuarie 2024, bilete si mai multe informatii sunt disponibile aici

Din programul expozitiilor Picasso face parte si Romania cu o prezentare care va fi deschisa in curand la Muzeul de Arta Recenta, cel mai mare muzeu privat din Bucuresti.

Pe 18 octombrie se deschide si retrospectiva „Mark Rothko” de la Fundatia Louis Vuitton cu peste 100 de lucrari importante ale artistului american, unele nemaiexpuse pana acum, care provin din colectii publice si private. 

Unele dintre ele au fost imprumutate de la familia sa, altele de la Tate Modern din Londra si de la National Gallery of Art din Washington. Expozitia prezinta in mod cronologic evolutia tehnicii si operei abstracte a lui Rothko. Retrospectiva poate fi vizitata pana pe 2 aprilie 2024. Bilete si mai multe informatii pot fi accesate aici.

La Maison Européenne de la Photographie puteti vedea o expozitie la intersectia dintre arta si moda, dedicata artistei si fotografei daneze Viviane Sassen. La Muzeul de Arta Decorativa va fi vernisata in noiembrie o expozitie de anvergura care prezinta cele mai spectaculoase creatii ale lui Iris Van Herpen.

Expozitia „Viviane Sassen: Arta si moda” de la Maison Européenne de la Photographie (MEP) se deschide pe 18 octombrie si va putea fi vizitata pana la 11 februarie 2024. 

Este prima expunere dedicata lui Sassen in Franta, va cuprinde 200 de lucrari de fotografie, pictura, colaj si arta video care prezinta interesele artistei pentru arta si moda. Puteti vizita pana la 11 februarie 2024, informatii suplimentare si bilete sunt disponibile aici

La Muzeul de Arta Decorativa (MAD) va fi deschisa incepand cu 28 noiembrie expozitia imersiva „Iris Van Herpen. Sculptand simturile” dedicata creatoarei de moda olandeze Iris Van Herpen. 

Evenimentul prezinta stilul avangardist al lui Herpen, format pe baza intereselor pentru stiinta, arta si creatii vestimentare. Expozitia va cuprinde peste 100 de rochii realizate de Van Herpen in decursul carierei sale, dar si o parte din schitele acesteia. 

Pe langa creatii de moda, vor fi expuse si lucrari de arta contemporana, instalatii, videoclipuri si fotografii. Va putea fi vizitata pana pe 28 aprilie 2024. Mai multe informatii si detalii despre bilete pot fi accesate aici

La centrul artistic Jeu de Paume se poate vedea o expozitie dedicata fotografei britanice Julia Margaret Cameron. In aceeasi perioada, la Cinemateca Franceza se va deschide o expozitie-eveniment dedicata regizoarei, fotografei si artistei Agnès Varda. 

Expozitia de la Jeu de Paume prezinta opera fotografei Julia Margaret Cameron, o pioniera a fotografiei de portret din perioada victoriana. Vor fi prezentate peste 100 de fotografii, de la primele experimente artistice ale lui Cameron pana la unele dintre cele mai emblematice compozitii ale sale. Expozitia se deschide pe 10 octombrie si va putea fi vizitata pana pe 28 ianuarie 2024. Mai multe detalii si bilete sunt disponibile aici

La Cinemateca Franceza se deschide pe 11 octombrie retrospectiva „Viva Varda!”, cea mai mare expozitie dedicata pana acum regizoarei Agnès Varda. 

Evenimentul va prezenta o colectie cu peste 250 de lucrari organizata tematica care prezinta cei 70 de ani ai carierei lui Varda, una dintre cele mai prolifice figuri a Noului Val francez. In cadrul expozitiei pot fi vazute fragmente de filme, obiecte, fotografii, documente de arhiva si accesorii din colectia personala a lui Varda. 

Unele dintre ele vor fi expuse pentru prima data, oferind o persectiva intima asupra vietii si operei sale. Expozitia se inchide pe 28 ianuarie 2024, iar bilete si informatii suplimentare sunt disponibile aici

Daca ajungeti la Paris, merita sa incercati si restaurantele din lista celor mai bine cotate in 2023.

Citește în continuare